Chocolade poffertjes (glutenvrij en koolhydraatbeperkt)
Glutenvrije, lowcarb en paleo poffertjes van banaan, ei, lijnzaad en chocola. Het lijnzaad maal je heel fijn zodat het een soort meel wordt. Verder wordt geen meel gebruikt: ook niet het ‘meel’ dat vaak in de ‘lowcarb keuken’ gebruikt wordt zoals amandelmeel of kokosmeel.
Fan van glutenvrije poffertjes? Kijk dan ook eens naar deze poffertjes van havermeel of naar deze poffertjes van tijgernotenmeel.
Gietijzeren poffertjespan
Ik vind zelf gietijzer het allerbeste om poffertjes mee te bakken. Aan het begin heb je even wat meer geduld nodig: hij wordt wat minder snel warm. Maar heb je eenmaal de juiste temperatuur gevonden dan is hij heerlijk constant. Van oudsher werd dat op gas op vuur gebruikt. Ik kook zelf op inductie en dat werkt ook prima.
Ik heb zelf deze poffertjespan van Windmill. Maar als je hier kijkt vind je meerdere gietijzeren poffertjespannen.
Lijnzaad
Een deel van de binding en stevigheid komt van lijnzaad. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Malen gaat het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.
Roomboter en poedersuiker
Op de foto zie je het klassieke beeld van poffertjes met poedersuiker en boter. De poedersuiker is erythritol poedersuiker.
Persoonlijk eet ik zuivelvrij, maar af en toe wel roomboter. En er zijn veel mensen, ook op een paleo dieet, die af en toe roomboter kunnen eten. Lees hier waarom en welke alternatieven er zijn. Eet je echt volledig zuivelvrij? Denk dan bijvoorbeeld aan kokosroom (op de foto gemengd met framboos en amandelpasta) of aan chocolademousse (op de foto chocolademousse van avocado).
Dieet en ‘vrij van’
Lowcarb, maar niet strikt koolhydraatarm door de banaan en de cacao. Per portie gaat het om slechts een halve banaan. Pure cacao bevat meer dan 5 gr khd per 100 gram en is dus ook koolhydraatbeperkt. Het gehalte kan wel variëren, de laagst bekende heeft 8,8 gr khd (Kruger).
Paleo. Niet vegan door het ei.
‘Vrij van’ noten zonder de frambozencrème als topping. ‘Vrij van’ zuivel zonder de roomboter als topping.
Glutenvrije, zuivelvrije en lowcarb chocolade poffertjes
Benodigdheden
- (kleine) keukenmachine, blender of staafmixer
- theelepeltje, kwastje
Ingrediënten
- 1 banaan
- 3 ei
- 4 el lijnzaad
- 1,5 el rauwe cacaopoeder
- 1 el erythritol poedersuiker
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 2 snufjes zout
- 2x½ tl kokosolie om in te bakken
Toppings
- erythritol poedersuiker naar smaak, uit strooibus of door zeefje
- (grasgevoerde) roomboter dan niet zuivelvrij
Frabozencrème
- 2 el kokosroom dan niet zuivelvrij
- 40 gr frambozen
- 2 el amandelpasta
Chocoaldecrème
- 1 avocado rijp, zacht
- of 1 banaan rijp, zacht
- 1 el rauwe cacaopoeder
- 1 el erythritol poedersuiker
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
- Maal het lijnzaad zo fijn mogelijk, liefst tot een poeder of 'bloem'. Dit kan het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Met vijzelen hou je vaak nog wat stukjes.
- Meng het lijnzaad met alle andere ingrediënten voor de poffertjes (behalve de kokosolie) door elkaar en laat een uurtje staan.
- Ga je zelfgemaakte toppings gebruiken? Maak deze dan meteen na je beslag. Daarna kun je ze in de koelkast leggen zodat ze stevig blijven. Pas opscheppen aan tafel.
- Verwarm de poffertjespan. Begin pas als deze goed heet is. Ik werk met gietijzer op een inductie kookplaat. Ik zet de pan op stand 6 en wacht een minuut of 5.
- Schep een beetje kokosolie in de pan en verdeel over de kuiltjes met een kwastje.
- Schep een theelpepeltje beslag in de pan. Niet meer, ze rijzen nog behoorlijk. Herhaal dit zodat je 1 portie hebt van 12 tot 13 poffertjes.
- Als de bovenkant niet vochtig meer is kun je gaan draaien. Dit is meestal na iets meer dan 2 minuten. Ik test het uit door bij het eerste poffertje even met mijn vingertop de bovenkant te raken (zachtjes). Kleeft er niets aan, dan kunnen ze gedraaid worden.
- Omdat een gietijzeren pan krasvast is draai ik ze met het zelfde theelepeltje als waarmee ik het beslag schep. Een vorkje is net wat lastiger. Ze zijn namelijk net iets minder stevig dan gewone poffertjes door het gebrek aan gluten. Werk je liever met een vork geef ze dan net iets langer.
- Bak de andere kant nog een minuutje.
- Begin met stap 5 voor de volgende portie van 12 tot 13 poffertjes.
- Serveer met toppings naar keuze. Erythritol klonter wat meer dan gewone poedersuiker. Je kun dit in een strooibus doen of via een zeefje verdelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze pagina bevat affiliatie links naar Bol.com. Kost jou niets extra’s als jij bestelt, maar ik krijg een klein percentage zodat ik de kosten een beetje terugverdien om mijn website in de lucht te houden.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!