|

Koolhydraatarme (khb) pastinaakpuree: het lekkerste basisrecept zónder aardappel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Deze heerlijke pastinaakpuree is een eenvoudig te maken bijgerechtje. Pastinaak bevat weliswaar nog wat koolhydraten maar veel minder dan aardappel. Pastinaak is niet strikt koolhydraatarm (kha) maar wél koolhydraatbeperkt (khb) en dus lowcarb. Pastinaakpuree is dus een mooi alternatief voor een luxe diner zoals met Kerst!

Dit is een basisrecept met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden. Kijk ook eens naar:

Andere lowcarb alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn:

Alternatieven voor pastinaak

Pastinaak is een stuk lager in koolhydraten dan aardappel. Maar het bevat nog redelijk wat koolhydraten (11 gr per 100 gram). Pastinaak is daarmee wel lowcarb maar niet strikt koolhydraatarm. Koolhydraatarme (kha) alternatieven voor pastinaak zijn wortelpeterselie en knolselderij. Of iets anders van smaak: bloemkool of pompen. De bereiding en hoeveelheden zijn hetzelfde, maar doordat deze koolhydraatarme groentes weinig zetmeel bevatten blijven ze vaak wel wat natter.

Wat past bij pastinaakpuree?

De puree is lekker met paddenstoelen, kip, kalkoen of stevige witvis. Zie ook mijn recept kastanje pastinaakpuree met paddenstoelen en gebakken kip.

Basisrecept pastinaakpuree

De pastinaak kun je koken, stomen of roosteren. In dit recept kies ik voor één van de eerste twee. Daarna pureren en verder heeft het weinig nodig. Wat roomboter of goede extra vierge olie en een snuf zout en peper is al een lekker.

Variaties voor je pastinaakpuree

Natuurlijk is het wel lekker om een beetje te variëren. Ik heb daarom een aantal kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet. Met een Europees en en een Middenoosters tintje.

Koolhydraatarme pastinaakpuree: basisrecept zonder aardappels

Marjolein
Een eenvoudig te maken en superlekker bijgerechtje van pastinaak. Een heerlijke lowcarb (khb) vervanger van gewone aardappels bij een luxe diner zoals met Kerst.
5 van 3 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks, Kerst
Gang Bijgerechten
Keuken Europees
Porties 1 tot 2 personen
Calorieën 144 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Variatie 'Europees'

  • ½ tl salie
  • ½ tl tijm
  • 1 tl paprikapoeder

Variatie 'Midden-Oosters'

  • ½ tl komijnzaad gemalen
  • ½ tl korianderzaad gemalen

Bereiding
 

  • Schil de pastinaken. Snij ze in stukken.
  • Kook of stoom 20 minuten.
  • Na het koken afgieten, prakken en pureren met wat olie (of roomboter) en zout en peper naar smaak.
  • Afhankelijk van de dikte eventueel amandelmelk toevoegen. Maar waarschijnlijk is dit niet nodig. De puree is van zichzelf een stuk minder dik dan aardappelpuree.
  • Aanvullen met kruiden en specerijen naar keuze.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 144kcal | Koolhydraten: 17gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 3gr | Verzadigd vet: 0.5g | MO vet: 0.5g | EO vet: 2g | Vezels: 9gr | Vitamine A: 854IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 27mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 421mg | Magnesium: 55mg | Kalium: 642mg | Calcium: 83mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 103µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 120mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

3 reacties

5 from 3 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven