Pesto rosso: rode amandelpesto met zongedroogde tomaat, ook zuivelvrij te maken
Pesto rosso met zongedroogde tomaat, amandelen, Pecorino, een klein beetje basilicum en heel veel olijfolie. Als je zuivelvrij eet kun je edelgistvlokken gebruiken.
Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij:
- de ‘gewone’ pesto van basilicum en pijnboompitten: pesto a la Genovese
- de koolhydraatarme rucolapesto met walnoten
- pesto rosso met gepofte paprika (als je geen tomaat eet)
Kijk hier voor meer inspiratie voor BBQ en borreldips met groente en kruiden.
Parmezaanse kaas of lactosevrije schapenkaas
In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. Pecorino is schapenkaas die (niet altijd heloemaal) lactosevrij is. Bij een goede kaasboer kun je hiernaar informeren. Mogelijk komt dat dan voor jou in aanmerking als je een lactose intolerantie hebt of een koemelkallergie. Dit geldt overigens niet voor iedereen, dus test altijd voorzichtig waarop je reageert.
Edelgist voor zuivelvrij
Eet je echt helemaal zuivelvrij? Dan kun je geen pesto uit de winkel eten. Gelukkig is er een mooi alternatief waarmee je het zelf kunt maken: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak. In koude gerechten, zoals pesto, geeft een vergelijkbare smaak als Parmezaan (of Pecorino).
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en lowcarb. Niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt door de tomaatjes. Zuivelvrij te maken met edelgist.
Paprika is nachtschade en past daarom niet in een strikt paleo dieet. Ik heb het recept wel in de categorie paleo geplaatst omdat veel mensen die een paleo dieet volgen wel af en toe goed gerijpte (liefs in de zon) rode paprika eten.
Pesto rosso: rode amandelpesto met zongedroogde tomaat, ook zuivelvrij te maken
Benodigdheden
- mes
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 100 gr zongedroogde tomaat
- 50 gr amandelen met velletje
- 50 gr Parmezaanse kaas geraspt
- 1 teentje knoflook
- 15 gr basilicum = klein handje
- 1 snufje zwarte peper vers gemalen
- 2 snufjes (Keltisch zee)zout
- 75 ml extra vierge olijfolie of meer indoen nodig
Voor koemelkvrij
- 1 handje Pecorino = schapenkaas, lactosevrij mogelijk
Voor zuivelvrij, paleo en vegan
- 2 el edelgistvlokken GEEN kaas
Bereiding
- Hak de amandelen in wat kleinere stukjes en rooster in de koekenpan.
- Rasp de kaas (als je die gebruikt).
- Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg de tomaat en knoflook toe, samen met de kaas (of edelgist), olijfolie, wat basilicum en zout en peper. Even goed blenden. Extra olijfolie toevoegen als het te dik blijft.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!