Pompoen noodles met shiitake en miso
Simpel lunch- of bijgerechtje met Japanse noodles. Maar geen gewone noodles. Dit keer heb ik voor een variant gekozen van pompoen, gesneden in spiralen of sliertjes. Lekker met shiitake (of andere paddenstoelen), miso en wat sesamolie. Voor paleo of bij een soja allergie kun je tamarindepasta gebruiken in plaats van miso.
Ook geschikt als voorafje. Voor een hoofdgerecht misschien net wat karig, dan aanvullen met een ander klein gerechtje.
Wat is miso?
De asperges wentel je, nadat je ze een minuutje of 5 gebakken hebt, in een saus van miso, sesamolie en sojasaus. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.
Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.
Is miso glutenvrij?
In het fermentatieproces van miso worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.
Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Amandelroom
Naast miso gebruik ik room. Als je zuivel eet kun je gewone room gebruiken. Anders zijn er verschillende opties voor plantaardige room.
Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij. Paleo als je de miso vervangt door tamarindepasta. Lowcarb: door de amandelpasta en het sinaasappelsap is dit gerecht niet koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt.
Pompoen noodles met shiitake en miso
Benodigdheden
- 1 kleine PFAS vrije bakpan of wok
- Spiraalsnijder
Ingrediënten
- 125 gr pompoen
- 75 gr shiitake
- 1 el (glutenvrije) witte miso khb
- of 1 el tamarindepasta paleo
- 50 ml room, zuivel of plantaardig
- 1 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- 1 tl sesamolie
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Snij de shiitake in plakjes. Bak op hoog vuur in een flinke scheut olie voor ongeveer 2 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
- Bak de pompoenslierten in een nieuwe scheut olie. Voeg de room, sojasaus (of kokos amino's) en sesamolie toe. Zet het vuur lager.
- Voeg de miso toe, roer door en laat minimaal 5 minuten sudderen. Iets langer als je de pompoen zachter wilt.
- Schep de shiitake erbij en serveer.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!