Glutenvrije poffertjes van havermeel (zuivelvrij, met ei)
Glutenvrije poffertjes van havermeel. Een heel simpel basisrecept waar je alleen haver voor gebruikt en een ei. Uiteraard wel ook wat bakpoeder en zout, maar zelfs dat zou je eventueel weg kunnen laten. Verder gaat bij het beslag alleen wat water.
Nog meer poffertjes recepten
Fan van deze poffertjes van havermeel? Kijk dan ook eens naar deze American pancakes van havermeel en tapioca of deze dunne pannekoeken van havermeel.
Misschien ook leuk zijn deze poffertjes van boekweitmeel, deze van tijgernotenmeel, deze van amandelmeel en pompoen (koolhydraatarm) of deze chocolade poffertjes.
Gietijzeren poffertjespan
Ik vind zelf gietijzer het allerbeste om poffertjes mee te bakken. Aan het begin heb je even wat meer geduld nodig: hij wordt wat minder snel warm. Maar heb je eenmaal de juiste temperatuur gevonden dan is hij heerlijk constant. Van oudsher werd dat op gas op vuur gebruikt. Ik kook zelf op inductie en dat werkt ook prima.
Ik heb zelf deze poffertjespan van Windmill. Maar als je hier kijkt vind je meerdere gietijzeren poffertjespannen.
Havermeel
Havermeel kun je kant en klaar kopen. Je kunt ook zelf fijne havervlokken (havermout) heel fijn malen, al blijft het meestal toch wat grover. Haver heeft een volle, zachte maar toch vrij neutrale smaak. Het is een heel fijn graan om glutenvrij mee te bakken. Het bevat redelijk wat koolhydraten waaronder zetmeel. Dit geeft binding waardoor je niet al te veel last hebt van het gemis aan gluten.
Met een eitje erbij krijg je zachte en smeuïge poffertjes die je mooi kunt omdraaien. Bak ze op redelijk hoog vuur. Ik heb een gietijzeren pan op unductie standje 6 tot 6,5. En wacht iets langer met omdraaien dan je zou doen bij gewone poffertjes. Ik geef ze net iets meer dan 3 minuten voor de eerste kant en dan nog 2 tot 3 minuten voor de andere kant.
Is haver glutenvrij?
Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij! Dit geldt overigens niet alleen voor havermout of havermeel, maar ook voor havermelk of -yoghurt. Zo zijn de drinks en yoghurt van Oatly niet glutenvrij, maar die van AH wel.
Fytinezuur
Er zijn meerdere redenen om geen haver te eten. Zo eet je in een paleo dieet helemaal geen graan. Granen zijn vaak doorgekweekt en zelfs genetisch gemodificeerd, daarbij gaat het met name om tarwe, rijst en maïs. Verder bevatten granen anti-nutriënten als lectines. Dat zijn stoffen die van nature in planten voorkomen. Ze worden wel gezien als het verdedigingsmechanisme van planten. Sommige mensen hebben meer last van deze stoffen dan anderen. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om carnivoor te eten.
Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar ook haver bevat natuurlijke anti-nutriënten. Het belangrijkste anti-nutriënt in haver is fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden. Dat is de reden dat noten en zaden in een Auto Immuun Paleo in de eerste fase ook worden weggelaten.
Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.
Glyfosaat in haver?
Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.
Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.
Is haver dan wel goed voor je?
Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.
Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.
Roomboter en poedersuiker
Op de foto zie je het klassieke beeld van poffertjes met poedersuiker en boter. De poedersuiker is stiekem geen gewone poedersuiker maar erythritol poedersuiker. Eet je wel af en toe suiker dan kun je ook poedersuiker nemen natuurlijk.
Persoonlijk eet ik zuivelvrij, maar af en toe wel roomboter. En er zijn veel mensen die zuivel maar maar af en toe roomboter kunnen eten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Eet je echt volledig zuivelvrij? Denk dan bijvoorbeeld aan kokosroom, chocolade saus of mousse van avocado, honing of maple syrup.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij. Maar niet paleo of koolhydraatarm. Haver is een graan en dat past niet binnen paleo. Granen zijn ook nooit koolhydraatarm. Haver komt wel als eerste in aanmerking als je koolhydraatbeperkt eet. Maar doe dat niet te vaak en neem een halve portie.
Poffertjes van havermeel (glutenvrij, zuivelvrij, met ei)
Benodigdheden
- schaar
- kom + garde
- kwastje + vork
Ingrediënten
- 60 gr havermeel
- 60 ml water
- 1 ei
- 1,5 tl (wijnsteen) bakpoeder
- flinke snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
- Meng het meel met de bakpoeder en het zout.
- Voeg het ei en het water toe en mix glad. Doe het beslag in een spuitzak.
- Warm de pan op. Ik gebruik gierijzer op inductie standje 6, soms 6,5. Niet hoger, dan gaat het echt te hard. Niet minder dan wordt de buitenkant te langzaam gaar. Doe de boter of olie erin.
- Bedenk een patroon of volgorde waarin je gaat werken. Knip een heel klein gaatje in de zak. Laat langzaam vanuit de zak in de kuiltjes lopen. Blijf met vullen steeds net onder de rand van ieder kuiltje. Je houdt als het goed is net een beetje beslag over.
- Laat een minuut of drie bakken. Draai om in het zelfde tempo en in dezelfde volgorde als je het beslag hebt gespoten.
- Geef nog een minuut of twee à drie aan de andere kant. Een gietijzeren pan kan al uit.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze pagina bevat affiliatie links naar Bol.com. Kost jou niets extra’s als jij bestelt, maar ik krijg een klein percentage zodat ik de kosten een beetje terugverdien om mijn website in de lucht te houden.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!