Koolhydraatarme (khb) pastinaakpuree met geroosterde hazelnoten, gebakken salie en sinaasappel maple saus
Heerlijke pastinaakpuree met een waanzinnig lekkere smaakcombinatie van geroosterde hazelnoten, gebakken blaadjes salie en een zoete en lichtzoute dressing van sinaasappel en zoetstof met maple smaak. Pastinaak is een mooi lowcarb alternatief voor puree zónder aardappel. Het bevat nog wel wat koolhydraten en is daardoor eigenlijk net koolhydraatbeperkt (khb) en niet strik koolhydraatarm (kha). De saus kun je zoeten met een koolhydraatarm alternatief voor ahornsiroop. Daarnaast bevat de saus sinaasappel. Vind je sinaasappelsap te veel koolhydraten bevatten? Dan is daar een leuk trucje voor zonder koolhydraten!
Hieronder vind je de koolhydraatarme versie van dit recept zoetstof. Er is ook een variant met echte ahornsiroop. Deze variant is verplaatst naar een nieuwe website: cookMEfree.com. Daar staan Nederlandse en Engelstalige recepten met pure ingrediënten, die vrij van zijn gluten, zuivel, ei, soja én zoetstoffen (onder meer voor paleo en AIP).
Meer inspiratie?
Andere pastinaakpuree:
- basisrecept voor pastinaakpuree met olijfolie of roomboter (khb)
- pastinaakpuree met tamme kastanjes (khb)
Andere alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn:
- puree van zoete aardappel (khb)
- bloemkoolpuree (kha)
- basisrecept knolselderijpuree (kha)
- knolselderijpuree uitgebakken spekjes en een knoflook paprikasaus (kha)
Pastinaak vervangen
Pastinaak is koolhydraatarmer dan aardappel. Maar het is koolhydraatbeperkt en niet strikt koolhydraatarm. Een goede vervanger is wortelpeterselie. En ander alternatief is knolselderij. Met name de laatste blijft wel wat natter, maar ook bij wortelpeterselie kun je het beste wat vocht uit de purer halen.
Maple zoetstof
Voor de saus kun je kun je een zoetstof gebruiken in de vorm van een siroop met maple smaak. Deze zijn wel iets meer bewerkt dan pure stevia of erythritol in kristalsuikervorm, dus gebruik met mate.
Sinaasappel vervangen
Sinaasappel kun je nabootsen met een klein beetje oranjebloesemwater in water. Dit is gewoon te koop bij de supermarkt, bijvoorbeeld van het merk Souq. Het is online te koop bij Dille & Kamille en bij Pit & Pit
Ingrediënten
- Pastinaak – een mooie, smaakvolle wortel die koolhydraatbeperkt is. Voor strikt koolhydraatarm vervangen door wortelpeterselie of eventueel knolselderij.
- Hazelnoten
- Sinaasappel – je gebruikt de rasp en het sap, je hebt 1 tot 2 sinaasappels nodig. Voor strikt koolhydraatarm is het stap te vervangen door oranjebloesemwater.
- Extra vierge olijfolie
- Maple syrup zoetstof – of andere vloeibare zoetstof.
- Zout – ik neem altijd Keltisch zeezout omdat dat niet geraffineerd is en nog mineralen en elektrolyten bevat. Wel zo goed voor je als je lowcarb eet!. Roze Himalaya zout kan ook, maar deze komt soms niet echt uit de Himalaya en kan dan vervuild zijn.
- Zwarte peper – bij voorkeur hele korrels die zelf even maalt, bijvoorbeeld metr een elektrisch koffiemolentje.
- Salie – verse blaadjes en gedroogd.
- Paprikapoeder en chilivlokken
Veelgestelde vragen
Koolhydraatarme groente om puree mee te maken bevat weinig zetmeel, dat is de reden dat ze koolhydraatarm zijn. Maar daardoor neemt het ook weinig vocht op. Dat vocht kun je eruit halen door het in het midden van een theedoek te doen, dichtvouwen en strak draaien. Hoe meer je aantrekt hoe meer vocht je eruit knijpt. Je kunt ook wat droge kaas toevoegen zoals bij dit recept voor knolsederijpuree.
Nee, het bevat meer zetmeel en wordt wat droger. Het blijft wel natter dan aardappelpuree, dus wees voorzichtig met het toevoegen van extra vloeistof.
Nee, niet in de strikte opvatting van het woord. Het is koolhydraatbeperkt.
Het sap is niet koolhydraatarm, maar de rasp wél! De rasp geeft wel een mooie sinaasappelsmaak, maar bevat GEEN koolhydraten! Je kunt de smaak versterken door oranjebloesemwater.
Pastinaakpuree met geroosterde hazelnoten, gebakken salie een een sinaasappel maple saus
Benodigdheden
- kook- of stoompannetje
- vijzel
- dunschiller/mesje
- rasp
- velletje keukenpapier
- thhedoek Bij gebruik wortelpeterselie
Ingrediënten
- 300 gr pastinaak
- 2 handjes hazelnoten
- 1 sinaasappel
- 2 el extra vierge olijfolie
- 3 el maple syrup zoetstof
- 3 x snufje Keltisch zeezout
- 1 snufje zwarte peper korrels vers gemalen
- 6 tot 8 blaadjes verse salie
- 1 tl gedroogde salie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- milde olijfolie om in te bakken
Voor koolhydraatarm(er)½
- 300 gr wortelpeterselie GEEN pastinaak
- ¼ tl oranjebloesemwater GEEN sinaasappelsap, gebruik wel de rasp
- + 3 el water
Bereiding
- Schil de pastinaken. Snij ze in stukken. Kook of stoom 20 minuten.
- Was de sinaasappel. Rasp ongeveer twee theelepels aan sinaasappelschil. Leg op een stukje van het keukenpapier om te drogen.
- De rest van de sinaasappel kun je (nu of straks) persen. Je hebt zes eetlepels nodig. Voor koolhydraatarmer gebruik je water met oranjebloesem in plaats van sinaasappelsap. Gebruik wel gewoon de rasp.
- Doe een paar druppels milde olijfolie in de bakpan en bak de salie blaadjes op redelijk hoog vuur in een kleine twee minten krokant. Leg daarna op het keukenpapier om te drogen.
- Vijzel de hazelnoten. Rooster in de bakpan met een klein beetje van de gedroogde salie, de chilivlokken, het sinaasappelrasp en wat zout. Laat afkoelen op een bord.
- Maak de pan schoon. Doe 6 eetlepels van het sinaasappelsap met de maple zoetstof en wat zout in de pan. Laat een klein beetje inkoken.Of meng de oranjebloesem.met 3 eetlepels water.
- Pureer de pastinaak met wat extra vierge olie, de rest van de gedroogde salie, het paprikapoeder en de chilivlokken. Zout en peper naar smaak.
- Vorm met een bakring torentje op de borden. Steek de blaadjes salie erin. Kruimel het notenmengsel erover en druppel de saus er omheen.
- Bij gebruik wortelpeterselie: wikkel in een theedoek en knijp wat vocht eruit. Wortelpeterselie is wat natter dan pastinaak.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!