| | | | |

Lowcarb en paleo pastinaakpuree (basisrecept zonder aardappel)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Deze heerlijke pastinaakpuree is een eenvoudig te maken bijgerechtje. Pastinaak is niet strikt koolhydraatarm maar wél koolhydraatbeperkt. Pastinaakpuree is daarmee een mooi lowcarb en paleo alternatief dat kan dienen als vervanging van puree van aardappels. Ook vegan te maken en geschikt voor AIP.

Dit is een basisrecept met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden. Kijk hier voor een variant met salie met hazelnoten en een sinaasappelsaus.

Ik heb ook een variant van pastinaakpuree met tamme kastanjes. En die kastanje pastinaakpuree heb ik hier gecombineerd met kip, champignons en een jus met honing.

Een ander koolhydraatbeperkt alternatief voor de ‘gewone’ aardappelpuree is puree van zoete aardappel. Echt koolhydraatarm zijn bloemkoolpuree en knolselderijpuree.

Alternatieven voor pastinaak

Pastinaak is een stuk lager in koolhydraten dan aardappel. Maar het bevat nog redelijk wat koolhydraten (11 gr per 100 gram). Pastinaak is daarmee wel lowcarb maar niet strikt koolhydraatarm. Koolhydraatarme (kha) alternatieven voor pastinaak zijn wortelpeterselie en knolselderij. De bereiding en hoeveelheden zijn hetzelfde.

Wat past bij pastinaakpuree?

De puree is lekker met paddenstoelen, kip, kalkoen of stevige witvis. Zie ook mijn recept kastanje pastinaakpuree met paddenstoelen en gebakken kip.

Basisrecept pastinaakpuree

De pastinaak kun je koken, stomen of roosteren. In dit recept kies ik voor de eerste twee. Daarna pureren en verder heeft het weinig nodig. Wat roomboter of goede extra vierge olie en een snuf zout en peper is al een lekker.

Variaties voor je pastinaakpuree

Natuurlijk is het wel lekker om een beetje te variëren. Ik heb daarom een aantal kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet. Met een Europees en en een Middenoosters tintje.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt, paleo, AIP en vegan. Pastinaak is lowcarb maar heeft net te veel koolhydraten (11 gr) om strikt koolhydraatarm te zijn.

Lowcarb en paleo pastinaakpuree (basisrecept zonder aardappels)

Marjolein
Een eenvoudig bijgerechtje van pastinaak.
5 van 3 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks, Kerst
Gang Bijgerechten
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 144 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Variatie 'Europees'

  • ½ tl salie
  • ½ tl tijm
  • 1 tl paprikapoeder

Variatie 'Midden-Oosters'

  • ½ tl komijnzaad gemalen
  • ½ tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl chilivlokken

Varianten AIP en vrij van nachtschade en zaden

  • variant geen chilivlokken, paprikapoeder en geen specerijen van zaad

Bereiding
 

  • Schil de pastinaken. Snij ze in stukken.
  • Kook of stoom 20 minuten.
  • Na het koken afgieten, prakken en pureren met wat olie (of roomboter) en zout en peper naar smaak.
  • Afhankelijk van de dikte eventueel wat plantaardige melk naar keuze toevoegen. Maar waarschijnlijk is dit niet nodig. De puree is van zichzelf een stuk minder dik dan aardappelpuree.
  • Aanvullen met kruiden en specerijen naar keuze.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 144kcal | Koolhydraten: 17gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 0.5g | MO vet: 0.5g | EO vet: 2g | Vezels: 9gr | Vitamine A: 854IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 27mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 421mg | Magnesium: 55mg | Kalium: 642mg | Calcium: 83mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 103µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 120mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven