Pesto alla Genovese (met zuivelvrije variant)

Pesto alla Genovese, oftewel de meest bekende pesto van baslicum, geroosterde pijnboompitten en olijfolie. Supersnel te maken en ontezettend lekker.

Ben je ook zo verzot op pesto? Weet dan dat in de meeste pesto uit de supermarkt onnodig veel zooi zit. Bijvoorbeeld suiker, glucosestroop en zelfs aardappelzetmeel. En ook de ‘pijnboompitten’ zijn vaak helemaal geen pijnboompitten maar cashewnoten.

Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de rucolapesto of bij de pesto rosso.

Parmezaanse kaas

In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. In een zuivelvrij dieet vormt dit dus een groot probleem. Gelukkig is er een mooi alternatief: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.

Eet je wel zuivel? Neem dan je eigen favoriete Italiaanse kaas.

Dieet en ‘vrij van’

Vegan en paleo.

Koolhydraatbeperkt door de pijnboompitten (6 tot 14 gr khd per 100 gram). Wil je alleen ingrediënten gebruiken met minder dan 5 gr khd? Neem dan walnoten. Dat kan in combinatie met basilicum, maar ook met rucolapesto.

Pesto alla Genovese (met zuivelvrije variant)

Marjolein
Heerlijke zelfgemaakte pesto van basilicum, geroosterde pijnboompitten en extra vierge olijfolie. Als alternatief voor de kaas gebruik ik edelgist. Maar als je wel gewoon zuivel eet kun je uiteraard gewone Italiaanse kaas gebruiken.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4
Calorieën 247 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 plantje basilicum
  • 50 gr pijnboompitten
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroen, sap van
  • 2 kleine handjes Parmezaanse kaas of Gran Padano/Pecorino, geraspt

Voor zuivelvrij

  • 3 tot 4 el edelgistvlokken GEEN kaas

Bereiding
 

  • Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder olie.
  • Rasp de kaas (als je die gebruikt).
  • Meng alle ingrediënten in de keukenmachine. Hou een beetje olijfolie achter en begin met slechts 1 handje kaas of 3 eetlepels edelgist. Daarna kun je zelf de juiste dikte inschatten en steeds wat toevoegen.

Voedingswaarde

Calorieën: 247kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept