| | | | |

Pesto alla Genovese: basilicum pesto met pijnboompitten

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Pesto alla Genovese, oftewel de ‘basis’ pesto van baslicum, geroosterde pijnboompitten en olijfolie. Supersnel te maken en ontzettend lekker. Ben je ook zo verzot op pesto? Weet dan dat in de meeste pesto uit de supermarkt onnodig veel zooi zit. Bijvoorbeeld suiker, glucosestroop en zelfs aardappelzetmeel. En ook de ‘pijnboompitten’ zijn vaak helemaal geen pijnboompitten maar cashewnoten. Standaard bevat pesto Parmezaanse kaas. Ik heb een recept zonder zooi. En je kunt voor een variant kiezen met Pecorino (lactosevrije schapenkaas) of zelfs een zuivelvrije variant: met edelgistvlokken.

Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de rucolapesto of bij de pesto rosso. Of kijk hier voor andere BBQ en borreldips met groente en kruiden.

Parmezaanse kaas

In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. Pecorino is lactosevrije schapenkaas. Mogelijk komt dat voor jou in aanmerking als je een lactose intolerantie hebt of een koemelkallergie. Dit geldt overigens niet voor iedereen, dus test altijd voorzichtig waarop je reageert.

Edelgist voor zuivelvrij

Eet je ect helemaal zuivelvrij? Dan kun je geen pesto uit de winkel eten. Gelukkig is er een mooi alternatief waarmee je het zelf kunt maken: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.

Dieet en ‘vrij van’

Vegan en paleo. Koolhydraatbeperkt door de pijnboompitten (6 tot 14 gr khd per 100 gram). Wil je alleen ingrediënten gebruiken met minder dan 5 gr khd? Neem dan walnoten.

Zelfgemaakte pesto basilicum pijnboompitten in een bakje met verse tomaat ernaast

Pesto alla Genovese: basilicum pesto met pijnboompitten

Marjolein
Heerlijke zelfgemaakte pesto van basilicum, geroosterde pijnboompitten en extra vierge olijfolie. Als alternatief voor de kaas gebruik ik edelgist. Maar als je wel gewoon zuivel eet kun je uiteraard gewone Italiaanse kaas gebruiken.
5 van 2 stemmen
Vooraf 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4
Calorieën 290 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 plantje basilicum
  • 50 gr pijnboompitten
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroen, sap van
  • 2 kleine handjes Parmezaanse kaas geraspt

Voor koemelkvrij

  • 2 kleine handjes Pecorino = lactosevrije schapenkaas

Voor zuivelvrij, paleo en vegan

Bereiding
 

  • Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder olie.
  • Rasp de kaas (als je die gebruikt).
  • Meng alle ingrediënten in de keukenmachine. Hou een beetje olijfolie achter en begin met slechts 1 handje kaas of 3 eetlepels edelgist. Daarna kun je zelf de juiste dikte inschatten en steeds wat toevoegen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 290kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 32gr | Verzadigd vet: 4g | MO vet: 7g | EO vet: 19g | Vezels: 0.5gr | Vitamine A: 19IU | Vitamine B1: 0.05mg | Vitamine B2: 0.03mg | Vitamine B6: 0.02mg | Vitamine B12: 0.01µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 0.003µg | Vitamine E: 4mg | Natrium: 7mg | Magnesium: 32mg | Kalium: 84mg | Calcium: 8mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 6µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 76mg | Selenium: 0.2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

  1. Hallo, ik heb het nog niet gemaakt want vraag mij af hoeveel blaadjes basilicum je wel niet moet hebben on 50 gram te verkrijgen?
    En hoe maak ik sap van edelgistvlokken?
    Groetjes
    Hannah Tepper

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven