Koolhydraatarme bloemkoolpizza met mozzarella en tomaat (bodem van bloemkool)
Bloemkool pizza! Inmiddels een klassieker van het koolhydraatarm eten. En niet voor niets want een bloemkool pizza is super lekker. Gek genoeg had ik ‘m nog niet op de website staan. Eigenlijk vooral omdat ik geen foto’s had. Na het maken had ik meestal zo’n trek dat ik geen zin meer had om eerst nog uitgebreid fotos te maken. Vandaag heb ik er gewoon twee achter elkaar gemaakt 😊

Bloemkool pizzabodem
De grootste uitdaging van een bodem van bloemkool is het vocht in de bloemkool. Omdat je werkt zonder zetmeel moet je alle ingrediënten ook zo droog mogelijk houden.
Bloemkool uitpersen
Het vocht dat in de bloemkool zit moet je eruit persen. Ik gebruik daarvoor wat zout en een theedoek.
Afbakken op een rooster
Ik bak de bodem voor op de bakplaat. Maar na het beleggen gaat de pizza met de ingrediënten op het rooster terug de oven. Uiteindelijk zal de bodem stevig worden, maar stel je verwachtingen wel wat bij. Een bloemkool pizza wordt nooit zo krokant en knapperig als een pizza met een gewone bodem
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm.

Koolhydraatarme bloemkoolpizza met mozzarella en tomaat (bodem van bloemkool)
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenrooster
- bakplaat
- keukenmachine
- kom
- theedoek
- bakje + kwastje
- keukenpapier
Ingrediënten
Bodem
- 400 gr bloemkool
- 1 tl (Keltisch zee)zout
- 25 gr Pecorino
- 1 ei
- 1 tl uienpoeder of knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
Beleg
- 3 el passata
- 1 el extra vierge olijfolie
- 100 gr Mozzarella verse, net geen hele bol
- 25 gr Pecorino
- 1 tomaat of 2 kleine
- 1 el oregano of andere gedroogde kruiden als tijm, rozemarijn of salie
Bereiding
- Breek de bloemkool in roosjes. Maal de roosjes zo klein mogelijk in de keukenmachine. Echt een stuk fijner dan voor bloemkool rijst.
- Meng met het zout en laat even staan. Dat helpt om straks het vocht eruit te krijgen.
- Warm de oven voor op 200 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier. Haal ook vast het rooster eruit, dat gebruik je later.
- Rasp ondertussen de Pecorino. Je gebruikt in totaal 50 gram. De helft is voor de bodem, de andere helft is beleg.
- Doe de bloemkool met het zout in een schone theedoek. Knijp zoveel mogelijk vocht eruit (minimaal ⅓ van het gewicht, liever meer). Ik draai daarvoor de theedoek strak dicht en ik druk het geheel met een deksel tegen de zijkant van de gootsteen.
- Je hebt nu zi'n 250 gram droge bloemkool. Doe dit in een kom. Meng de kaas en het ei erdoor.
- Vorm met je handen een pizza van het 'deeg'. Meestal maak ik eerst een bol en die druk ik zo rond mogelijk plat.
- Zorg dat de randen niet te dun worden. Ik duw zelf meestal de randen wat terug naar binnen zodat je een heel klein heuveltje krijgt. Een dun randje gaat verbranden.
- Schuif de pizza de oven in en bak 20 minuten.
- Laat daarna kort afkoelen en leg vervolgens op een rooster.
- Doe de olijfolie in een bakje. Smeer met een kwastje de randen van de pizza in.
- Smeer 3 eetlepels passata uit over de bodem. Dat kan met de achterkant van een lepel. Laat de randen met olie vrij.
- Snij de mozzarella in dunne plakken. Dep ze droog. Je gebruikt net niet alles van een bol (meestal zo'n 125 gram). Dat wordt te nat omdat je ook met verse tomaat werkt. Het restje mag je opeten 😉
- Snij de tomaat in dunne plakken. Verdeel met de Mozzarella en Pecorino over de pizza.
- Bestrooi met gedroogde groene kruiden.
- Zet nog een kwartier in de oven
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!