Pompoen met peer, vijg en blauwe kaas uit de oven
Pompoen gevuld met een peer en een verse vijg uit de oven. En met gesmolten blauwschimmelkaas zoals Roquefort of Gorgonzola. Een eerlijk en eenvoudig, maar o zo lekker vegetarisch hoofdgerecht dat er ook nog eens heel chique uitziet! Je kunt ermee lunchen en tegelijk zou het niet misstaan als showstuk op een kerstdiner.
Gevulde pompoen
Je roostert een halve pompoen eerst in de oven, daarna hol je hem een beetje uit zodat je aan beide kanten een vergelijkbare holte hebt. Je vult hem met een rijpe peer en een verse vijg. Van allebei een helft aan elke kant van de pompoen. Wat blauwe kaas erover brokkelen, tijm en oregano erover. Even in de ovenschaal terug de oven in… en klaar!
Rijpe peer
Het komt nogal eens voor dat peren uit de supermarkt niet rijp zijn als je ze koopt. Liefst koop je dan peren echt een paar dagen van te voren. Of je koopt ze rijp, bijvoorbeeld op de markt of rechtstreeks van het land. Een harde peer komt dit gerecht echt niet ten goede. De peer zal ook niet zacht worden in de oven.
Overgebleven pompoen
Bij het uithollen van de pompoen hou je wat pompoenpuree over. Dat gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt het eventueel bij dezelfde maaltijd als toetje gebruiken, bijvoorbeeld bij deze hangop met pompoen en pompoengranola met pure chocola. Of bewaar het in de koelkast om de volgende ochtend een lekkere pumpkin spice latte van te maken.
Blauwe kaas: niet zuivelvrij
Dit recept is niet goed zuivelvrij te maken. Er zijn online echt wel hele lekkere te koop (in de Supermarkt eerlijk gezegd niet zo). Maar deze zijn wat mij betreft niet zo geschikt om in de oven te laten smelten voor een recept zoals dit.
Blauwe kaas is wél te koop zonder koemelk en weinig tot geen lactose. Ik gebruik zelf het liefst Roquefort. Eet jij wel gewone zuivel? Dan is iedere jonge, maar wel een beetje harde blauwschimmelkaas geschikt. Liefst het soort dat je kunt verkruimelen, bijvoorbeeld Gorgonzola (van koemelk).
Lees meer over zuivel mijden (koemelk, caseïne en lactose) en A2 zuivel.
Roquefort is schapenkaas
Ik heb lang geen zuivel gegeten. Vooral vanwege het eiwit caseïne maar ook door een lichte lactose intolerantie. Mijn darmen waren nogal van slag. Nu het daarmee wat beter gaat heb ik weer A2 zuivel geïntroduceerd. Dat is zuivel van speciale koeienrassen, geiten en schapen. Normale zuivel bevat A1 caseïne. En dat blijkt één van de grootste boosdoeners bij mij.
Blauwschimmelkaas is sinds ik weer zuivel eet mijn favoriet. Ik heb voor dit recept Roquefort gebruikt. Dat is schapenkaas. Meestal dus ook geschikt bij een koemelkallergie. Check voor de zekerheid altijd wel de informatie op de verpakking.
Roquefort bevat weinig tot geen lactose
Echte Roquefort is lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop het gemaakt wordt. Hoeveel lactose er nog in zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.
Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0. Bij een speciaalzaak kun je je goed laten informeren.
Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor Roquefort. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij.
Lowcarb, maar koolhydraatbeperkt en net niet strikt koolhydraatarm door de vijg en de peer. Niet paleo of vegan door de kaas.
Niet zuivelvrij, vegan of paleo. Koemelkvrij met Roquefort. Lactosegehalte met Roquefort zeer laag, niet altijd gegarandeerd vrij.
Pompoen met peer, vijg en blauwe kaas uit de oven
Benodigdheden
- oven op 220 graden + ovenschaal
- groot scherp mes + klein mesje
- ijsschep of lepel
Ingrediënten
- ½ flespompoen
- 1 peer rijp!
- 1 verse vijg
- 75 gr blauwschimmelkaas ik nam zelf Roquefort, voor intoleranties: zie tekst boven het recept
- paar takjes verse tijm
- paar takjes verse oregano
- zout roze Himalaya of Keltisch zee
- milde olijfolie
Bereiding
- Warm de oven voor op minimaal 220 graden. Voor sommige ovens werkt 240 beter, maar hou dan straks wel het oppervlak van de pompoen in de gaten. Het mag niet te bruin gaan verkleuren.
- Snij de pompoen in de lengte doormidden. Hol de zaden eruit met de ijsschep of een lepel. Kerf het het vruchtvlees kruislings in. Besprenkel met olijfolie en zout.
- Leg de pompoen in de ovenschaal en zet een half uur in de oven. Check of het vruchtvlees zacht genoeg is om uit te kunnen scheppen. Anders nog even terug de oven in.
- Check de balans van de pompoen. Mijn ervaring is dat de twee onderkantjes in de oven een beetje zacht geworden zijn en dat de pompoen daardoor mooi stevig en horizontaal is komen te liggen. Is dat niet zo, snij dan een plakje van de dikste onderkant af zodat de pompoen wel goed stabiliseert.
- De kant waar de zaden hebben gezeten is precies de maat van een peer. Hol aan de andere kant eenzelfde holte uit met de ijsschep. Maak tussen die twee holtes een soort gangetje waar straks de bovenkanten van de peer in passen (op elkaar).
- Schil de peer. Snij overlangs doormidden. Haal het klokhuis eruit inclusief de draden die doorlopen qaan de bovenkant (richting de steel). Leg de helften in de holtes, de steelkanten over elkaar heen. Zorg dat ze er zo diep in passen dat het oppervlakte gelijk loopt met de pompoen. Hol anders de pompoen nog wat uit.
- Snij twee dunne plakjes schil van de zijkant van de vijg af. Snij daarna de vijg overlangs doormidden. Je hebt nu twee helften met een 'open onderkantje'. Leg die twee helften in de holtes van de peer (waar het klokhuis zat). Zorg weer dat het oppervlak redelijk gelijk loopt.
- Kruimel de kaas over de pompoen. Bedek vooral de kieren zodat het daar straks lekker in kan lopen.
- Zet 10 minuten tot een kwartier terug in oven op 220 graden (240 zal nu te warm zijn, dan verbrandt de bovenkant te snel).
- Dien in de schaal op of op een groot bord/snijplank. Halveer met een groot mes door de lengte zodat de peer en vijg mooi zichtbaar worden. Eventueel in vier kwarten snijden.
- Serveer de stukken met de schil. Op het bord kan iedereen zelf kiezen om de schil op te eten (is in principe eetbaar). Maar de schil kan soms wat dik en taai zijn. Gelukkig laat de schil nu makkelijk los, dus eraf halen en aan de rand van je bord leggen kan ook prima.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!