Pastinaakpuree
Deze heerlijke pastinaakpuree is een eenvoudig bijgerechtje. Een mooi koolhydraatbeperkt en paleo alternatief dat kan dienen als vervanging van puree van aardappels. Ook geschikt voor AIP.
Wat past bij pastinaakpuree?
De puree is lekker met paddenstoelen, kip, kalkoen of stevige witvis. Zie ook mijn recept kastanje pastinaakpuree met paddenstoelen en gebakken kip.
Basisrecept pastinaakpuree
De pastinaak kun je koken, stomen of roosteren. In dit recept kies ik voor de eerste twee. Daarna pureren en verder heeft het weinig nodig. Wat roomboter of goede extra vierge olie en een snuf zout en peper is al een lekker.
Variaties voor je pastinaakpuree
Natuurlijk is het wel lekker om een beetje te variëren. Ik heb daarom een aantal kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet. Met een Europees en en een Middenoosters tintje.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatbeperkt, paleo, AIP en vegan.

Pastinaakpuree
Benodigdheden
- kook- of stoompannetje
- affiliate linkstaafmixer
- dunschiller/mesje
Ingrediënten
- 200 gr pastinaak
- 2 el extra vierge olijfolie of roomboter
- 1 scheutje melk, zuivel of plantaardig
- snufje zout roze Himalaya of Keltische zee
- snufje zwarte peper korrels vers gemalen
Variatie 'Europees'
- salie
- tijm
- paprikapoeder
Variatie 'Midden-Oosters'
- affiliate linkkomijnzaad gemalen
- korianderzaad gemalen
- chilivlokken
Varianten AIP en vrij van nachtschade en zaden
- variant geen chilivlokken, paprikapoeder en geen specerijen van zaad
Bereiding
- Schil de pastinaken. Snij ze in stukken.
- Kook of stoom 20 minuten.
- Na het koken afgieten, prakken en pureren met wat olie en zout en peper naar smaak.
- Eventueel wat plantaardige melk naar keuze toevoegen. En aanvullen met kruiden en specerijen naar keuze.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!