Lowcarb pompoen noodles met shiitake en miso
Simpel lunch- of bijgerechtje met Japanse noodles. Maar geen gewone noodles. Dit keer heb ik voor een variant gekozen van koolhydraatarme pompoen, gesneden in spiralen of sliertjes. Lekker met shiitake (of andere paddenstoelen) en wat sesamolie. Koolhydraatbeperkt door de miso. Ook geschikt als voorafje. Voor een hoofdgerecht misschien net wat karig, dan aanvullen met een ander klein gerechtje.
Wat is miso?
De asperges wentel je, nadat je ze een minuutje of 5 gebakken hebt, in een saus van miso, sesamolie en sojasaus. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.
Witte miso
Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Room
Naast miso gebruik ik room. Als je zuivel eet kun je gewone room gebruiken. Anders zijn er verschillende opties voor plantaardige room: soja, rijst en amandel. Soja en rijst zijn de te koop[ in de supermarkt. Amandelroom is online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) te koop met twee merken die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters).

Pompoen noodles met shiitake en miso
Benodigdheden
- 1 kleine PFAS vrije bakpan of wok
- Spiraalsnijder
Ingrediënten
- 125 gr pompoen
- 75 gr shiitake
- 1 el (glutenvrije) witte miso khb
- 50 ml room, zuivel of plantaardig
- 1 el sojasaus of tamari
- 1 tl sesamolie
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Snij de shiitake in plakjes. Bak op hoog vuur in een flinke scheut olie voor ongeveer 2 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
- Bak de pompoenslierten in een nieuwe scheut olie. Voeg de room, sojasaus en sesamolie toe. Zet het vuur lager.
- Voeg de miso toe, roer door en laat minimaal 5 minuten sudderen. Iets langer als je de pompoen zachter wilt.
- Schep de shiitake erbij en serveer.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!