| | |

Makkelijke koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk, makkelijk basisrecept voor pannenkoeken met maar 3 ingrediënten: amandelmeel, amandelmelk en ei. Dus ook als je koolhydraatarm eet kun je nog genieten van een lekkere pannenkoek. Natuurlijk wordt een pannenkoek van amandelmeel nooit zo dun als een crêpe op een marktje in Frankrijk. Maar het kan dunner dan sommige mensen hun gewone Hollandse pannenkoek eten.

Amandelmeel laag in koolhydraten

Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen!

  • Het laagst in koolhydraten is het biologische amandelmeel van de Notenshop. Deze is maar 4,1 gr khd per 100 gram. Hun gewone amandelmeel is 7,1 gr khd. Maar let op: ze hebben ook andere soorten (bijvoorbeeld het fijne amandelmeel), en die zijn hoger!
  • Het amandelmeel van Pit&Pit is ook laag, maar licht variabel. Op z’n laagst is hun bio amandelmeel ook 4,1 en hun gewone amandelmeel bijna net zo laag (4,3).
  • Het amandelmeel van Lowcarbcenter is soms net zo laag, maar is ook wat variabel: het is op dit moment rond de 7.
  • De meeste andere soorten amandelmeel zijn nog iets hoger, maar voor koolhydraatarm altijd geschikt (of in ieder geval gedoogd) omdat het lager is dan andere meelsoorten.

Tips bij het bakken

Amandelmeel bakt wat brokkeliger dan gewoon meel. Pas daarop ook je verwachtingen aan. Verwacht geen superdunne flensjes.

  1. Hou de pannenkoek iets dikker dan een ‘normale’ pannenkoek.
  2. Bak op lager vuur.. Amandelmeel brandt sneller aan én je moet je pannenkoek wat meer tijd geven om stevig te worden.
  3. Voeg meer ei toe. Ook weer niet te veel, het moet geen omelet worden.
  4. Kies een pan die voor jou goed werkt

Welke pan?

Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, een jubileum of kerst.

Anti-aanbakpan

Ik doe het zelf vaak lekker ‘foolproof’ met een anti-aanbakpan. Wel een PFAS vrije! Ik gebruik een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn dan 20 cm).

Sausje

Het is erg lekker om wat smaakmakers toe te voegen of een sausje over je pannenkoeken te doen. En daar heb je niet altijd toegevoegde suiker of zoetstoffen voor nodig. Denk aan specerijen als vanille of kaneel, wat amandelextract voor een bitterkoekjes smaak of citroenrasp voor wat frisheid.

Of wat dacht je van eenvoudige sausjes van fruit:

Andere pannenkoeken met amandelmeel

Dit is een basisrecept met zo weinig mogelijk ingrediënten. Omdat amandelmeel wat droger bakt kan het erg erg lekker zijn om het te combineren met iets dat meer smeuïgheid geeft. Kijk daarom ook eens naar mijn:

Pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas
Poffertjes van amandelmeel en pompoen
Pannenkoek van amandelmeel

Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel

Marjolein
Een koolhydraatarme 'Hollandse' pannenkoek met maar 2 basis ingrediënten: amandelen en ei. Ik gebruik iets meer ei dan ik bij ander meel doe, amandelmeel heeft van zichzelf weinig bindkracht. Daarnaast gebruik ik amandelmelk.
4.75 van 4 stemmen
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Pannenkoeken & poffertjes
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 2 porties, totaal 3 pannenkoeken
Calorieën 297 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Variatie in smaken

Optioneel (als topping)

Bereiding
 

  • Meng het meel met het zout. Voeg de melk toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg één ei toe en blijf roeren. Voeg daarna het tweede ei toe.
  • Verhit de pan op middelhoog vuur (stand zes inductie) en voeg de boter toe als de pan heet is. Het vuur mag beduidend lager dan bij gewone pannenkoeken. Het beslag verbrandt al sneller, maar je wil het beslag ook wat meer tijd geven om stevig te worden. Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan.
  • Laat minimaal twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren. De pannenkoek is brokkeliger dan een gewone pannenkoek, draai je te snel om dan valt hij uit elkaar. Bak de andere kan in één tot twee minuten.
  • Herhaal voor nog twee pannenkoeken.
  • Pannenkoeken van alleen amandelmeel kunnen wat droog zijn. Serveer met Griekse yoghurt, een fruitsausje (zie tekst boven recept) of een siroop met zoetstof.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 297kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 14gr | Vetten: 25gr | Verzadigd vet: 3g | MO vet: 1g | EO vet: 2g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 275IU | Vitamine B1: 0.02mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 0.5mg | Natrium: 369mg | Magnesium: 5mg | Kalium: 61mg | Calcium: 199mg | Koper: 0.03mg | Foliumzuur: 21µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 87mg | Selenium: 14µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

5 reacties

    1. 4 sterren
      Hoi ik had het recept met lactosevrije melk gemaakt maar het leek dat er veel te weinig meel in zat? Het leek wel een drankje… klopt dat? Moet het niet dikkig zijn? ik heb er nog 2 schepjes meel bij gedaan.

      1. Hoi, leuk dat je ze gemaakt hebt hebt. Ik vind zelf pannenkoeken met amandelmeel snel wat droog worden. Ik hou ze daarom vaak zo dun mogelijk. Maar als ze wat dikker goed gesmaakt hebben is dat natuurlijk prima.

4.75 from 4 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven