Lowcarb pastinaakpuree met hazelnoten, gebakken salie en sinaasappel ‘maple’ saus
Lowcarb pastinaakpuree met een waanzinnig lekkere smaakcombinatie van geroosterde hazelnoten, gebakken blaadjes salie en een zoete en lichtzoute dressing van sinaasappel en zoetstof met maple smaak.
Lowcarb puree
Pastinaak is een mooi lowcarb alternatief voor puree zónder aardappel. Het bevat nog wel wat koolhydraten en is daardoor koolhydraatbeperkt (khb) en niet strik koolhydraatarm (kha).
Meer inspiratie?
Andere pastinaakpuree:
- basisrecept voor pastinaakpuree met olijfolie of roomboter (khb)
- pastinaakpuree met tamme kastanjes (khb)
Andere alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn:
- puree van zoete aardappel (khb)
- bloemkoolpuree (kha)
- basisrecept knolselderijpuree (kha)
- knolselderijpuree uitgebakken spekjes en een knoflook paprikasaus (kha)
Koolhydraatarme saus
De saus kun je zoeten met een koolhydraatarm alternatief voor ahornsiroop. Daarnaast bevat de saus sinaasappel. Vind je sinaasappelsap te veel koolhydraten bevatten? Dan is daar een leuk trucje voor zonder koolhydraten!
Maple zoetstof
Voor de saus kun je kun je een zoetstof gebruiken in de vorm van een siroop met maple smaak. Deze zijn wel iets meer bewerkt dan pure stevia of erythritol in kristalsuikervorm, dus gebruik met mate.
Sinaasappel vervangen
Sinaasappel kun je nabootsen met een klein beetje oranjebloesemwater in water. Dit is gewoon te koop bij de supermarkt, bijvoorbeeld van het merk Souq. Het is online te koop bij Dille & Kamille en bij Pit & Pit

Lowcarb pastinaakpuree met hazelnoten, gebakken salie en sinaasappel ‘maple’ saus
Benodigdheden
- kook- of stoompannetje
- vijzel
- dunschiller/mesje
- rasp
- velletje keukenpapier
- thhedoek Bij gebruik wortelpeterselie
Ingrediënten
- 300 gr pastinaak
- 2 handjes hazelnoten
- 1 sinaasappel
- 2 el extra vierge olijfolie
- 3 el maple syrup zoetstof
- 3 x snufje Keltisch zeezout
- 1 snufje zwarte peper vers gemalen
- 6 tot 8 blaadjes salie (vers)
- 1 tl salie (gedroogd)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Schil de pastinaken. Snij ze in stukken. Kook of stoom 20 minuten.
- Was de sinaasappel. Rasp ongeveer twee theelepels aan sinaasappelschil. Leg op een stukje van het keukenpapier om te drogen.
- De rest van de sinaasappel kun je (nu of straks) persen. Je hebt zes eetlepels nodig. Voor koolhydraatarmer gebruik je water met oranjebloesem in plaats van sinaasappelsap. Gebruik wel gewoon de rasp.
- Doe een paar druppels milde olijfolie in de bakpan en bak de salie blaadjes op redelijk hoog vuur in een kleine twee minten krokant. Leg daarna op het keukenpapier om te drogen.
- Vijzel de hazelnoten. Rooster in de bakpan met een klein beetje van de gedroogde salie, de chilivlokken, het sinaasappelrasp en wat zout. Laat afkoelen op een bord.
- Maak de pan schoon. Doe 6 eetlepels van het sinaasappelsap met de maple zoetstof en wat zout in de pan. Laat een klein beetje inkoken.Of meng de oranjebloesem.met 3 eetlepels water.
- Pureer de pastinaak met wat extra vierge olie, de rest van de gedroogde salie, het paprikapoeder en de chilivlokken. Zout en peper naar smaak.
- Vorm met een bakring torentje op de borden. Steek de blaadjes salie erin. Kruimel het notenmengsel erover en druppel de saus er omheen.
- Bij gebruik wortelpeterselie: wikkel in een theedoek en knijp wat vocht eruit. Wortelpeterselie is wat natter dan pastinaak.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!