Makkelijke koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel
Heerlijk, makkelijk basisrecept voor pannenkoeken met maar drie ingrediënten: amandelmeel, amandelmelk en ei. Ook als je koolhydraatarm eet kun je nog genieten van een lekkere pannenkoek. Natuurlijk wordt een pannenkoek van amandelmeel nooit zo dun als een crêpe op een marktje in Frankrijk. Maar het kan dunner dan sommige mensen hun gewone Hollandse pannenkoek eten.
Let op! Bakken met alleen amandelmeel kan wat droog worden. Dit hangt ook een beetje af van het soort het meel. Bij amandelmeel combineert wat (plantaardige) yoghurt of een sausje erg goed. Vloeibare siropen met zoetstof zijn ook erg lekker als beleg.
Kijk hier voor andere koolhydraatarme ontbijtrecepten zonder brood.
Koolhydraatarm amandelmeel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Lupinemeel en kokosmeel worden wel gebruikt maar zijn nog redelijk hoog in koolhydraten en worden ook wel gezien koolhydraatbeperkt. Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen!
Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Bakken met amandelmeel
Dit is een basisrecept met zo weinig mogelijk ingrediënten. Maar hou er wel rekening mee dat amandelmeel wat brokkeliger bakt dan meel met veel zetmeel of met gluten. Ook is het wat droger. Daarom kan het erg erg lekker zijn om je amandelmeel te combineren met iets dat meer smeuïgheid geeft. Het liefst combineer ik met (room)kaas. Maar dat kan niet als je zuivelvrij eet. Denk dan aan avocado, banaan of ander fruit.
Als je zuivel eet kijk dan ook eens naar mijn:
- pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas
- poffertjes (amandelmeel, roomkaas en pompoen)
- keto chaffle poffertjes (met alléén laas en ei!)
- American pancakes met amandelpasta en bosbessen (zuivelvrij)
Tips bij het bakken
Amandelmeel bakt zoals gezegd wat brokkeliger dan gewoon meel. Pas daarop ook je verwachtingen aan. Verwacht geen superdunne flensjes.
- Hou de pannenkoek iets dikker dan een ‘normale’ pannenkoek.
- Bak op lager vuur.. Amandelmeel brandt sneller aan én je moet je pannenkoek wat meer tijd geven om stevig te worden.
- Voeg mee ei toe. Ook weer niet te veel, het moet geen omelet worden.
- Kies een pan die voor jou goed werkt
Welke pan?
Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, een jubileum of kerst.
Anti-aanbakpan
Ik doe het zelf vaak lekker ‘foolproof’ met een anti-aanbakpan. Wel een PFAS vrije! Ik gebruik een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn dan 20 cm).
Sausje
Het is erg lekker om wat smaakmakers toe te voegen of een sausje over je pannenkoeken te doen. En daar heb je niet altijd toegevoegde suiker of zoetstoffen voor nodig. Denk aan specerijen als vanille of kaneel, wat amandelextract voor een bitterkoekjes smaak of citroenrasp voor wat frisheid.
Of wat dacht je van eenvoudige sausjes van fruit:
- bosbessensaus met amandelpasta
- bosbessensaus met kokosroom
- bramensaus met arrowroot
- vanille lemoncurd
- (plantaardige) yoghurt met stukjes fruit
Zoetstof
De enige twee zoetstoffen die breed aangeraden worden door natuurvoedingsdeskundigen zijn pure (groene) stevia en witte erythritol. In dit geval zou ik zelf een uitstapje maken naar een siroop met zoetstof (te koop bij Lowcarbcenter). De siropen van Steviala zijn het laagst in koolhydraten.. De siropen van Sukrin zijn meestal wat hoger in koolhydraten maar ook glutenvrij.
Lees meer
- wat is suiker en waarom is het slecht voor je
- de 10 beste koolhydraatarme suiker vervangers
Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel
Benodigdheden
- kleine PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- platte spatel
- soep opscheplepel
- kom
- garde
Ingrediënten
- 75 gr amandelmeel
- 150 ml amandelmelk
- 2 eieren
- 2 snufjes (Keltisch zee)zout
- 3x (grasgevoerde) roomboter
- of kokosolie om in te bakken
Variatie in smaken
- ½ tl koek- en speculaaskruiden
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 2 druppels amandelextract voor bitterkoekjessmaak
- ½ citroen, rasp van
Optioneel (als topping)
- siroop met zoetstof
- 3x ½ el Griekse yoghurt
Bereiding
- Meng het meel met het zout. Voeg de melk toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg één ei toe en blijf roeren. Voeg daarna het tweede ei toe.
- Verhit de pan op middelhoog vuur (stand zes inductie) en voeg de boter toe als de pan heet is. Het vuur mag beduidend lager dan bij gewone pannenkoeken. Het beslag verbrandt al sneller, maar je wil het beslag ook wat meer tijd geven om stevig te worden. Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan.
- Laat minimaal twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren. De pannenkoek is brokkeliger dan een gewone pannenkoek, draai je te snel om dan valt hij uit elkaar. Bak de andere kan in één tot twee minuten.
- Herhaal voor nog twee pannenkoeken.
- Pannenkoeken van alleen amandelmeel kunnen wat droog zijn. Serveer met Griekse yoghurt, een fruitsausje (zie tekst boven recept) of een siroop met zoetstof.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!