Pistache ijsjes
Romig en vol van smaak. En toch super gezond. Deze pistache ijsjes maak je namelijk met avocado en banaan. Als zoetje kun je maple syrup gebruiken. Of, als je geen toegevoegde suiker eet, een siroop waar zoetstof aan toegevoegd is. Verder uiteraard pistachenoten. En om de ijsjes lekker vol van textuur te maken gebruik ik pistachepasta.
Pistachepasta
Pistachepasta is vergelijkbaar met pindakaas of amandelpasta. Je maalt de noten eerst tot meel en als je langer door maalt komt de olie vrij en krijg je pasta. Je hebt daarvoor wel wat volume nodig en soms help je het proces wat op gang door wat (avocado) olie toe te voegen. Persoonlijk vind ik het vrij veel werk, en omdat ik al zoveel zelf maak koop ik het vaak. Het is onder meer te koop bij Pit&Pit.
Is banaan koolhydraatarm?
Banaan wordt meestal beschouwd als lowcarb (koolhydraatbeperkt tot koolhydraatbewust). Maar op het randje. In ieder geval is banaan niet strikt koolhydraatarm en zeker niet geschikt binnen een ketogeen dieet. Maar is jouw doel vooral om minder (toegevoegde of witte) suiker eten? Dan is banaan juist zeer geschikt!
Zoeten met maple syrup
Je kunt deze ijsjes zoeten met maple syrup. Dat is natuurlijk en onbewerkt en bevat ook nog deels goede voedingsstoffen. Maar het blijft wel suiker!
Zoeten met Magicle Maple
Als je suikervrij of koolhydraatbeperkt eet kun je ook zoeten met een siroop met zoetstof. In baksels gebruik ik altijd erythritol. Dat is één van de weinige zoetstoffen die door natuurvoedingsdeskundigen worden aangeraden. Het laat de bloedsuikerspiegel niet schommelen en ondanks dat het een polyol is geeft het ook geen darmproblemen. Maar… erythritol kristalliseert weer als het afkoelt. Met name in ijs heeft het de neiging keihard te worden. Niet zo handig, want als je zelf ijs maakt is het voorkomen van kristallen al een een grote uitdaging. Hier kun je daarom het beste een siroop nemen met zoetstof. Dit is wel wat meer bewerkt dan witte erythritol, dus gebruik het niet te vaak.
Vormpjes
Er zijn verschillende soorten makkelijke vormpjes te koop. Als je eenmaal vormpjes in huis hebt voor waterijsjes, kun je ze altijd snel maken. Nooit meer een reden om ze in de supermarkt te kopen! Ik heb er zelf twee: harde kunststof vormpjes met een kunststof ‘stokje’ en zachte siliconen vormpjes met losse, houten stokjes. Wat mij betreft zijn dit twee totaal verschillende, maar allebei praktisch. Online zijn talloze varianten en tussenvormen.
Kunstof vormpjes
Kunstofvormpjes nemen me echt terug naar mijn jeugd. Deze hadden wij thuis ook al. Hiermee maak je kleine ijsjes perfect voor wat jongere kinderen. Je hangt ze per vormpjes in een houdertje. Dat is overigens niet heel stabiel. Vooral als veel mensen de vriezer la open en dicht doen kunnen ze omvallen als ze nog niet bevroren zijn. Het voordeel van deze vormpjes is dat je ze makkelijk los kunt bewaren zodra ze ingevroren zijn. Daarnaast heb je geen apart stokje nodig. Het nadeel is dat ze net wat minder echt lijken en ik vind het kunststof stokje wat kort voor grote mensen handen. Dit soort vormpjes zijn te koop bij de HEMA of IKEA. Deze hebben exact dezelfde vorm en maat, ze hebben alleen anders van kleur.
Siliconen vormpjes
Meer echt lijkende ijsjes maak je met siliconen vormpjes. De mijne zijn meteen ook 1,5 keer zo groot. En er gaat een echt stokje in. Het nadeel is dat dat stokje niet volledig herbruikbaar is (de stokjes kunnen verkleuren en niet alle stokjes komen terug, er verdwijnen er altijd een paar). De vormpjes zitten aan elkaar vast en vormen een blok. Daardoor vallen ze niet om. Maar ze zitten dus ook als ze klaar zijn nog aan elkaar vast. Dan nemen ze veel ruimte in. Soms haal ik ze daarom alvast uit het vormpje en bewaar ze los in een zakje of bakje. Ik heb mijn siliconen vormpjes gekocht bij Bol.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij en paleo. Koolhydraatbeperkt als je zoetstof gebruikt.
Pistache ijsjes
Benodigdheden
- vriezer
Ingrediënten
- 1 avocado
- ½ banaan
- 6 el pistachepasta
- 4 handjes pistache nootjes gepeld
- 2 citroenen, sap van
- 3 el maple syrup of rauwe honing
- ½ tl (Keltisch zee)zout
Voor koolhydraatbeperkt en suikervrij
- 3 el maple syrup zoetstof let op: deze zijn niet allemaal glutenvrij
Bereiding
- Pers de citroenen.
- Meng de avocado met het citroensap, de banaan, de maple syrup, de pistachepasta en het zout.
- Hak de pistachenootjes. Meng met de rest.
- Vul de vormpjes en zet minimaal 3 uur in de vriezer.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Zit zo lekker uit! Ga zeker proberen 😋
Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden ❤️