Koolhydraatarme (khb) pastinaakpuree: het lekkerste basisrecept zónder aardappel
Deze heerlijke pastinaakpuree is een eenvoudig te maken bijgerechtje. Pastinaak bevat weliswaar nog wat koolhydraten maar veel minder dan aardappel. Pastinaak is niet strikt koolhydraatarm (kha) maar wél koolhydraatbeperkt (khb) en dus lowcarb. Pastinaakpuree is dus een mooi alternatief voor een luxe diner zoals met Kerst!
Dit is een basisrecept met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden. Kijk ook eens naar:
- pastinaakpuree met salie met hazelnoten en een sinaasappelsaus (khb)
- kastanje pastinaakpuree met kip, champignons en saus van honing zoetstof (khb)
Andere lowcarb alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn:
- bloemkoolpuree (kha)
- basisrecept knolselderijpuree (kha)
- knolselderijpuree uitgebakken spekjes en een knoflook paprikasaus (kha)
- puree van zoete aardappel (khb)
Alternatieven voor pastinaak
Pastinaak is een stuk lager in koolhydraten dan aardappel. Maar het bevat nog redelijk wat koolhydraten (11 gr per 100 gram). Pastinaak is daarmee wel lowcarb maar niet strikt koolhydraatarm. Koolhydraatarme (kha) alternatieven voor pastinaak zijn wortelpeterselie en knolselderij. Of iets anders van smaak: bloemkool of pompen. De bereiding en hoeveelheden zijn hetzelfde, maar doordat deze koolhydraatarme groentes weinig zetmeel bevatten blijven ze vaak wel wat natter.
Wat past bij pastinaakpuree?
De puree is lekker met paddenstoelen, kip, kalkoen of stevige witvis. Zie ook mijn recept kastanje pastinaakpuree met paddenstoelen en gebakken kip.
Basisrecept pastinaakpuree
De pastinaak kun je koken, stomen of roosteren. In dit recept kies ik voor één van de eerste twee. Daarna pureren en verder heeft het weinig nodig. Wat roomboter of goede extra vierge olie en een snuf zout en peper is al een lekker.
Variaties voor je pastinaakpuree
Natuurlijk is het wel lekker om een beetje te variëren. Ik heb daarom een aantal kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet. Met een Europees en en een Middenoosters tintje.
Koolhydraatarme pastinaakpuree: basisrecept zonder aardappels
Benodigdheden
- kook- of stoompannetje
- dunschiller/mesje
Ingrediënten
- 150 gr pastinaak
- 2 el extra vierge olijfolie
- of 2 el roomboter
- 1 scheutje amandelmelk
- 1 snufje Keltisch zeezout
- 1 snufje zwarte peper korrels vers gemalen
Variatie 'Europees'
- ½ tl salie
- ½ tl tijm
- 1 tl paprikapoeder
Variatie 'Midden-Oosters'
- ½ tl komijnzaad gemalen
- ½ tl korianderzaad gemalen
Bereiding
- Schil de pastinaken. Snij ze in stukken.
- Kook of stoom 20 minuten.
- Na het koken afgieten, prakken en pureren met wat olie (of roomboter) en zout en peper naar smaak.
- Afhankelijk van de dikte eventueel amandelmelk toevoegen. Maar waarschijnlijk is dit niet nodig. De puree is van zichzelf een stuk minder dik dan aardappelpuree.
- Aanvullen met kruiden en specerijen naar keuze.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Vandaag gemaakt en vond het super lekker!
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie ❤️