Samkeh harra (pittige kabeljauw in lowcarb citroen tahinsaus)
Een derde recept dat ik heb nagemaakt na onze rondreis door Israël. Net als veel gerechten die ik daar gegeten heb bleek de oorsprong in Libanon te liggen. En ik moet zeggen: ik raak wel een beetje verliefd op die Libanese keuken!
Wat is samkeh harra?
Ik wist dat ik vis bestelde in tahinsaus. Al googelend van Hebreeuws naar Cyrillisch kwamen we uit op Arabisch. Vis: samak, samka of samke(h). Harra of Hara: pittig. Pittig is wat mij betreft altijd goed, maar vis in tahin? Ik kon me daar niet echt een voorstelling bij maken. Een goede reden om het juist te bestellen. En het was superlekker. Pittig viel uiteindelijk mee, minder dan ik had gedacht. En juist fris door de citroen.
Lekker met
Dit Midden Oosterse visgerecht is lekker met bloemkool couscous. Bijvoorbeeld met sinaasappel en pistache of een koolhydraatarme met paprika en pompoenpitten. Voor mezelf had ik er ook een kleine tomatensalade bij gemaakt.
Stevige witvis
Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaasjes van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabeljauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.
Tahin
Tahin is een pasta van gemalen sesam die veel in het Midden-Oosten gebruikt wordt. Sebahat (te koop in de supermarkt) is het laagst in koolhydraten, maar deze wordt wel erg snel hard en dik en neem ik daarom zelf niet meer. De tahin van nut&me (te koop bij Lowcarbcenter) is ook vrij laag in koolhydraten. Ik heb ook wel eens de donkere van Terrasana (te koop bij Puur Mieke). De volkoren tahin van Pit&Pit is vrij hoog in koolhydraten.
Tomaat
Toen ik het gerecht thuis ging opzoeken vond ik ook recepten met tomaat. Zo kreeg ik hem niet geserveerd en zo heb ik hem ook niet nagemaakt.

Samkeh harra (pittige kabeljauw in citroen tahinsaus)
Benodigdheden
- 2 PFAS vrije bakpannen waarvan 1 met deksel, gietijzer alleen als je dat gewend bent
- rasp, knoflookpers
- bakje/kommetje
Ingrediënten
- 2 kabeljauwhaasjes duurzaam gevangen zoals van Grutto
- 1 rode ui
- 5 teentjes knoflook
- 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 2 citroen
- 3 el tahin
- 1 tl korianderzaad gemalen
- ½ tl paprikapoeder liefst gerookt
- ½ tl kurkuma (poeder)
- 2 mespuntjes zwarte peper
- 2 handjes koriander (vers)
- 2 handjes amandelschaafsel
- 4 tot 5 el water
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Boen de citroenen goed schoon. Snij uit het midden van beide citroenen twee mooie plakjes. Rasp ongeveer een eetlepel van de schil van de 4 overgebleven stukken. Pers daarna het sap uit de 4 stukken in een bakje.
- Snipper ondertussen de ui en bak glazig.
- Pers de knoflook en bak mee. Bak de citroenrasp mee. Voeg de specerijen toe en bak mee.
- Schuif de uien wat opzij. Voeg eventueel nog wat olie toe en bak de vis aan één kant ongeveer 3 minuten.
- Meng de tahin met het citroensap. Het wordt een dikke compacte pasta. Voeg daar een paar eetlepels water aan toe. Later kun je eventueel ook nog verdunnen in de pan. Laat de saus in ieder geval niet te dik worden.
- Draai de vis om en voeg de saus toe. Leg de plakjes citroen op de vis. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat een minuutje of 4 zachtjes pruttelen. Voeg in de laatste minuut de koriander toe in stukjes geknipt of gescheurd.
- Rooster de geschaafde amandelen in een hete koekenpan. (Als je maar één pan wilt gebruiken kun je dit ook doen voordat je de uien gaat bakken.)
- Dien de vis op met lekker wat saus erover en kruimel de amandeltjes erover.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!