Pastasalade met perzik, rode biet, Mozzarella en munt – glutenvrij of lowcarb
Een pasta salade is gelukkig nog prima mogelijk als je glutenvrij of lowcarb eet. Hier gecombineerd met perzik, rode biet, Mozzarella, pijnboompitten en munt. En een dressing van amandelpasta, honing, olijfolie en limoensap.
De salade op de foto is met bruine rijst fusilli en daarmee glutenvrij. De salade is lowcarb te maken met KPNI keto penne en zoetstof met honingsmaak.
Fan van pastasalade?
Kijk dan ook eens bij deze:
- met witlof, gerookte kip en granaatappelpitjes en tahindressing (gv, paleo en khb)
- met venkel, salami, dille en pompoenpitten (gv, paleo en kha)
- met pesto en gerookte kip (gv, paleo en kha)
Gekookte biet
Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en nam voorgekookte rode biet. Zelf rode biet vers koken kan natuurlijk ook. Of gebruik een restje van de vorige dag. Je hebt van een gemiddelde tot grote biet maar de helft nog voor een grote eenpersoons portie
Soort pasta voor glutenvrij
In dit recept gebruikte ik bruine rijst fusilli. Een andere mooie glutenvrije optie is fusilli van boekweit. Als je niet op gluten hoeft te letten kun je natuurlijk iedere soort fusilli gebruiken die je zelf lekker vindt. Fusilli bestaat uit wokkeltjes. Doordat het ribbels heeft kun je het heel mooi mengen met de dikke dressing van tahin en honing.
Soort pasta voor koolhydraatarm en paleo
De meest geschikte koolhydraatarme pasta voor salades die ik tot nu toe ben tegengekomen is de KPNI keto penne van Treat (te koop bij Puur Mieke). Deze bevat lijnzaad en psyllium, is vrij van granen en peulvruchten en is zeer vezelrijk en is goed voor je microbioom. Ze zijn zeer lag in koolhydraten (7,6 gr koolhydraten per 100 gram) en ze zijn glutenvrij en geschikt voor paleo.
Als je niet glutenvrij of paleo hoeft te eten kun je ook kiezen voor WeCare of Feeling OK (te koop bij Lowcarbcenter). Deze zijn 12,3 tot 25 gr koolhydraten per 100 gram en bevatten geïsoleerde tarwe eiwitten en gluten.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij. Met een kleine aanpassing ook laag histamine. Maar let op: hoog in oxalaat!
Lowcarb (koolhydraatbeperkt) te maken met keto penne en zoetstof met honingsmaak. De penne en de granaatappelpitjes zijn niet strikt koolhydraatarm (kha).
Laag histamine
Wanneer is een recept laag histamine? Ik gebruik de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
De belangrijkste aanpassingen zijn het limoensap en de honing in de dressing. Citrusfruit is hoog in histamine en honing kan de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Deze kun je vervangen door witte of appelazijn en maple syrup.
- Citrusfruit en de meeste azijn soorten zijn hoog histamine. De SIGH lijst raadt witte azijn aan als het eerst geschikt. MC360 raad juist appelazijn aan. Bij twijfel weglaten en verdunnen met water of extra olie.
- Honing is laag in histamine. Maar MC360 waarschuwt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ahornsiroop heeft dat effect niet.
- Perzik en rode biet scoren 0 op de SIGHI lijst en staan op low bij MC360. Rode biet is zeer hoog in oxalaat en moet mogelijk om die reden gemeden worden.
- Jonge kaas als Mozarella scoort 0 op de SIGHI lijst en staan op.liw bij MC360.
- Groene kruiden als munt scoren 0 op de SIGHI lijst en staan laag bij MC360.
- Olijfolie scoort 0 op de SIGHI lijst. Bij MC360 op laag. Met olijfolie wel oppassen bij lage DAO waardes.
Pastasalade met perzik, rode biet, Mozzarella en munt – glutenvrij of lowcarb
Benodigdheden
- kookpan
- mengkom
- vergiet of zeefje
- keukenpapier optioneel
Ingrediënten
- 75 gr bruine rijst fusilli
- 2 perziken
- ½ rode biet
- ½ bol Mozzarella
- 2 el pijnboompitten
- 1 limoen, sap van
- 2 el amandelpasta
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 el rauwe honing
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
Voor koolhydraatbeperkt en paleo
- 50 gr KPNI keto penne
Voor koolhydraatbeperkt
- 2 el vloeibare zoetstof met honingsmaak let op: deze is niet glutenvrij
- penne van WeCare of Feeling OK let op: deze zijn niet glutenvrij!
Voor laag histamine
- 2 el ahornsiroop liever geen honing
- 2 el witte azijn of appelazijn GEEN limoensap
Bereiding
- Kook de pasta in 9 minuten beetgaar.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in de bakpan.
- Snij de perzik en rode biet in stukjes. Scheur de Mozzarella in stukjes. Pluk en scheur de muntblaadjes.
- Knijp het sap uit de limoen. Meng de amandelpasta met de olijfolie, het limoensap, de honing en het zout.
- Spoel de pasta af onder koud water, laat uitlekken en dep eventueel droog.
- Meng ongeveer ⅔ deel van de dressing door de pasta. Zorg dat alle ribbeltjes bedekt zijn. Meng ook de perzik, biet, munt en kaas erdoor.
- Verdeel de pijnboompitten over de salade en sprenkel er de laatste dressing over.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!