Lowcarb perentoetje met Mascarpone roomkaas en granola van noten en witte chocola
Romig en fris toetje dat makkelijk te maken is. Met een peer, Mascarpone (of andere roomkaas), pecannoten en walnoten. De ‘witte chocola’ maak je zelf door de noten even te roosteren met wat cacaoboter, erythritol en amandelpasta. Lowcarb, maar koolhydraatbeperkt. Net niet strikt koolhydraatarm door de peer. Een perfect toetje voor luxe kerstdiner of zomaar tussendoor.
Op zoek naar meer koolhydraatarme toetjes voor Kerst? Kijk dan eens bij de Kerstspecial of naar deze roundup met 14 koolhydraatarme toetjes voor Kerst.
Fan van Mascarpone toetjes? Kijk dan ook een bij dit Mascarpone dessert met perzik (Seizoenenblog.com).
Calorierijk toetje: vooral hoog in vet
Dit toetje bestaat uit verschillende soorten vet. Verzadigd vet van de cacaoboter en de Mascarpone, onverzadigde van de noten. Het toetje is daardoor zeker niet caloriearm.
Lowcarb: koolhydraatbeperkt
Het toetje is wél zonder suiker en lowcarb (koolhydraatbeperkt). Mascarpone bevat wel wat koolhydraten maar is nog zeer geschikt voor koolhydraatarm, net als de noten. Peer is koolhydraatbeperkt: 11,7 per 100 gram (bron: NEVO online). Maar doordat je weinig gebruikt blijf het aantal koolhydraten nog redelijk beperkt.
Amandelpasta
Een belangrijk ingrediënt van deze toetjes is amandelpasta. Dat wordt gemaakt door amandelen lang te vermalen. Eerst ontstaat meel, daarna komt de olie vrij en ontstaat pasta. Je kunt het zelf maken, maar je kunt het ook online kopen (niet iedere supermarkt heeft het).
Is amandelpasta koolhydraatarm?
Amandelpasta is een natuurproduct en kan variëren in voedingswaarde, waaronder koolhydraten. De meeste amandelpasta is vreemd genoeg net iets meer dan 5 gr khd per 100 gram, terwijl amandelen daar onder zitten. Toch wordt het algemeen gezien als koolhydraatarm. Lowcarbcenter heeft amandelpasta van nut&me, deze bevat 10,1 gr koolhydraten. Puur Mieke heeft amandelpasta van Terrasana, deze bevat 10,4 gr khd.
Cacaoboter
Cacaoboter is het vette deel van de cacaoboon waar geen cacaopoeder meer in zit. Het is wit van kleur. Het wordt meestal verkocht in pastilles of brokjes. Je kunt het kopen bij Lowcarbcenter en bij Puur Mieke.
Erythtritol
Erythrititol is één van de weinige zoetstoffen die door natuurvoedingsdeskundigen wordt aangeraden. Het is een suikeralcohol (familie van de polyolen) dat van nature voorkomt in vooral fruit en paddenstoelen. Het is geen FODMAP zoals de andere (kunstmatige) polyolen (alles wat op ‘ol’ eindigt) en geeft geen darmklachten. Ook laat het de bloedsuikerspiegel niet schommelen zoals andere zoetstoffen nog wel doen.
Erythritol is te koop in kristalvorm bij Lowcarbcenter en Pit&Pit. Er is ook erythritol in een poedersuikervorm: Steviala Frost of Sukrin Icing (beide gecombineerd met witte stevia).

Lowcarb perentoetje met Mascarpone roomkaas, witte chocola en walnoten
Ingrediënten
- 1 peer
- 150 gr Mascarpone
- 25 gr walnoten
- 25 gr pecannoten
- 20 gr cacaoboter
- 2 el amandelpasta
- 3 el vloeibare karamel zoetstof
- 1 el erythritol
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
Bereiding
- Verkruimel de noten in grove stukken. Rooster in de pan en voeg de cacaoboter, amandelpasta, erythritol en een flinke snuf zout toe.
- Laat alles mooi in elkaar smelten. Schep daarna op een stukje bakpapier op een schoteltje en zet in de koelkast
- Schil de peer, snij het klokhuis eruit en snij in kwarten.
- Meng 1 kwart van de peer met de mascarpone en 2 eetlepels karamel zoetstof. Zet in de koelkast tot je de glaasjes op gaat maken.
- Meng ongeveer een kwart van de peer met 1 eetlepel amandelpasta, 1 eetlepel karamel zoetstof en een snuf zout.
- Snij de laatste 2 kwarten peer in stukjes.
- Verdeel de koud geworden noten granola over 2 glaasjes. Schep de Mascarpone erover. Schep daar het amandelpasta karamel mengsel o er en top af met stukjes peer.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!