Pompoen met camembert, knoflook, ahornsiroop en chilivlokken uit de oven

Pompoen uit de oven die je vult met camembert, knoflook en ahornsiroop. Verder alleen nog wat chilivlokken, gemalen korianderzaad, oregano en tijm. En smullen maar. De mensen aan tafel moeten elkaar wel een beetje lief vinden. Je deelt dit namelijk met elkaar. Met brood en allemaal een lepeltje. Perfect als lunch of als vegetarisch hoofdgerecht tijdens een luxe diner. Zelfs voor kerst zou dit een mooi showstuk zijn.

Pompoen en camembert zijn koolhydraatarm. De ahornsiroop kun je vervangen door een vloeibare zoetstof op basis van erythritol.

Kijk hier voor meer glutenvrije of koolhydraatarme kerstrecepten. Zowel vegetarisch als met vlees en vis. Ook bijgerechten, voorafjes en toetjes

Pompoen met kaas uit de oven

Op vakantie in Israël had ik een heerlijke camembert gegeten met knoflook uit de oven. Het was één van de weinige gerechtjes die ik nog niet zelf had proberen na te maken. Maar hij stond zeker nog op mijn verlanglijstje. En nu dus eindelijk eraan toegkomen en de camembert meteen in een pompoen gedaan!

Nadat ik eerder pompoen vulde met blauwe kaas, peer en vijg… En een keer eentje met geitenkaas en kastanjes… Was dit een mooie derde. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat ik fan ben pompoen uit de oven met warme gesmolten kaas.

Brood

Ik had zelf een pita van Forever Snack. Hun flatbread lijkt me ook erg lekker.

Ahornsiroop

Het zoetje komt van ahornsiroop. Vaak zie je dat bij kaas uit de oven honing wordt gebruikt. Als imker vind ik dat zonde. Als je honing verhit verliest het namelijk eigenlijk alle gezonde eigenschappen. Ik bewaar honing dus voor koude bereidingen. Of ik giet de honing ergens over nadat het uit de ovebn komt.

Je zou ook goede pure agavesiroop kunnen nemen. Maar vaak wordt agavesiroop bewerkt en is het ook niet zo gezond meer. Ik heb inmiddels een lekkere ahornsiroop waar ik, misschien een beetje uit gewoonte, het meest mee werk.

Zoetstof

Ik gebruik zelf geen vloeibare zoetstof, dus ik kan over de smaak niet adviseren. Probeer wel een zoetstof te nemen op basis van erythritol. Let op dat niet alle vloeibare zoetstof glutenvrij is.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij indien geserveerd met glutenvrij brood. Koolhydraatarm indien geserveerd met koolhydraatarm brood en zoetstof in plaats van ahornsiroop.

Pompoen met camembert, knoflook, ahornsiroop en chilivlokken uit de oven

Marjolein
Heerlijk herfst of winterrecept als lunch of vegetarisch hoofdgerecht. De basis is glutenvrij, het brood dat je erbij serveert kan glutenvrij of koolhydraatarm zijn. Kan met ahornsiroop of vloeibare zoetstof.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Oven 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Herfst en winter, Kerst, Oud&Nieuw, Ovenschotel
Gang Hoofd: vega, Lunch
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 2 tot 4 personen
Calorieën 343 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden
  • ovenschaal
  • ijsschep
  • knoflookpers of vork
  • kom + vork

Ingrediënten
  

  • 1 muskaat pompoen
  • 1 camembert
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el affiliate linkahornsiroop
  • paar takjes verse tijm
  • paar takjes verse oregano
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ tl korianderzaad gemalen
  • 1 snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • ½ el milde olijfolie

Voor koolhydraatarm

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 200 graden. Haal de camembert uit de koelkast
  • Snij de top (tussen 1/3 en 1/4) van de pompoen. Verwijder met een ijsschep de zaadjes. Hol aan de randjes een klein beetje verder uit. Vet in met olie. Besprenkel met zout.
  • Ontvel de knoflook en snij in grove stukken. Leg in de pompoen.
  • Leg de pompoen in de ovenschaal. Snij eventueel een klein stukje van de onderkant om te egaliseren (maar de pompoen wordt bij zachter worden in de oven ook al stabieler). Niet te veel, anders kan het gaan lekken.
  • Zet 20 minuten in de oven.
  • Meng de ahornsiroop met wat zout, het korianderzaad en de chilivlokken. Zet even weg.
  • Ris de blaadjes van de van de tijm en kip of scheur de oregano. Zet ook even weg.
  • Haal de pompen uit de oven. Lepel de knoflook eruit. Pers of prak de knoflook.
  • Verdeel de helft van de tijm en oregano in de pompoen. Doe de camembert in zijn geheel in de pompoen. Snij vanaf de bovenkant in. Verdeel de knoflook en de andere helft van de oregano in de inkepingen.
  • Giet het ahornsiroop sausje erover. Zet alles weer in de oven voor 25 minuten.
  • Haal uit de oven en verdeel de andere helft van de tijm erover.
  • Serveer met kleine lepeltjes en breekbrood of flatbread dat past binnen jouw dieet.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Video

Notities

Filmpje op mijn instagram.
Berekend voor twee personen met vloeibare zoetstof.

Voedingswaarde

Calorieën: 343kcal | Koolhydraten: 1gr | Eiwitten: 23gr | Vetten: 28gr | Verzadigd vet: 17g | MO vet: 1g | EO vet: 8g | Vezels: 0.2gr | Vitamine A: 1075IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 0.5mg | Vitamine D: 0.5µg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 1154mg | Magnesium: 24mg | Kalium: 227mg | Calcium: 443mg | Koper: 0.04mg | Foliumzuur: 70µg | IJzer: 0.5mg | Fosfor: 396mg | Selenium: 17µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept