| | | | |

Pittige roomkaas van noten (vegan)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke zuivelvrije roomkaas. Paleo en vegan. Je maakt een basis naturel roomkaas door de noten te malen en op te warmen. Vervolgens voeg je knoflook en edelgist toe. Edelgist is een inactieve gist met een heerlijke zoutige, umami smaak die lijkt op Parmezaanse kaas. In deze pittige variant gebruik je vervolgens ook wat sambal oelek of een rood pepertje.

De meest gebruikte optie voor plantaardige roomkaas is cashewnoten. Cashews hebben een zachte, wat zoetige smaak en geven het romigste resultaat.

Maar als je koolhydraatarm én zuivelvrij eet is dat eigenlijk geen optie. Cashewnoten zijn koolhydraatbeperkt. Met amandelen of macademia noten gaat het ook. Voor een zo romig mogelijke kaas kun je het beste witte amandelen nemen, ook wel blanke amandelen genoemd.

Met havermelk wordt de kaas ook net weer wat romiger dan met amandelmelk, maar havermelk past niet in een paleo of koolhydraatarm dieet. Helaas zal roomkaas van noten nooit zo koolhydraatarm en romig zijn als echte roomkaas. Maar als je zuivelvrij eet is deze optie wel erg fijn voor de afwisseling.

Pittige roomkaas van noten

Marjolein
Zelfgemaakte vegan én koolhydraatarme roomkaas van noten. Lekker pittig met een rood pepertje en knoflook. De kaassmaak is van edelgistvlokken. Dat is een inactieve gist met een heerlijke zoutige, umami smaak.
5 van 2 stemmen
Vooraf 3 uur
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw, Out of the box
Gang Hartige snacks, Sauzen & dips
Keuken Europees
Porties 4 personen
Calorieën 333 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje + hoekige roerspaan of spatel
  • keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 100 gr cashewnoten khb
  • of 100 gr macademianoten kha
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 3 el kokosolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen, sap van
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl chilivlokken

Bereiding
 

  • Maal de noten tot meel en laat een paar uur weken in de melk.
  • Pers de teentjes knoflook. Pers de citroenen in een apart bakje (om te voorkomen dat je straks de pitjes uit de pan moet vissen). Het papje dat ontstaan is door het weken kun je opwarmen in steelpan op zacht vuur (4 inductie). Voeg het citroensap toe, de knoflook en 3 eetlepels kokosolie. Voeg zout toe naar smaak. Neem lekker zout zoals roze Himalayazout of Keltisch zeezout.
  • Mix goed met de staafmixer om het glad te maken, echt wel een paar minuten. Daarna kun je de crème laten afkoelen. Pas als het afgekoeld is doe je de edelgistvlokken erbij. Nu heb je naturel roomkaas.
  • Voeg een half rood pepertje toe en/of wat sambal voor een pittige variant.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Edelgist heeft de smaak van krokant gebakken Parmezaanse kaas. En geeft net die kazige smaak mee aan je roomkaasje. Gebruik het zoveel mogelijk koud. Als je het warm maakt verliest de gist zijn voedingswaarde en smaak. Het is inactieve gist, dus ook geschikt in een Candida dieet.

Voedingswaarde

Calorieën: 333kcal | Koolhydraten: 9gr | Eiwitten: 7gr | Vetten: 31gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 3g | EO vet: 21g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 38IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 3mg | Vitamine E: 0.4mg | Natrium: 138mg | Magnesium: 106mg | Kalium: 284mg | Calcium: 64mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 11µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 197mg | Selenium: 6µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven