| | | | | |

Pastinaakpuree met geroosterde hazelnoten, gebakken salie en sinaasappel maple saus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke pastinaakpuree met een waanzinnig lekkere smaakcombinatie van geroosterde hazelnoten, gebakken blaadjes salie en een zoete en lichtzoute dressing van sinaasappel en ahornsiroop (maple syrup). Glutenvrij, paleo en vegan. Eenvoudig lowcarb en AIP te maken.

Er is ook een basisrecept voor pastinaakpuree met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden. En een variant van pastinaakpuree met tamme kastanjes.

Andere alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn puree van zoete aardappel of bloemkoolpuree.

Maple syrup of zoetstof?

Voor de saus kun je maple syrup gebruiken. Gebruik een mooie (grade A), bijvoorbeeld te koop bij Puur Mieke of Pit&Pit.

Eet je koolhydraatbeperkt of geen toegevoegde suikers, dan kun je zoetstof gebruiken in de vorm van een siroop. Deze zijn wel iets meer bewerkt dan pure stevia of erythritol in kristalsuikervorm, dus gebruik met mate.

Noten vervangen

Het belangrijkdte onderdeel van dit recept is de saus van sinaasappel en maple syrup. Daarnaast gebruik ik hazelnoten. Dit combineert mooi met de salie.

Maar als je in de eliminatiefase van AIP zit of een notenallergie kun je de hazelnoten prima vervangen. Met name uitgebakken spekjes zouden hier prima passen. Het zoutige en knapperige combineert perfect met alle andere ingrediënten.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatbeperkt, paleo en vegan.

AIP en vrij van noten met iets anders zoutig in plaats van hazelnoten. Bijvoorbeeld uitgebakken spekjes. Voor AIP en vrij van nachtschade de chilivlokken en het paprikapoeder weglaten.

Pastinaak is lowcarb (khb) maar heeft net te veel koolhydraten (11 gr) om strikt koolhydraatarm te zijn. Sinaasappel is eveneens khb. Maple syrup is niet lowcarb. Deze kun je vervangen door een vloeibare zoetstof in de vorm van een siroop.

Pastinaakpuree met geroosterde hazelnoten, gebakken salie een een sinaasappel maple saus

Marjolein
Heerlijke puree met de geweldige smaakcombinatie van hazelnoten, blaadjes salie, sinaasappel en maple syrup. Als je lowcarb eet kun je de maple syrup eenvoudig vervangen. Ook de noten zijn te vervangen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Paleo, Vegan
Trefwoord Kerst
Gang Bijgerechten, Hoofd: vega, Voorgerecht
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 135 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 300 gr pastinaak 400 indien als hoofdgerecht
  • 2 handjes hazelnoten
  • 1 sinaasappel
  • 3 el ahornsiroop 5% welkomstkorting bij Puur Mieke met code Eetlekkeranders5
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 3 x snufje Keltisch zeezout
  • 1 snufje zwarte peper korrels vers gemalen
  • 6 tot 8 blaadjes verse salie
  • 1 tl gedroogde salie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken
  • milde olijfolie om in te bakken

Voor koolhydraatbeperkt

Voor AIP en vrij van nachtschade en noten

  • 75 gr uitgebakken spekjes GEEN hazelnoten
  • variant GEEN chilivlokken en paprikapoeder

Bereiding
 

  • Schil de pastinaken. Snij ze in stukken. Kook of stoom 20 minuten.
  • Was de sinaasappel. Rasp ongeveer twee theelepels aan sinaasappelschil. Leg op een stukje van het keukenpapier om een beetje te drogen. De rest van de sinaasappel kun je (nu of straks) persen.
  • Doe een paar druppels milde olijfolie in de bakpan en bak de salie blaadjes op redelijk hoog vuur in een kleine twee minten krokant. Leg daarna op het keukenpapier om te drogen.
  • Vijzel de hazelnoten. Rooster in de bakpan met een klein beetje van de gedroogde salie, de chilivlokken, het sinaasappelrasp en wat zout. Laat afkoelen op een bord.
  • Maak de pan schoon. Doe zes eetlepels sinaasappelsap met vier eetlepels ahornsiroop en wat zout in de pan. Laat een klein beetje inkoken.
  • Pureer de pastinaak met wat extra vierge olie, de rest van de gedroogde salie, het paprikapoeder en de chilivlokken. Zout en peper naar smaak.
  • Vorm met een bakring torentje op de borden. Steek de blaadjes salie erin. Kruimel het notenmengsel erover en druppel de saus er omheen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 135kcal | Koolhydraten: 17gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 0.4g | MO vet: 0.4g | EO vet: 1g | Vezels: 8gr | Vitamine A: 427IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine C: 26mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 218mg | Magnesium: 52mg | Kalium: 608mg | Calcium: 77mg | Koper: 4mg | Foliumzuur: 103µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 114mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven