Pesto rosso: variant op rode amandelpesto met geroosterde paprika, zónder tomaat
De authentieke pesto rosso maal je van gedroogde tomaatjes met bruine amandelen. Maar wat als je geen tomaten kunt eten? Bijvoorbeeld als je een laag histamine dieet volgt of als je allergisch bent voor tomaat. Dan heb ik een alternatief voor je! Deze heerlijk zachte en bijna romige pesto is gemaakt van gepofte paprika en knoflook, amandelpasta, extra vierge olijfolie en salie. Daarbij geef ik variant met Pecorino (wat oudere, pittige schapenkaas), maar ook een zuivelvrije variant met edelgist.
Lekker als dip bij de BBQ of een zomerse borrel. Maar ook bijvoorbeeld als dip bij zoete aardappel of aubergine frietjes, een crackertje of rauwkost. Bij de auberginerolletjes heb ik deze dip ook gebruikt als sausje.
Als je iets meer olijfolie aan de dipsaus toevoegt en wat limoensap is het ook een heerlijke dressing voor over salades. Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de ‘gewone’ pesto van basilicum en pijnboompitten: de pesto a la Genovese. Of de rucolapesto met walnoten. Kijk hier voor meer inspiratie voor BBQ en borreldips met groente en kruiden.
Parmezaanse kaas of lactosevrije schapenkaas
In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. Pecorino is schapenkaas die (niet altijd heloemaal) lactosevrij is. Bij een goede kaasboer kun je hiernaar informeren. Mogelijk komt dat dan voor jou in aanmerking als je een lactose intolerantie hebt of een koemelkallergie. Dit geldt overigens niet voor iedereen, dus test altijd voorzichtig waarop je reageert.
Edelgist voor zuivelvrij
Eet je echt helemaal zuivelvrij? Dan kun je geen pesto uit de winkel eten. Gelukkig is er een mooi alternatief waarmee je het zelf kunt maken: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.
Dieet en ‘vrij van’
Heel strikt bekeken is dit recept net niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Want hoewel amandelen over het algemeen net onder de norm van 5 gr khd per 100 gram blijven is dat bij amandelpasta gek genoeg net niet het geval. Maar omdat je paprika gebruikt in plaats van zongedroogde tomaat bevat het veel minder koolhydraten dan een gewone pesto rosso.
Paprika is nachtschade en past daarom niet in een strikt paleo dieet. Ik heb het recept wel in de categorie paleo geplaatst omdat veel mensen die een paleo dieet volgen wel af en toe rode paprika eten.
Histamine: SIGHI en MC360
Welke groentes zijn laag histamine? Ik gebruik de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
- Rode paprika scoort 0 op de SIGHI lijst en staat op low bij MC360. Bevat wel lectines en koop het liefst biologisch. Onze rode paprika is niet getest maar ga er vanuit dat een halve medium is in oxalaat.
- Ui scoort 1 op de SIGHI lijst. MC360 prijst het echter ook juist aan als histamine verlager.
- Groene kruiden als salie scoren 0 op de SIGHI lijst. Ook laag bij MC360.
- Amandelen scoren een 1 op de SIGHI lijst maar staan op low bij MC360.
- Olijfolie scoort 0 op de SIGHI lijst. Bij MC360 op laag, wel oppassen bij lage DAO waardes.
- Jonge kazen scoren 0 op de SIGHI lijst, maar MC360 zet alleen roomkazen op low. Oude kazen zoals Parmezaan en Pecorino zijn hoger.
- Edelgist staat niet op de SIGHI lijst maar scoort low bij MC360.

Pesto rosso: variant op rode amandelpesto met geroosterde paprika, zónder tomaat
Benodigdheden
- oven met rooster, op 200 graden
- mes
Ingrediënten
- 1 rode paprika
- 1 bol knoflook
- 1 tl salie
- 20 gr amandelen of amandelmeel
- 2 el amandelpasta
- 1 handje Parmezaanse kaas geraspt
- 1 el extra vierge olijfolie
Voor koemelkvrij
- 1 handje Pecorino = lactosevrije schapenkaas
Voor zuivelvrij, paleo en vegan
- 2 el edelgistvlokken GEEN kaas
Voor laag histamine
- witte peper als je dit verdraagt, GEEN zwarte peper
- edelgistvlokken afhankelijk van wat jij kunt verdragen
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Was de paprika en maak droog. Het steeltje laat je er gewoon aan, dat zorgt ervoor dat je straks de paprika nog beet kunt pakken.
- Haal de buitenste velletjes van de knoflook bol, maar laat alle teentjes eraan vast en in tact. Snij het bovenste topje van alle teentjes. Sprenkel wat olie over de snijvlakken. Pak de knoflookbol in in aluminiumfolie.
- Leg de paprika op het rooster in de oven (gewoon los, verder niets mee doen). Leg de ingepakte bol knoflook ernaast. Zet de timer op 45 minuten.
- Haal de paprika en de knoflook uit de oven en laat afkoelen. Het duurt minimaal een minuutje of 5 voordat je verder kunt zonder je handen te branden.
- Haal de velletjes van de paprika en verwijder de pitjes. Is het erg vochtig hou dan wat vocht apart. Niet weggooien, misschien wil je de pesto straks nog verdunnen.
- Knijp de knoflook uit de teentjes. Dat gaat het beste door ze gewoon vast aan de bol te laten en vanaf de onderkant druk te geven naar de opening toe.
- Rasp de kaas (als je die gebruikt).
- Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg de paprika en knoflook toe, samen met de notenpasta, kaas of edelgist, olijfolie en salie. Naar smaak eventueel wat zout. Even goed blenden.
- Afhankelijk van de dikte nog wat achtergehouden vocht van de paprika toevoegen. Is de pesto dan nog te dik verdunnen met water. Het vochtgehalte van de paprika kan erg verschillen, maar meestal is extra verdunnen niet nodig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter!