| | | |

Koolhydraatarme pastasalade met perzik, rode biet, Mozzarella en munt

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een pasta salade is gelukkig nog prima mogelijk als je lowcarb eet. Hier gecombineerd met perzik, rode biet, Mozzarella, pijnboompitten en munt. En een dressing van amandelpasta, honing, olijfolie en limoensap. Niet strikt koolhydraatarm (kha) maar wel lowcarb (koolhydraatbeperkt).

De salade op de foto is met khb pasta. De salade is koolhydraatarmer te maken met KPNI keto penne en zoetstof met honingsmaak.

Fan van pastasalade?

Kijk dan ook eens bij deze:

  1. met witlof, gerookte kip en granaatappelpitjes en tahindressing (khb)
  2. met venkel, salami, dille en pompoenpitten (kha)
  3. met pesto en gerookte kip (kha)

Perzik

Deze salade is koolhydraatbeperkt (khb) en niet strikt koolhydraatarm (kha) door de perzik.

Gekookte biet

Ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en nam voorgekookte rode biet. Zelf rode biet vers koken kan natuurlijk ook. Of gebruik een restje van de vorige dag. Je hebt van een gemiddelde tot grote biet maar de helft nog voor een grote eenpersoons portie

Koolhydraatarme pasta

De meest geschikte koolhydraatarme pasta voor salades die ik tot nu toe ben tegengekomen is de KPNI keto penne van Treat (te koop bij Puur Mieke). Deze bevat lijnzaad en psyllium, is vrij van granen en peulvruchten en is zeer vezelrijk en is goed voor je microbioom. Ze zijn zeer lag in koolhydraten (7,6 gr koolhydraten per 100 gram).

Koolhydraatbeperkte pasta

Als je koolhydraatbeperkt eet kun je kiezen voor WeCare of Feeling OK (te koop bij Lowcarbcenter). Deze zijn 12,3 tot 25 gr koolhydraten per 100 gram en bevatten geïsoleerde tarwe eiwitten en gluten.

Laag histamine

Wanneer is een recept laag histamine? Ik gebruik de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

De belangrijkste aanpassingen zijn het limoensap en de honing in de dressing. Citrusfruit is hoog in histamine en honing kan de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Deze kun je vervangen door witte of appelazijn en maple syrup.

  • Citrusfruit en de meeste azijn soorten zijn hoog histamine. De SIGH lijst raadt witte azijn aan als het eerst geschikt. MC360 raad juist appelazijn aan. Bij twijfel weglaten en verdunnen met water of extra olie.
  • Honing is laag in histamine. Maar MC360 waarschuwt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ahornsiroop heeft dat effect niet.
  • Perzik en rode biet scoren 0 op de SIGHI lijst en staan op low bij MC360. Rode biet is zeer hoog in oxalaat en moet mogelijk om die reden gemeden worden.
  • Jonge kaas als Mozarella scoort 0 op de SIGHI lijst en staan op.liw bij MC360.
  • Groene kruiden als munt scoren 0 op de SIGHI lijst en staan laag bij MC360.
  • Olijfolie scoort 0 op de SIGHI lijst. Bij MC360 op laag. Met olijfolie wel oppassen bij lage DAO waardes.

Pastasalade met perzik, rode biet, Mozzarella en munt – glutenvrij of lowcarb

Marjolein
Glutenvrije pasta salade van bruine rijst fusilli met perzik, rode biet, Mozzarella, pijnboompitten en munt. Met een dressing van amandelpasta, honing, extra vierge olijfolie en limoensap.
5 van 2 stemmen
Vooraf 12 minuten
Totale tijd 12 minuten
Vrij van Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vlees
Dieet Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord BBQ, Doordeweeks, Lente en zomer, Pasta
Gang Salades
Keuken Europees, Middenoosters
Porties 1 tot 2 à 4 personen
Calorieën 471 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Voor koolhydraatarmer

Voor laag histamine

Bereiding
 

  • Kook de pasta in 9 minuten beetgaar of zoals op de verpakking staat.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in de bakpan.
  • Snij de perzik en rode biet in stukjes. Scheur de Mozzarella in stukjes. Pluk en scheur de muntblaadjes.
  • Knijp het sap uit de limoen. Meng de amandelpasta met de olijfolie, het limoensap, de honing en het zout.
  • Spoel de pasta af onder koud water, laat uitlekken en dep eventueel droog.
  • Meng ongeveer ⅔ deel van de dressing door de pasta. Zorg dat alle ribbeltjes bedekt zijn. Meng ook de perzik, biet, munt en kaas erdoor.
  • Verdeel de pijnboompitten over de salade en sprenkel er de laatste dressing over.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Eén portie indien als maaltijdsalade. Twee tot vier porties als bijgerecht bij bijvoorbeeld een BBQ.

Voedingswaarde

Calorieën: 471kcal | Koolhydraten: 88gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 7gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 2g | EO vet: 3g | Vezels: 8gr | Vitamine A: 1.01IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 0.01µg | Vitamine C: 23mg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 466mg | Magnesium: 151mg | Kalium: 755mg | Calcium: 54mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 83µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 303mg | Selenium: 7µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven