Pesto alla Genovese (met zuivelvrije variant)
Pesto alla Genovese, oftewel de meest bekende pesto van baslicum, geroosterde pijnboompitten en olijfolie. Supersnel te maken en ontezettend lekker.
Ben je ook zo verzot op pesto? Weet dan dat in de meeste pesto uit de supermarkt onnodig veel zooi zit. Bijvoorbeeld suiker, glucosestroop en zelfs aardappelzetmeel. En ook de ‘pijnboompitten’ zijn vaak helemaal geen pijnboompitten maar cashewnoten.
Fan van pesto? Kijk dan ook eens bij de rucolapesto of bij de pesto rosso.
Parmezaanse kaas
In de ‘echte’ pesto hoort kaas. Vaak wordt hiervoor Parmezaan, Gran Padano of Pecorino gebruikt. In een zuivelvrij dieet vormt dit dus een groot probleem. Gelukkig is er een mooi alternatief: edelgistvlokken. Dat is inactieve gist met een mooie umami smaak.
Eet je wel zuivel? Neem dan je eigen favoriete Italiaanse kaas.
Dieet en ‘vrij van’
Vegan en paleo.
Koolhydraatbeperkt door de pijnboompitten (6 tot 14 gr khd per 100 gram). Wil je alleen ingrediënten gebruiken met minder dan 5 gr khd? Neem dan walnoten. Dat kan in combinatie met basilicum, maar ook met rucolapesto.

Pesto alla Genovese (met zuivelvrije variant)
Benodigdheden
- affiliate link(kleine) keukenmachine of staafmixer
- affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan
Ingrediënten
- 1 plantje basilicum
- 50 gr pijnboompitten
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 1 citroen, sap van
- 2 kleine handjes Parmezaanse kaas of Gran Padano/Pecorino, geraspt
Voor zuivelvrij
- 3 tot 4 el edelgistvlokken GEEN kaas
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder olie.
- Rasp de kaas (als je die gebruikt).
- Meng alle ingrediënten in de keukenmachine. Hou een beetje olijfolie achter en begin met slechts 1 handje kaas of 3 eetlepels edelgist. Daarna kun je zelf de juiste dikte inschatten en steeds wat toevoegen.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

3 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Hannah Tepper
Hallo, ik heb het nog niet gemaakt want vraag mij af hoeveel blaadjes basilicum je wel niet moet hebben on 50 gram te verkrijgen?
En hoe maak ik sap van edelgistvlokken?
Groetjes
Hannah Tepper
Marjolein
Goeie vraag, dat was ook best lastig nameten. Ik denk dat ik ervan ga maken: 1 plantje. Dat is achteraf bekeken handiger. De edelgist gaat er gewoon droog in.