Pastinaakpuree met geroosterde hazelnoten, gebakken salie en sinaasappel maple saus – lowcarb
Heerlijke pastinaakpuree met een waanzinnig lekkere smaakcombinatie van geroosterde hazelnoten, gebakken blaadjes salie en een zoete en lichtzoute dressing van sinaasappel en zoetstof met maple smaak.
Hieronder vind je de lowcarb versie met maple zoetstof. De variant met echte ahornsiroop is, net als alle andere niet- koolhydraatarme recepten, verhuisd naar een nieuwe website: cookMEfree.com. Op cookMEfree komen Nederlandse en Engelstalige recepten die vrij van zijn gluten, zuivel, ei, soja én zoetstoffen.
Meer inspiratie?
Andere pastinaakpuree:
- basisrecept voor pastinaakpuree met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden
- pastinaakpuree met tamme kastanjes
Andere alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn:
Maple zoetstof?
Voor de saus kun je kun je een zoetstof gebruiken in de vorm van een siroop met maple smaak. Deze zijn wel iets meer bewerkt dan pure stevia of erythritol in kristalsuikervorm, dus gebruik met mate.
Pastinaakpuree met geroosterde hazelnoten, gebakken salie een een sinaasappel maple saus
Benodigdheden
- kook- of stoompannetje
- vijzel
- dunschiller/mesje
- rasp
- velletje keukenpapier
Ingrediënten
- 300 gr pastinaak
- 2 handjes hazelnoten
- 1 sinaasappel
- 2 el extra vierge olijfolie
- 3 el maple syrup zoetstof
- 3 x snufje Keltisch zeezout
- 1 snufje zwarte peper korrels vers gemalen
- 6 tot 8 blaadjes verse salie
- 1 tl gedroogde salie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- milde olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Schil de pastinaken. Snij ze in stukken. Kook of stoom 20 minuten.
- Was de sinaasappel. Rasp ongeveer twee theelepels aan sinaasappelschil. Leg op een stukje van het keukenpapier om te drogen.
- De rest van de sinaasappel kun je (nu of straks) persen. Je hebt zes eetlepels nodig.
- Doe een paar druppels milde olijfolie in de bakpan en bak de salie blaadjes op redelijk hoog vuur in een kleine twee minten krokant. Leg daarna op het keukenpapier om te drogen.
- Vijzel de hazelnoten. Rooster in de bakpan met een klein beetje van de gedroogde salie, de chilivlokken, het sinaasappelrasp en wat zout. Laat afkoelen op een bord.
- Maak de pan schoon. Doe zes eetlepels van het sinaasappelsap met de maple zoetstof en wat zout in de pan. Laat een klein beetje inkoken.
- Pureer de pastinaak met wat extra vierge olie, de rest van de gedroogde salie, het paprikapoeder en de chilivlokken. Zout en peper naar smaak.
- Vorm met een bakring torentje op de borden. Steek de blaadjes salie erin. Kruimel het notenmengsel erover en druppel de saus er omheen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!