| | | | |

Pompoen noodles met shiitake en miso

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Simpel lunch- of bijgerechtje met Japanse noodles. Maar geen gewone noodles. Dit keer heb ik voor een variant gekozen van pompoen, gesneden in spiralen of sliertjes. Lekker met shiitake (of andere paddenstoelen), miso en wat sesamolie. Voor paleo of bij een soja allergie kun je tamarindepasta gebruiken in plaats van miso.

Ook geschikt als voorafje. Voor een hoofdgerecht misschien net wat karig, dan aanvullen met een ander klein gerechtje.

Wat is miso?

De asperges wentel je, nadat je ze een minuutje of 5 gebakken hebt, in een saus van miso, sesamolie en sojasaus. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.

Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.

Is miso glutenvrij?

In het fermentatieproces van miso worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.

Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.

Bevat miso veel koolhydraten?

Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.

Amandelroom

Naast miso gebruik ik room. Als je zuivel eet kun je gewone room gebruiken. Anders zijn er verschillende opties voor plantaardige room.

Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en zuivelvrij. Paleo als je de miso vervangt door tamarindepasta. Lowcarb: door de amandelpasta en het sinaasappelsap is dit gerecht niet koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt.

Pompoen noodles met shiitake en miso

Marjolein
Noodles gemaakt van spiraal gesneden pompoen. Een heerlijk verrassend alternatief voor gewone noodles. Lekker met gebakken shiitake, miso en wat sesamolie. Simpel en lekker bijgerechtje of als kleine lunch.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Out of the box, Umami
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 1 persoon
Calorieën 285 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 125 gr pompoen
  • 75 gr shiitake
  • 1 el (glutenvrije) witte miso khb
  • of 1 el tamarindepasta paleo
  • 50 ml room, zuivel of plantaardig
  • 1 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
  • 1 tl sesamolie
  • milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Snij de shiitake in plakjes. Bak op hoog vuur in een flinke scheut olie voor ongeveer 2 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Bak de pompoenslierten in een nieuwe scheut olie. Voeg de room, sojasaus (of kokos amino's) en sesamolie toe. Zet het vuur lager.
  • Voeg de miso toe, roer door en laat minimaal 5 minuten sudderen. Iets langer als je de pompoen zachter wilt.
  • Schep de shiitake erbij en serveer.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 285kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven