Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel
Heerlijke, makkelijke pannenkoeken met maar drie ingrediënten: amandelmeel, amandelmelk en ei. Ook als je koolhydraatarm, paleo of glutenvrij eet kun je nog genieten van een lekkere pannenkoek. Natuurlijk wordt een pannenkoek van amandelmeel nooit zo dun als een crêpe op een marktje in Frankrijk. Maar het kan dunner dan sommige mensen hun gewone Hollandse pannenkoek eten.
Koolhydraatarm en paleo meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Lupinemeel en kokosmeel worden wel gebruikt maar zijn nog redelijk hoog in koolhydraten en worden ook wel gezien koolhydraatbeperkt. Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het ministerie kan per merk verschillen.
Ook voor paleo is amandelmeel erg geschikt. Maar dan zijn er met opties. Naast kokosmeel kun je ook denken aan kastanjemeel, cassavemeel, tijgernotenmeel en bananenmeel.
Bakken met amandelmeel
Dit is een basisrecept met zo weinig mogelijk ingrediënten. Maar hou er wel rekening mee dat amandelmeel wat brokkeliger bakt dan meel met veel zetmeel of met gluten. Ook is het wat droger. Daarom kan het erg erg lekker zijn om je amandelmeel te combineren met iets dat meer smeuïgheid geeft. Het liefst combineer ik met (room)kaas. Maar dat kan niet als je glutenvrij eet. Gebruik dan avocado, banaan of ander fruit.
Als je zuivel eet kijk dan ook eens naar mijn:
- pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas, of
- poffertjes van amandelmeel en pompoen (en roomkaas), of
- keto chaffle poffertjes.
Eet je geen zuivel? Kijk dan eens naar mijn
- American pancakes met amandelpasta en bosbessen.
Andere glutenvrije pannenkoeken:
- kokosmeel met banaan
- kokosmeel met avocado
- boekweit en kastanjemeel
- bananenmeel
- ei en banaan (zonder meel)
Sausje en smaakmakers
Het is erg lekker om wat smaakmakers toe te voegen of een sausje over je pannenkoeken te doen. En daar heb je helemaal geen toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen voor nodig. Denk aan specerijen als vanille of kaneel, wat amandelextract voor een bitterkoekjessmaak of citroenrasp voor wat frisheid.
Of wat dacht je van eenvoudige sausjes van fruit:
- bosbessensaus met amandelpasta
- bosbessensaus met kokosroom
- bramensaus met arrowroot
- vanille lemoncurd
- (plantaardige) yoghurt met stukjes fruit
Tips
Amandelmeel bakt wat brokkeliger dan gewoon meel of bijvoorbeeld boekweitmeel of kastanjemeel. Verwacht geen superdunne flensjes. Hou de pannenkoek iets dikker dan een ‘normale’ pannenkoek.
Op de foto is een crêpe pan gebruikt, maar je kunt ook een gewone, wat kleinere pan nemen. Een kleinere pannenkoek maakt het net iets makkelijker om de pannenkoek om te draaien.
Pannenkoeken van amandelmeel moet je op lager vuur bakken dan gewone pannenkoeken. Amandelmeel brandt sneller aan én je moet je pannenkoek wat meer tijd geven om stevig te worden. Die stevigheid krijg je door naar verhouding iets meer ei toe te voegen aan je beslag. Ook weer niet te veel, het moet geen omelet worden.
Welke pan?
Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, een jubileum of kerst.
Ik doe het zelf ook vaak lekker ‘foolproof’ met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruik dan een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo.
Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk laag is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook lowcarbcenter heeft vaak dat meel laag is in koolhydraten.
Vaak worden kokosmeel en lupinemeel genoemd als koolhydraatarme alternatieven, maar weet dan dat dit min of meer ‘gedoogde’ opties zijn die net boven de 5 gram koolhydraten per 100 gram zitten. Kokos is minimaal 7 (Steviala) tot soms wel boven de 20. Lupine begint bij 7,5 (de Notenshop), maar is gemiddeld rond de 15.

Pannenkoeken van amandelmeel
Benodigdheden
- koekenpan en spatel
- kom, garde en soep opscheplepel
Ingrediënten
- 75 gr affiliate linkamandelmeel
- 150 ml melk, zuivel of plantaardig
- 2 ei
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 3x (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Variatie in smaken
- ½ tl affiliate linkkoek- en speculaaskruiden
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 2 druppels amandelextract voor bitterkoekjessmaak
- ½ citroen, rasp van
Bereiding
- Meng het meel met het zout. Voeg de melk toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg één ei toe en blijf roeren. Voeg daarna het tweede ei toe.
- Verhit de pan op middelhoog vuur (stand zes inductie) en voeg de boter toe als de pan heet is. Het vuur mag beduidend lager dan bij gewone pannenkoeken. Het beslag verbrandt al sneller, maar je wil het beslag ook wat meer tijd geven om stevig te worden. Schep een lepel (maat soep opscheplepel) in de pan.
- Laat minimaal twee tot drie minuten aan één kant bakken. De randen mogen al een beetje verkleuren. De pannenkoek is brokkeliger dan een gewone pannenkoek, draai je te snel om dan valt hij uit elkaar. Bak de andere kan in één tot twee minuten.
- Herhaal voor nog twee pannenkoeken
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!