| |

Lowcarb pannenkoeken van kikkererwtenmeel (zonder ei en melk)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke dunne pannenkoeken met maar één ingrediënt: kikkererwtenmeel. Kikkererwten hebben voor pannenkoeken genoeg binding van zichzelf waardoor je geen ei nodig hebt. Perfect als je geen ei of eiwit kunt eten. De pannenkoeken kun je ook vegan maken. Je gebruik namelijk ook geen melk, water is voldoende. Bakken kun je naar eigen keuze in roomboter of kokosolie. Kikkererwten zijn lowcarb, maar koolhydraatbeperkt en niet strikt koolhydraatarm.

Wat eet je erbij?

Misschien niet het eerste meel waar je aan denkt om pannenkoeken meet te bakken. Maar als je lowcarb eet en eventueel nog andere intoleranties hebt kan elke afwisseling welkom zijn. Kikkererwten hebben een heel eigen smaak. Met name als wrap bij hartige gerechten past dat perfect. Maar ook zoete smaken kun je goed combineren. Noten, rood fruit of kokosroom zijn mooie koolhydraatarme opties. Mango of banaan zijn goede koolhydraatbeperkte toppings.

Ook lekker met een sausje, bijvoorbeeld: bosbessensaus met amandelpasta of kokosroom, bramensaus met arrowroot, of (plantaardige) yoghurt met stukjes fruit.

Hoe krijg je ze echt dun?

Ik vind poffertjes en American pancakes ook heerlijk, maar… waarschijnlijk wil je net als ik je pannenkoeken zo dun. Dat doe je allereerst door in een pan te bakken die op de juiste temperatuur is. Goed heet, maar niet zo heet dat je het beslag niet met kunt laten uitlopen omdat het meteen opdroogt. Daarnaast heeft de pan genoeg vet nodig om lekker te kunnen bakken.

Dun beslag

Verder is het een kunst om niet alleen het beslag in de pan goed uit te laten lopen maar ook door het beslag zelf zo dun mogelijk te houden. Omdat de binding hier alleen van de kikkererwten zelf komt kun je je beslag ook weer niet té dun maken. Met 60 gram meel kun je ze nog net goed omdraaien maar ze zullen wel ietsje sneller breken. Met 75 gram worden ze wat dikker maar zijn ze wel ook steviger.

Welke pan?

Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.

Anti-aanbak

Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een PFAs vrije anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).

Lowcarb

Kikkererwten zijn koolhydraatbeperkt (15 gr khd per 100 gram), maar het gehalte khd is bij meel flink hoger. Meel is gedroogd, denk aan zo’n 50 tot 60 khd per 100 gram. Maar als je gaat bakken verdun je dat weer met (veel) water. Als je koolhydraatbeperkt eet, hou dan je dagwaarden in de gaten.

Pannenkoeken van kikkererwtenmeel

Marjolein
Het basisrecept voor een eenvoudige, smaakvolle en voedzame glutenvrije en zuivelvrije pannenkoek met eigenlijk maar 1 ingrediënt: kikkererwtenmeel. En natuurlijk water om het beslag te maken. Tot slot een snuf zout naar smaak.
5 van 1 stem
Vooraf 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Pannenkoeken & poffertjes
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 3 pannenkoeken
Calorieën 362 kcal

Benodigdheden

  • koekenpan van 24 cm (bodem van 20/22 cm)
  • kom + garde
  • platte spatel
  • soepopscheplepel

Ingrediënten
  

  • 60 tot 75 gr kikkererwtenmeel
  • 200 ml water
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • 3x kokosolie om in te bakken
  • of 3x (grasgevoerde) roomboter om in te bakken

Bereiding
 

  • Meng het meel met het zout. Voeg het water en mix tot de ergste klontjes eruit zijn. Een beetje klontjes mag nog, dat trekt wel weg als je het beslag even laat staan. Zet het minimaal een half uur weg.
  • Mix als je gaat bakken het beslag nog even door. Het beslag heeft nu een zachte, bijna romige textuur.
  • Verhit de pan op redelijk hoog vuur (stand zes, zeven inductie) en voeg de boter of olie toe als de pan heet is.
  • Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan. Laat twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren.
  • Bak de andere kan in één tot twee minuten.
  • Herhaal twee keer, voor in totaal drie pannenkoeken.
  • Kikkererwtenmeel vormt lekkere krokante korstjes, bij het oprollen kan de pannenkoek daardoor wel een beetje schilferen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Aantal calorieën is voor 3 pannenkoeken, inclusief kokosolie om in te bakken.

Voedingswaarde

Calorieën: 362kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven