Pompoen met geitenkaas, gepofte knoflook en kastanjes uit de oven
Pompoen uit de oven die je vult met geitenkaas, gepofte knoflook, wat ui en verse tijm en oregano. Op het laatst nog wat gepofte tamme kastanjes erover en wat honing. Heerlijk herfst of wintergerecht. Perfect als lunch of als vegetarisch hoofdgerecht tijdens een luxe diner. Zelfs voor kerst zou dit een mooi showstuk zijn.
Pompoen en geitenkaas zijn koolhydraatarm. De toppings niet allemaal. Met de knoflook en ui moet je op de hoeveelheden letten. De honing kun je eenvoudig vervangen door Steviala Sweet Bee. De tamme kastanjes zijn koolhydraatbeperkt. Deze kun je prima vervangen door walnoten of pecannoten.
Tamme kastanjes
Altijd een feest als er weer kastanjes zijn! De eerste van het jaar zie ik altijd liggen langs de kant van de weg. Als ik een rondje loop met de hond. Snel oprapen voordat ze plat gereden worden. Ik leg ze vervolgens te drogen achter het keukenraam. Een paar dagen later heb ik ze dan van de boom in mijn eigen tuin. Eerst aarzelend, na een paar dagen zoveel dat ik ze vaak gewoon laat liggen.
De eerste gaan de oven om te poffen. En dan steevast mijn vingers branden omdat ik geen geduld heb even 5 minuten te wachten tot ze afgekoeld zijn.
Kastanjes poffen
De meest gebruikte manier om kastanjes te poffen is ze aan de onderkant kruislings insnijden. Vervolgens in een ruime schaal of gewoon op de bakplaat de oven in. Twintig à dertig minuten op 200 tot 220 graden. De tijd en temperatuur hoef je niet heel nauw te nemen. Dat betekent dat je wat speelruimte hebt als je ze tegelijk met iets anders de oven in wilt doen dat wel exacte baktijden heeft.
Hier pof ik ze ook op deze manier. Gewoon in de tijd dat de pompoen gaar wordt. Op het laatst haal je ze er iets eerder uit en daarna verkruimel je ze vlak voor het opdienen over de pompoen. Niet meegaren in de vulling, dan worden ze wat zompig.
Waar koop je kastanjes?
Kastanjes kun je in het seizoen meestal wel krijgen op je lokale markt. Verder kun je doen zoals ik: rapen op een plek waar ze anders toch verloren gaan. In mijn geval valt het grootste deel van de kastanjes op de grond waar de boom staat. Een klein overhangend deel belandt in de aangrenzende sloot en een nog kleiner deel in de berm en op de weg. Er rijden daar niet veel auto’s, maar binnen een halve dag zijn ze allemaal plat.
Mag je kastanjes zelf verzamelen?
Ga je ze echt ‘in het wild’ verzamelen, hou er dan wel rekening mee dat je iets verzamelt dat een eigenaar heeft. Op vrij toegankelijk terrein is dat bijvoorbeeld de gemeente, Natuurmonumenten of één van De Landschappen. Daar wordt wildplukken meestal gedoogd zolang je dat met mate doet. Bij kastanjes is dat bijvoorbeeld een jaszak. Ga nooit met hele boodschappentassen een natuurgebied in. En ga niet van de paden af. Bedenk je ook: een portie bestaat gemiddeld maar uit een stuk 4 kastanjes. Zonde als je ze vergeet en na een paar weken beschimmeld weggooit.
Niet zuivelvrij of lactosevrij
Dit recept is niet goed zuivelvrij te maken. Ik vind vegan smeltkaas voor dit recept persoonlijk niet zo lekker. Geitenmelk bevat wel iets minder lactose dan koemelk, maar de standaard jonge geitenkaas is niet lactosevrij.
Wel koemelkvrij en zonder A1 caseïne
Ik heb lang geen zuivel gegeten. Vooral vanwege het eiwit caseïne maar ook door een lichte lactose intolerantie. Mijn darmen waren nogal van slag. Nu het daarmee wat beter gaat heb ik weer A2 zuivel geïntroduceerd. Dat is zuivel van speciale koeienrassen, geiten en schapen. Normale zuivel bevat A1 caseïne. En dat blijkt één van de grootste boosdoeners bij mij.
