Pesto alla Genovese: basilicum pesto met pijnboompitten
Pesto alla Genovese, oftewel de ‘basis’ pesto van baslicum, geroosterde pijnboompitten en olijfolie. Supersnel te maken en ontzettend lekker. Ben je ook zo verzot op pesto? Weet dan dat in de meeste pesto uit de supermarkt onnodig veel zooi zit. Bijvoorbeeld suiker, glucosestroop en zelfs aardappelzetmeel. En ook de ‘pijnboompitten’ zijn vaak helemaal geen pijnboompitten maar cashewnoten. Standaard bevat pesto Parmezaanse kaas. Ik heb een recept zonder zooi. En je kunt voor een variant kiezen met Pecorino (lactosevrije schapenkaas) of zelfs een zuivelvrije variant: met edelgistvlokken.
Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de rucolapesto of bij de pesto rosso. Of kijk hier voor andere BBQ en borreldips met groente en kruiden.
Parmezaanse kaas
In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. Pecorino is schapenkaas die (niet altijd heloemaal) lactosevrij is. Bij een goede kaasboer kun je hiernaar informeren. Mogelijk komt dat dan voor jou in aanmerking als je een lactose intolerantie hebt of een koemelkallergie. Dit geldt overigens niet voor iedereen, dus test altijd voorzichtig waarop je reageert.
Edelgist voor zuivelvrij
Eet je echt helemaal zuivelvrij? Dan kun je geen pesto uit de winkel eten. Gelukkig is er een mooi alternatief waarmee je het zelf kunt maken: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.
Dieet en ‘vrij van’
Vegan en paleo. Koolhydraatbeperkt door de pijnboompitten (6 tot 14 gr khd per 100 gram). Wil je alleen ingrediënten gebruiken met minder dan 5 gr khd? Neem dan walnoten.
Pesto alla Genovese: basilicum pesto met pijnboompitten
Benodigdheden
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 25 gr basilicum = ongeveer 1 plantje
- 25 gr pijnboompitten
- 50 ml extra vierge olijfolie
- ½ citroen, sap van
- 25 gr Parmezaanse kaas geraspt, ongeveer 1 handje
- 1 snuf (Keltisch zee)zout
Voor koemelkvrij
- 25 gr Pecorino = lactosevrije schapenkaas
Voor zuivelvrij, paleo en vegan
- 3 el edelgistvlokken GEEN kaas
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder olie.
- Rasp de kaas (als je die gebruikt).
- Meng alle ingrediënten in de keukenmachine. Hou een beetje olijfolie achter en begin met slechts 1 handje kaas of 3 eetlepels edelgist. Daarna kun je zelf de juiste dikte inschatten en steeds wat toevoegen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Hallo, ik heb het nog niet gemaakt want vraag mij af hoeveel blaadjes basilicum je wel niet moet hebben on 50 gram te verkrijgen?
En hoe maak ik sap van edelgistvlokken?
Groetjes
Hannah Tepper
Goeie vraag, dat was ook best lastig nameten. Ik denk dat ik ervan ga maken: 1 plantje. Dat is achteraf bekeken handiger. De edelgist gaat er gewoon droog in.