Glutenvrije pannenkoeken van kastanjemeel
Een lekkere zoete variant voor een glutenvrije en zuivelvrije pannenkoek. Weer eens wat anders dan haver of boekweit! En zeer geschikt voor een paleo dieet (niet AIP want kastanjes zijn noten).
Met kastanjemeel kun je dunne pannenkoeken bakken. Het is ook zeer smaakvol: zoet en nootachtig van smaak. Kastanjes bevatten in verhouding vrij veel zetmeel, daardoor is de binding ook wat groter dan wanneer je pannenkoeken bakt van andere noten.
Welke pan?
Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.
Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Wat eet je erbij?
De pannenkoeken zijn lekker zoet van zichzelf. Dit kun je aanvullen met toppings als kokosroom, amandelpasta, een schepje plantaardige yoghurt of fruit. Je hebt hebt eigenlijk helemaal geen suiker extra nodig, maar wil je dit toch? Denk dan aan een goede maple syrup of een beetje rauwe honing.
Eventueel specerijen of citroenrasp voor de smaak. Kijk hier voor ideeën voor een sausje, bijvoorbeeld: bosbessensaus met amandelpasta of kokosroom, bramensaus met arrowroot, of (plantaardige) yoghurt met stukjes fruit.
Dieet en ‘vrij van’
Kastanjemeel is wat mij betreft één van de beste alternatieven als je geen (pseudo)granen als boekweit of haver eet, zoals in een paleo dieet.
Kastanjes zijn noten die veel koolhydraten bevatten. Het meel is dus niet geschikt in een koolhydraatarm dieet. Zelfs bij een koolhydraatbeperkt dieet moet je goed op je dagwaarden letten. Bij een koolhydraatarm dieet kun je het beste amandelmeel of kokosmeel gebruiken.

Pannenkoeken van kastanjemeel
Benodigdheden
- koekenpan van 24 cm (bodem 20/22 cm)
- kom + garde
- platte spatel
- soepopscheplepel
Ingrediënten
- 60 gr kastanjemeel
- 200 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 ei
- snufje zout (roze Himalaya of Keltisch zeezout)
- roomboter om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Zeef het meel. Met kastanjemeel krijg je namelijk snel klontjes.
- Meng het meel met het zout. Voeg de melk toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg daarna het ei toe en blijf roeren.
- Verhit de pan op redelijk hoog vuur (stand zes, zeven inductie), maar niet zo hoog als bij gewone pannenkoeken. Kastanjemeel verbrandt iets sneller. Voeg de boter toe als de pan heet is. Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan. Laat twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren. Bak de andere kan in één tot twee minuten.
- Herhaal voor nog twee pannenkoeken.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

3 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Angelique van den Berg
Verrukkelijk!!!
Marjolein
Lief ❤️ Dankjewel ☺️ altijd heel fijn om feedback te krijgen!