Geitenkaas is meestal ook ook geschikt bij een koemelkallergie. Check voor de zekerheid altijd wel de informatie op de verpakking.
Lees meer over zuivel mijden (koemelk, caseïne en lactose) en A2 zuivel.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij.
Lowcarb als je Stevia Sweet Bee gebruikt in plaats van honing. Koolhydraatbeperkt want kastanjes bevatten vrij veel zetmeel. Ze zijn dus niet strikt koolhydraatarm. Maar in plaats van kastanjes kun je voor dit recept ook heel goed walnoten of pecannoten gebruiken.
Niet zuivelvrij, paleo of vegan vanwege de kaas. Wel te maken zonder koemelk of caseïne.
Pompoen met geitenkaas, gepofte knoflook en kastanjes uit de oven
Benodigdheden
- oven op 220 graden
- bakplaat voor de knoflook en kastanjes
- ovenschaal voor de pompoen
- extra (kleine) ovenschaal optioneel, voor de ui
- aluminiumfolie
- ijsschep
- kom + vork
Ingrediënten
- ½ flespompoen
- 150 gr jonge geitenkaas zie voor intoleranties de tekst boven het recept
- 1 bol knoflook
- 1 sjalotje (ui)
- paar takjes verse tijm
- paar takjes verse oregano
- 5 tot 6 tamme kastanjes
- 2 el rauwe honing
Voor koolhydraatbeperkt
- 1 tot 2 el siroop met zoetstof bv Holy Hon en GEEN honing (let op: sommige siropen bevatten moutextract en zijn niet glutenvrij)
Voor koolhydraatarm, zoals khb en:
- 2 handjes walnoten of andere kha noten, GEEN kastanjes
Bereiding
- Warm de oven voor op 220 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier en een ovenschaal.
- Snij de flespompoen in de lengte door de helft. Verwijder met een ijsschep de zaadjes. Snij het vruchtvlees kruislings in tot een centimeter van de schil. Trek ook een lijn lang de rand van de schil (op zo'n 1,5 cm). Besprenkel met olie en zout. Leg in de ovenschaal.
- Snij de topjes van alle teentjes knoflook. Laat ze wel gewoon aan de bol zitten. Verwijder de buitenste schillen. De schilletjes rond de teentjes zelf laat je zitten. Besprenkel met olie en zout. Wikkel in aluminiumfolie.
- Pel de ui en snij in grove stukken. Besprenkel met olie. Leg eventueel in een kleine ovenschaal.
- Snij de kastanjes kruislings in aan de kontjes.
- Leg alles in de oven voor een half uur. De bol knoflook, de ui en de kastanjes kunnen gewoon op de bakplaat naast de ovenschaal.
- Snij ongeveer een derde van de geitenkaas in kleine stukjes. De rest in dunne plakjes. Ris de blaadjes zoveel mogelijk van de tijm en oregano. Een paar takje her en der is niet erg.
- Haal de knoflook, de ui en de pompoen uit de oven. Schep het vruchtvlees uit de pompoen met een ijsschep. Prak met een vork en meng met de stukjes geitenkaas (het grootste deel). Snij de ui klein. Knijp de knoflook. Meng alles en vul de pompoen. Top af met de plakjes geitenkaas (het kleinste deel).
- Haal de kastanjes uit de oven. Doe de schaal met de gevulde pompoen erin voor nog zo'n 10 minuten tot een kwartier. Geitenkaas smelt licht, maar wordt niet zo vloeibaar als bijvoorbeeld mozzarella. Er mag wel een lichte bruining optreden.
- Pel de kastanjes als de afgekoeld zijn. Haal de pompoen uit de oven. Verkruimel de kastanjes erover. Druip tot slot de honing erover. Je kunt eventueel ook nog wat honing op tafel zetten.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!