Koolhydraatarme pastasalade met perzik, rode biet, Mozzarella en munt
Een pasta salade is gelukkig nog prima mogelijk als je lowcarb eet. Hier gecombineerd met perzik, rode biet, Mozzarella, pijnboompitten en munt. En een dressing van amandelpasta, honing, olijfolie en limoensap. Niet strikt koolhydraatarm (kha) maar wel lowcarb (koolhydraatbeperkt).
De salade op de foto is met khb pasta. De salade is koolhydraatarmer te maken met KPNI keto penne en zoetstof met honingsmaak.
Fan van pastasalade?
Kijk dan ook eens bij deze:
- met witlof, gerookte kip en granaatappelpitjes en tahindressing (khb)
- met venkel, salami, dille en pompoenpitten (kha)
- met pesto en gerookte kip (kha)

Perzik
Deze salade is koolhydraatbeperkt (khb) en niet strikt koolhydraatarm (kha) door de perzik.
Gekookte biet
Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en nam voorgekookte rode biet. Zelf rode biet vers koken kan natuurlijk ook. Of gebruik een restje van de vorige dag. Je hebt van een gemiddelde tot grote biet maar de helft nog voor een grote eenpersoons portie
Koolhydraatarme pasta
De meest geschikte koolhydraatarme pasta voor salades die ik tot nu toe ben tegengekomen is de KPNI keto penne van Treat (te koop bij Puur Mieke). Deze bevat lijnzaad en psyllium, is vrij van granen en peulvruchten en is zeer vezelrijk en is goed voor je microbioom. Ze zijn zeer lag in koolhydraten (7,6 gr koolhydraten per 100 gram).
Koolhydraatbeperkte pasta
Als je koolhydraatbeperkt eet kun je kiezen voor WeCare of Feeling OK (te koop bij Lowcarbcenter). Deze zijn 12,3 tot 25 gr koolhydraten per 100 gram en bevatten geïsoleerde tarwe eiwitten en gluten.
Laag histamine
Wanneer is een recept laag histamine? Ik gebruik de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
De belangrijkste aanpassingen zijn het limoensap en de honing in de dressing. Citrusfruit is hoog in histamine en honing kan de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Deze kun je vervangen door witte of appelazijn en maple syrup.
- Citrusfruit en de meeste azijn soorten zijn hoog histamine. De SIGH lijst raadt witte azijn aan als het eerst geschikt. MC360 raad juist appelazijn aan. Bij twijfel weglaten en verdunnen met water of extra olie.
- Honing is laag in histamine. Maar MC360 waarschuwt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ahornsiroop heeft dat effect niet.
- Perzik en rode biet scoren 0 op de SIGHI lijst en staan op low bij MC360. Rode biet is zeer hoog in oxalaat en moet mogelijk om die reden gemeden worden.
- Jonge kaas als Mozarella scoort 0 op de SIGHI lijst en staan op.liw bij MC360.
- Groene kruiden als munt scoren 0 op de SIGHI lijst en staan laag bij MC360.
- Olijfolie scoort 0 op de SIGHI lijst. Bij MC360 op laag. Met olijfolie wel oppassen bij lage DAO waardes.


Pastasalade met perzik, rode biet, Mozzarella en munt – glutenvrij of lowcarb
Benodigdheden
- kookpan
- mengkom
- vergiet of zeefje
- keukenpapier optioneel
Ingrediënten
- 75 gr penne van WeCare of Feeling OK
- 2 perziken
- ½ rode biet
- ½ bol Mozzarella
- 2 el pijnboompitten
- 1 limoen, sap van
- 2 el amandelpasta
- 2 el extra vierge olijfolie
- 2 el vloeibare zoetstof met honingsmaak
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
Voor koolhydraatarmer
- 50 gr KPNI keto penne
Voor laag histamine
- 2 el witte azijn of appelazijn GEEN limoensap
Bereiding
- Kook de pasta in 9 minuten beetgaar of zoals op de verpakking staat.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in de bakpan.
- Snij de perzik en rode biet in stukjes. Scheur de Mozzarella in stukjes. Pluk en scheur de muntblaadjes.
- Knijp het sap uit de limoen. Meng de amandelpasta met de olijfolie, het limoensap, de honing en het zout.
- Spoel de pasta af onder koud water, laat uitlekken en dep eventueel droog.
- Meng ongeveer ⅔ deel van de dressing door de pasta. Zorg dat alle ribbeltjes bedekt zijn. Meng ook de perzik, biet, munt en kaas erdoor.
- Verdeel de pijnboompitten over de salade en sprenkel er de laatste dressing over.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!