| | | | | | | | |

Poffertjes van tijgernotenmeel: zonder ei, granen en zaden (glutenvrije, paleo en AIP)

Heerlijk zoete en smeuïge poffertjes van tijgernoten, banaan en een beetje tapioca. Het recept bevat verder geen granen, peulvruchten, noten, zaden of ei. Daarmee zijn de poffertjes niet alleen glutenvrij maar ook geschikt voor een paleo en een AIP dieet.

Op de foto met maple syrup (ahornsiroop). Als je AIP eet kan honing ook. Voor niet al te strikt paleo kun je ook ‘gewoon’ roomboter gebruiken. Persoonlijk gebruik ik boter en erythritol poedersuiker. Als je suiker eet kan ‘gewone’ suiker natuurlijk ook.

Fan van glutenvrije poffertjes? Kijk dan ook eens naar deze chocolade poffertjes, deze poffertjes van boekweitmeel of deze poffertjes van havermeel.

Gietijzeren poffertjespan

Ik vind zelf gietijzer het allerbeste om poffertjes mee te bakken. Aan het begin heb je even wat meer geduld nodig: hij wordt wat minder snel warm. Maar heb je eenmaal de juiste temperatuur gevonden dan is hij heerlijk constant. Van oudsher werd dat op gas op vuur gebruikt. Ik kook zelf op inductie en dat werkt ook prima.

Ik heb zelf deze poffertjespan van Windmill. Maar als je hier kijkt vind je meerdere gietijzeren poffertjespannen.

Tijgernoten

Tijgernoten s de Nederlandse benaming voor wat in Spanje chufa genoemd wordt. Ze worden ook wel aardamandel genoemd. Maar tijgernoten zijn geen amandelen en het zijn zelfs helemaal geen noten. Het zijn een soort knolletjes op de uiteinden van de wortels van de knolcyperus (Cyperus esculentus). Tijgernoten passen perfect in een paleo en in een AUP dieet.

Tijgernoten bevatten best wat vezels en hoe fijn je het ook maalt, er blijft altijd wat korreligheid. Ik heb de poffertjes ook een keer gemaakt met alleen ei en tijgernoten. Maar daarbij vond het mondgevoel net iets te vezelig. Omdat ik ook geen ei wilde gebruiken heb ik daarna een versie gemaakt met banaan en tapioca als bindmiddel. Ze werden de poffertjes heerlijk smeuïg.

Tapioca

Tapioca is een goede binder die gemaakt wordt van de cassave wortel. Cassavemeel bevat de hele cassave. Tapioca bevat alleen het zetmeel.

Dieet en ‘vrij van’

Geschikt voor paleo, AIP en vegan.

Poffertjes van tijgernotenmeel: zonder ei, granen en zaden (glutenvrije, paleo en AIP)

Marjolein
Poffertjes van chufameel (tijgernoten), tapioca en banaan. Geen granen, peulvruchten, noten, zaden of ei.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Pannenkoek, Poffertjes
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 grote portie
Calorieën 417.4 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Prak de banaan en meng met het tijgernotenmeel, de tapioca en het water.
  • Doe in een spuitzak en knip een gat van ongeveer 3 mm.
  • Bedenk een volgorde om te spuiten. Dat is straks ook de volgorde om de poffertjes om te draaien.
  • Warm de pan op en doe de olie erin. Ik bak in gietijzer op inductie en ik zet de kookplaat op stand 5,5 tot 6. Tijgernoten verbranden wat sneller dan andere meel dus zet het vuur niet te hoog.
  • Spuit de kuiltjes vol met steeds een hoopje dat uitsteekt net boven de rand. Ze zakken vanzelf nog wat in.
  • Hou je aan het eind van je rondje beslag over, dan kun je de leegste kuiltjes nog veel wat opvullen. Duw de spuit daarvoor in het midden van een poffertje en vul vanuit daar de ruimte op.
  • Laat de poffertjes langzaam gaar worden in een minuut of 4 à 5. Draai daarna om en bak nog een minuut of 4. Een gietijzeren pan kun nu uit.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 417.4kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Deze pagina bevat affiliatie links naar Bol.com. Kost jou niets extra’s als jij bestelt, maar ik krijg een klein percentage zodat ik de kosten een beetje terugverdien om mijn website in de lucht te houden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept