Pittige makreelmousse met rode peper en gember
Smaakvolle romige mousse van gerookte makreel met een rood pepertje, knoflook, gember en radijs. Lekker als voorafje uit een glaasje. Of als borrelhapje of bij sushi in een gevuld tomaatje of op een witlofblad.
Dit is een variant op de zachte makreelmousse met mosterd, bieslook en munt.

Pittige makreelmousse
Smaakvolle romige mousse van gerookte makreel met een rood pepertje, knoflook, gember en radijs. Lekker als voorafje uit een glaasje. Of als borrelhapje of bij sushi in een gevuld tomaatje of op een witlofblad.
Benodigdheden
- staafmixer, lepel, mesje, schaar, knoflookpers, voor opdienen kleine 2 tot 4 kleine glaasjes
Ingrediënten
- 1 makreelfilet (125 – 140 gram)
- 4 radijsjes
- 10 gr verse gember
- 1/2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 teentje knoflook
- 3 tl yoghurt, zuivel of plantaardig liefst geen kokos)
- 1 limoen, sap van khb
- ½ citroen, sap van kha
Optioneel
- blaadjes witlof opdienen in blad
- tomaat halve, uithollen
Bereiding
- Haal de graatjes uit de makreel en haal het velletje eraf. Doe in de beker van de staafmixer. Voeg 3 eetlepels kwark of yoghurt toe.
- Was en snij een rode peper overlangs door en haal de pitjes eruit. Pitjes in de mousse geeft geen fijn mondgevoel. Snij in kleine stukjes en voeg de helft toe aan de makreel. Pers de knoflook en voeg toe. Schil en rasp de gember. Rasp 4 radijsjes en voeg de rasp en het overgebleven kontje toe. Knijp een limoentje uit in een bakje (om de eventuele pitjes op te vangen) en voeg het sap toe.
- Mixen met de staafmixer. Even proeven. Mag het pittiger, voeg dan de rest van de peper toe.
- Serveer in een leuk glaasje voor een voorafje voor 2 tot 4 personen. Serveer op 8 witlofblaadjes voor een hapje voor 8 personen.
Notities
Rode peper is nachtschade maar wordt in de meeste, niet strikte paleo diëten wel gegeten.
Limoen heeft eigenlijk te veel koolhydraten voor koolhydraatarm (7,7 gr khd per 100 gram), al gaat het hier ook om een zeer lage dosering. Een alternatief is eventueel wat smaakvolle azijn of een beetje citroensap.
Gember bevat ook meer dan 5 gr khd per 100 gram, maar specerijen worden over het algemeen als smaakmaker ‘gedoogd’ bij kha.
Voedingswaarde
Calorieën: 371kcal | Koolhydraten: 3gr | Eiwitten: 46gr | Vetten: 18gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 4g | EO vet: 6g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 255IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 10µg | Vitamine C: 27mg | Vitamine D: 20µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 200mg | Magnesium: 70mg | Kalium: 1015mg | Calcium: 62mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 12µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 295mg | Selenium: 82µg | Zink: 2mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!