Glutenvrije pannenkoeken van kastanjemeel (met ei, zuivelvrij te maken)
Een lekkere, smaakvolle en licht zoete variant voor een glutenvrije en zuivelvrije pannenkoek. Weer eens wat anders dan pannenkoeken van haver- of boekweitmeel! En omdat het niet gemaakt is van graan is kastanjemeel zeer geschikt voor een paleo dieet (niet AIP want kastanjes zijn noten).
Hou je van bakken met kastanjemeel? Kijk dan ook eens bij dit toetje met boekweit kastanje flensjes met kersen en hangop. Of naar deze brownies van kastanjemeel met dadels en zonder ei.
Hollandse pannenkoek
Met kastanjemeel kun je heerlijk dunne pannenkoeken bakken. Het is ook zeer smaakvol: zoet en nootachtig van smaak. Kastanjes bevatten in verhouding vrij veel zetmeel, daardoor is de binding ook wat groter dan wanneer je pannenkoeken bakt van andere noten.
Het recept hieronder gaat uit van de stevigheid en dikte van een klassieke ‘Hollandse’ pannenkoek. Niet té dik en zeker geen American pancake.
Franse crêpe
Pannenkoeken van kastanjemeel kun je eventueel nog wat dunner maken. Als je wilt kunnen ze zelfs bijna zo dun worden als een echte Franse crêpe. Kijk daarvoor bij het recept van deze flensjes. Je kunt deze maken met half boekweit half kastanje, maar ook van 100% kastanjemeel.
Welke pan?
Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.
Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze GreenPan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20/22 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Wat eet je erbij?
De pannenkoeken zijn lekker zoet van zichzelf. Dit kun je aanvullen met toppings als kokosroom, amandelpasta, een schepje plantaardige yoghurt of fruit. Je hebt hebt eigenlijk helemaal geen suiker extra nodig, maar wil je dit toch? Denk dan aan een goede maple syrup of een beetje rauwe honing.
Eventueel specerijen of citroenrasp voor de smaak. Kijk hier voor ideeën voor een sausje, bijvoorbeeld: bosbessensaus met amandelpasta of kokosroom, bramensaus met arrowroot, of (plantaardige) yoghurt met stukjes fruit.
Dieet en ‘vrij van’
Kastanjemeel is wat mij betreft één van de beste alternatieven als je geen (pseudo)granen als boekweit of haver eet, zoals in een paleo dieet.
Kastanjes zijn noten die veel koolhydraten bevatten. Het meel is dus niet geschikt in een koolhydraatarm dieet. Zelfs bij een koolhydraatbeperkt dieet moet je goed op je dagwaarden letten. Bij een koolhydraatarm dieet kun je het beste amandelmeel of kokosmeel gebruiken.
Pannenkoeken van kastanjemeel
Benodigdheden
- kleine PFAS vrije bakpan van 24 cm, of gietijzer als je dat gewend bent
- kom + garde
- zeef
- platte spatel
- soepopscheplepel
Ingrediënten
- 60 gr tamme kastanjemeel
- 200 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 ei
- snufje (Keltisch zee)zout
- (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Zeef het meel. Met kastanjemeel krijg je namelijk snel klontjes.
- Meng het meel met het zout. Voeg de melk toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg daarna het ei toe en blijf roeren.
- Verhit de pan op redelijk hoog vuur (stand zes, zeven inductie), maar niet zo hoog als bij gewone pannenkoeken. Kastanjemeel verbrandt iets sneller.
- Voeg de boter toe als de pan heet is. Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan. Laat twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren.
- Bak de andere kan in één tot twee minuten.
- Herhaal voor nog twee pannenkoeken.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Verrukkelijk!!!
Lief ❤️ Dankjewel ☺️ altijd heel fijn om feedback te krijgen!