| | | | |

Lowcarb pompoen noodles met shiitake en miso

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Simpel lunch- of bijgerechtje met Japanse noodles. Maar geen gewone noodles. Dit keer heb ik voor een variant gekozen van koolhydraatarme pompoen, gesneden in spiralen of sliertjes. Lekker met shiitake (of andere paddenstoelen) en wat sesamolie. Koolhydraatbeperkt door de miso. Ook geschikt als voorafje. Voor een hoofdgerecht misschien net wat karig, dan aanvullen met een ander klein gerechtje.

Wat is miso?

De asperges wentel je, nadat je ze een minuutje of 5 gebakken hebt, in een saus van miso, sesamolie en sojasaus. Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.

Witte miso

Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Voor dit gerecht gebruiken we de witte, die heeft een zachte en milde umami smaak. Anders valt de smaak van de asperges te veel weg.

Bevat miso veel koolhydraten?

Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.

Room

Naast miso gebruik ik room. Als je zuivel eet kun je gewone room gebruiken. Anders zijn er verschillende opties voor plantaardige room: soja, rijst en amandel. Soja en rijst zijn de te koop[ in de supermarkt. Amandelroom is online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) te koop met twee merken die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters).

Pompoen noodles met shiitake en miso

Marjolein
Noodles gemaakt van spiraal gesneden pompoen. Een heerlijk verrassend alternatief voor gewone noodles. Lekker met gebakken shiitake, miso en wat sesamolie. Simpel en lekker bijgerechtje of als kleine lunch.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Out of the box, Umami
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 1 persoon
Calorieën 285 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Snij de shiitake in plakjes. Bak op hoog vuur in een flinke scheut olie voor ongeveer 2 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Bak de pompoenslierten in een nieuwe scheut olie. Voeg de room, sojasaus en sesamolie toe. Zet het vuur lager.
  • Voeg de miso toe, roer door en laat minimaal 5 minuten sudderen. Iets langer als je de pompoen zachter wilt.
  • Schep de shiitake erbij en serveer.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 285kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven