| | | | |

Samkeh harra (pittige kabeljauw in citroen tahinsaus)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een derde recept dat ik heb nagemaakt na onze rondreis door Israël. Net als veel gerechten die ik daar gegeten heb bleek de oorsprong in Libanon te liggen. En ik moet zeggen: ik raak wel een beetje verliefd op die Libanese keuken!

Ik wist dat ik vis bestelde in tahinsaus. Al googelend van Hebreeuws naar Cyrillisch kwamen we uit op Arabisch. Vis: samak, samka of samke(h). Harra of Hara: pittig. Pittig is wat mij betreft altijd goed, maar vis in tahin? Ik kon me daar niet echt een voorstelling bij maken. Een goede reden om het juist te bestellen. En het was superlekker. Pittig viel uiteindelijk mee, minder dan ik had gedacht. En frisser door de citroen.

Lekker met bloemkool couscous. Bijvoorbeeld met sinaasappel en pistache of een koolhydraatarme met paprika en pompoenpitten. Voor mezelf had ik er ook een kleine tomatensalade bij gemaakt.

Tomaat

Toen ik het gerecht thuis ging opzoeken vond ik ook recepten met tomaat. Zo kreeg ik hem niet geserveerd en zo heb ik hem ook niet nagemaakt.

Stevige witvis

Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaasjes van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabeljauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.

Tahin

Tahin (of tahini) is sesampasta. Dat wordt gemaakt door sesamzaad lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta.

Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit erg lekker. Die is vol en romig van smaak en wordt na verloop van tijd ook niet hard maar blijft smeuïg en zacht. Deze tahin bevat helaas ook wel de meeste koolhydraten (18,2 gr khd per 100 gram) en is dus zeker níet koolhydraatarm. De tahin van nut&me is het laagst in koolhydraten (1,9 gr khd). Deze is verkrijgbaar bij Lowcarbcenter. Bij de supermarkt vind je tahin van Sebahat, deze is ook koolhydraatarm en bevat 3,1 gr khd. Bij Albert Heijn vind je ook tahin van het nieuwe Oosters geïnspireerde merk Souq. Deze bevat 8,5 gr khd.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm en paleo. Meestal wordt in een paleo dieet nog wel met mate rode peper gegeten. Maar voor strikt paleo en ‘vrij van’ nachtschade laat je de rode peper weg. De zwarte kan je wel gebruiken.

Samkeh harra (pittige kabeljauw in citroen tahinsaus)

Marjolein
Heerlijke Libanees visgerechtje van witvis in een hete saus van rode peper, tahin en citroen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Stoofpot
Gang Hoofd: vis & garnalen, Lunch
Keuken Israëlisch, Libanees, Middenoosters
Porties 2 personen
Calorieën 372.3 kcal

Benodigdheden

  • 2 PFAS vrije bakpannen waarvan 1 met deksel, gietijzer alleen als je dat gewend bent
  • rasp, knoflookpers
  • bakje/kommetje

Ingrediënten
  

  • 2 kabeljauwhaasjes duurzaam gevangen zoals van Grutto
  • 1 rode ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • 2 citroen
  • 3 el tahin
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • ½ tl paprikapoeder liefst gerookt
  • ½ tl kurkuma
  • 2 mespuntjes zwarte peper korrels
  • 2 handjes verse koriander
  • 2 handjes amandelschaafsel
  • 4 tot 5 el water
  • milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Boen de citroenen goed schoon. Snij uit het midden van beide citroenen twee mooie plakjes. Rasp ongeveer een eetlepel van de schil van de 4 overgebleven stukken. Pers daarna het sap uit de 4 stukken in een bakje.
  • Snipper ondertussen de ui en bak glazig.
  • Pers de knoflook en bak mee. Bak de citroenrasp mee. Voeg de specerijen toe en bak mee.
  • Schuif de uien wat opzij. Voeg eventueel nog wat olie toe en bak de vis aan één kant ongeveer 3 minuten.
  • Meng de tahin met het citroensap. Het wordt een dikke compacte pasta. Voeg daar een paar eetlepels water aan toe. Later kun je eventueel ook nog verdunnen in de pan. Laat de saus in ieder geval niet te dik worden.
  • Draai de vis om en voeg de saus toe. Leg de plakjes citroen op de vis. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat een minuutje of 4 zachtjes pruttelen. Voeg in de laatste minuut de koriander toe in stukjes geknipt of gescheurd.
  • Rooster de geschaafde amandelen in een hete koekenpan. (Als je maar één pan wilt gebruiken kun je dit ook doen voordat je de uien gaat bakken.)
  • Dien de vis op met lekker wat saus erover en kruimel de amandeltjes erover.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Kabeljauw van Grutto wordt duurzaam gevangen. Lees meer op de site van Grutto.

Voedingswaarde

Calorieën: 372.3kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven