| | | | | | | | |

Glutenvrije pannenkoeken van kikkererwtenmeel (zonder ei en melk)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke dunne pannenkoeken met maar één ingrediënt: kikkererwtenmeel. Kikkererwten hebben voor pannenkoeken genoeg binding van zichzelf waardoor je geen ei nodig hebt. Perfect als je geen ei of eiwit kunt eten. De pannenkoeken kun je ook vegan maken. Je gebruik namelijk ook geen melk, water is voldoende. Bakken kun je naar eigen keuze in roomboter of kokosolie.

Wat eet je erbij?

Misschien niet het eerste meel waar je aan denkt om pannenkoeken meet te bakken. Maar als je glutenvrij eet en ook nog eens andere intoleranties hebt kan elke afwisseling welkom zijn. Kikkererwten hebben een heel eigen smaak. Met name als wrap bij hartige gerechten past dat perfect. Maar ook zoete smaken kun je goed combineren. Noten, rood fruit of kokosroom zijn mooie koolhydraatarme opties. Mango of banaan zijn goede koolhydraatbeperkte toppings. Let je niet op suikers? Dan zijn maple syrup en kokosbloesemsuiker erg geschikt.

Ook lekker met een sausje, bijvoorbeeld: bosbessensaus met amandelpasta of kokosroom, bramensaus met arrowroot, of (plantaardige) yoghurt met stukjes fruit.

Hoe krijg je ze echt dun?

Ik vind poffertjes en American pancakes ook heerlijk, maar… waarschijnlijk wil je net als ik je pannenkoeken zo dun. Dat doe je allereerst door in een pan te bakken die op de juiste temperatuur is. Goed heet, maar niet zo heet dat je het beslag niet met kunt laten uitlopen omdat het meteen opdroogt. Daarnaast heeft de pan genoeg vet nodig om lekker te kunnen bakken. Mislukt vaak je eerste pannenkoek? Vaak is je pan dan nog net niet warm genoeg en het het vet nog niet goed verdeeld.

Verder is het een kunst om niet alleen het beslag in de pan goed uit te laten lopen maar ook door het beslag zelf zo dun mogelijk te houden. Bij meel mét gluten lukt dat eigenlijk het best, gluten geven binding. Eieren helpen vaak ook een handje. Maar hier hebben we beide niet. Omdat de binding hier alleen van de kikkererwten zelf komt kun je je beslag niet te dun maken, dus je moet niet té weinig meel gebruiken. Met 60 gram kun je ze nog net goed omdraaien maar ze zullen wel ietsje sneller breken. Met 75 gram worden ze wat dikker maar zijn ze wel ook steviger.

Tot slot: glutenvrije pannenkoeken vergen iets meer geduld. Een gewone pannenkoek is nog wel vergevingsgezind als je hem te vroeg draait. Bij een glutenvrije pannenkoek moet de bovenkant echt droog zijn voordat je draait.

Welke pan?

Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.

Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).

Dieet en ‘vrij van’

Kikkererwten kun je verwerken in pannenkoeken zonder een ei te hoeven gebruiken. Perfect dus als je geen eieren eet. Kikkererwten zijn peulvruchten. Daarom passen ze niet in een paleo dieet. En ook bij Low Fodmap moet je in de eliminatiefase opletten. Mogelijk kun je ze daarna wel weer introduceren.

Kikkererwten zijn koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram), maar het gehalte khd is bij meel flink hoger. Meel is gedroogd (er gaat flink wat water bij de pannenkoeken). Het verschilt per soort, maar denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Als je khb eet, hou dan dus goed je dagwaarden in de gaten en neem eventueel geen volledige portie maar slechts een klein puntje.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Kikkererwten scoren een 1 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven. Maar als ik ervaringen lees is daar veel discussie over en lijken velen er toch net goed tegen te kunnen.

Kikkererwten kunnen het ideale ingrediënt zijn als je een laag histamine als laag oxalaat of laag salicylaat dieet volgt. Het is zelfs één van de weinige plantaardige voedingstoffen die je (in theorie) kunt eten als je aan alledrie de diëten moet houden. Dan kun je ze beleggen met maple syrup.

Pannenkoeken van kikkererwtenmeel

Marjolein
Het basisrecept voor een eenvoudige, smaakvolle en voedzame glutenvrije en zuivelvrije pannenkoek met eigenlijk maar 1 ingrediënt: kikkererwtenmeel. En natuurlijk water om het beslag te maken. Tot slot een snuf zout naar smaak.
5 van 1 stem
Vooraf 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Pannenkoek
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 3 pannenkoeken
Calorieën 362 kcal

Benodigdheden

  • koekenpan van 24 cm (bodem van 20/22 cm)
  • kom + garde
  • platte spatel
  • soepopscheplepel

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Meng het meel met het zout. Voeg het water en mix tot de ergste klontjes eruit zijn. Een beetje klontjes mag nog, dat trekt wel weg als je het beslag even laat staan. Zet het minimaal een half uur weg.
  • Mix als je gaat bakken het beslag nog even door. Het beslag heeft nu een zachte, bijna romige textuur.
  • Verhit de pan op redelijk hoog vuur (stand zes, zeven inductie) en voeg de boter of olie toe als de pan heet is.
  • Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan. Laat twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren.
  • Bak de andere kan in één tot twee minuten.
  • Herhaal twee keer, voor in totaal drie pannenkoeken.
  • Kikkererwtenmeel vormt lekkere krokante korstjes, bij het oprollen kan de pannenkoek daardoor wel een beetje schilferen.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Aantal calorieën is voor 3 pannenkoeken, inclusief kokosolie om in te bakken.

Voedingswaarde

Calorieën: 362kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept