| | | |

Koolhydraatarme pasta met kip, ui, Pecorino en basilicum van kikkererwten linguini

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Koolhydraatarme pasta van kikkererwten is een goed alternatief voor pasta van tarwe. Ik heb het hier gecombineerd kip, ui, Pecorino, basilicum, oregano, tijm en rozemarijn. En natuurlijk veel extra vierge olijfolie. Een perfect receptje voor doordeweeks want snel en makkelijk te maken.

Dit is het eerste recept in een serie over koolhydraatarme pasta. Inmiddels heb ik ook een pasta alla Norma gemaakt, met dezelfde kikkererwtenpasta.

Koolhydraatarme pasta

Er zijn niet veel échte koolhydraatarme pasta’s. Onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram ken ik alleen pasta van konjac of kelp. Soms ook zero pasta genoemd omdat het daadwerkelijk 0 koolhydraten bevat. Persoonlijk vind ik dit voor Italiaanse sauzen geen succes. Ik eet het liever bij sticky Aziatische sauzen.

Koolhydraatbeperkte pasta

Wel is er veel keus rond de 25 gram koolhydraten. Deze pasta’s zijn koolhydraatbeperkt. Voorbeelden hiervan zijn Feeling OK en Adam’s pasta. Deze gebruiken geïsoleerde tarwe eiwitten. Helaas eet ik geen gluten of tarwe dus deze kan ik niet testen. Ik hoor wel van verschillende mensen dat ze prima te eten zijn.

Zeer laag in koolhydraten

Ik heb hier pasta gebruikt van Just Taste (te koop bij Lowcarbcenter). Dit is glutenvrije pasta van kikkererwten en soja. Maar speciale, want met heel weinig koolhydraten (gewone pasta van kikkererwten bevat meer koolhydraten). De kikkererwten-soja pasta bevat naar 8,5 gr khd per 100 gram. Een portie van 60 gram bevat slechts 5,3 (ik vond overigens 50 gram per portie genoeg).

Het is dus ‘officieel’ net niet strikt koolhydraatarm maar het komt wel héél dicht in de buurt. Alles is overigens droog gemeten, gekookt wordt de pasta 2 tot 3x zwaarder.

Andere pasta zeer laag in koolhydraten

Er zijn meerdere varianten met een vergelijkbaar gehalte aan koolhydraten: ook edamame (soja) en zwarte bonen. De kikkererwten-soja pasta is in de vorm van linguini.

Is deze pasta van kikkererwten lekker?

Ik ben positief verrast als ik het vergelijk met zero noodles van konjac (shirataki) of kelp. Dan is deze pasta echt een stuk lekkerder. Ik heb met smaak zitten eten en ga het ook vaker maken.

Maar je merkt wel duidelijk dat het geen echte pasta is. Zowel de smaak als het ‘mondgevoel’ zijn wat vlak. Persoonlijk vind ik spaghetti van bruine rijst, haver of boekweit lekkerder. Dus eet je niet lowcarb maar ‘alleen’ glutenvrij en bevalt andere glutenvrije pasta goed? Dan is dit misschien leuk om een keertje uit te proberen, maar ik betwijfel of het dan een blijvertje voor je wordt.

Zonder saus!?

Waarom is deze pasta zonder echte (tomaten)saus? Mijn dochter houdt niet van pasta met saus. Soms maak ik voor mezelf wel een saus erbij. Maar vaak kies ik voor makkelijk en eet ik met haar mee. Ik kook immers ook al twee keer pasta. De smeuïgheid komt van de zachte uien, de olijfolie en de kaas.

Pecorino

Ik gebruik Pecorino. Dat is lactosevrije schapenkaas. Hoef je niet op het soort zuivel te letten? Dan kun je iedere andere wat oude, pittige kaas nemen. Bijvoorbeeld Parmezaanse.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en lowcarb.

Officieel niet strikt koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt. Omdat het (behalve konjac) de laagste pasta is die ik heb kunnen vinden heb ik het toch de tag koolhydraten meegegeven.

Koolhydraatarme pasta met kip, ui, Pecorino en basilicum van kikkererwten linguini

Marjolein
Pasta van kikkererwten met kip, ui, Pecorino, basilicum, oregano, tijm en veel extra vierge olijfolie. Koolhydraatbeperkt en glutenvrij.
5 van 2 stemmen
Vooraf 13 minuten
Totale tijd 13 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Pasta
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 porties
Calorieën 438 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Snipper de en bak glazig. Dit kan in de extra vierge olijfolie omdat je niet op heel hoog vuur bakt. Je kunt ook milde olijfolie gebruiken.
  • Pers de knoflook en voeg toe.
  • Snij of knip de kip in kleine stukjes en voeg toe.
  • Voeg als de kip rondom dicht geschroeid is voeg je de gedroogde kruiden toe.Laat de kip nog zo'n 10 minuten garen.
  • Zet ondertussen een pan water op met wat zout. Voeg als het water kookt de pasta toe en kook in een minuut of 4 gaar.
  • Rasp ondertussen de Pecorino
  • Giet de pasta af en laat uitlekken. Doe terug in de pan en meng met een flinke scheut extra vierge olijfolie.
  • Schep de pasta op de borden. Verdeel de kip, kaas en basilicum erover.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 438kcal | Koolhydraten: 15gr | Eiwitten: 26gr | Vetten: 16gr | Verzadigd vet: 4g | MO vet: 3g | EO vet: 5g | Vezels: 8gr | Vitamine A: 164IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine B12: 0.5µg | Vitamine C: 9mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 0.3mg | Natrium: 108mg | Magnesium: 29mg | Kalium: 755mg | Calcium: 106mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 26µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 160mg | Selenium: 15µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven