| | | | |

Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk basisreceptje voor glutenvrije én koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas. Verder voeg je alleen eieren toe en eventueel wat smaakmakers zoals zout, specerijen (vanille, kaneel) of citroenrasp. Ook lekker met een sausje, bijvoorbeeld: bosbessensaus met amandelpasta of kokosroom, bramensaus met arrowroot of yoghurt/slagroom met stukjes fruit.

Fan van de combinatie van amandelmeel met roomkaas? Kijk dan ook eens naar:

Let op: in tegenstelling tot veel van mijn recepten is dit recept niet zuivelvrij. Kijk hier voor:

Roomkaas

Amandel pannenkoeken kunnen erg droog zijn. Door roomkaas toe te voegen worden ze net iets smeuïger. Je kunt iedere witte roomkaas gebruiken zonder verdere toevoegingen, eventueel ook een smeerbare variant. Paturain of boursin zijn wat minder geschikt, tenzij je een hartige, gekruide pannenkoek wilt maken.

Tips

Amandelmeel bakt wat brokkeliger dan gewoon meel of bijvoorbeeld boekweitmeel of kastanjemeel. Dit vang je voor een groot deel op door het gebruik van de roomkaas. Maar verwacht nog steeds geen superdunne flensjes. Hou de pannenkoek net ietsje dikker dan een ‘normale’ pannenkoek.

Laag vuur

Bij pannenkoeken van amandelmeel moet je op iets lager vuur bakken dan bij gewone pannenkoeken. Amandelmeel brandt sneller aan én je moet je pannenkoek wat meer tijd geven om stevig te worden. Die stevigheid krijg je door naar verhouding iets meer ei toe te voegen aan je beslag. Ook weer niet te veel, het moet geen omelet worden.

Gietijzeren pan?

Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.

PFAS vrije anti aanbakpan

Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).

Formaat pan

Je kunt het beste kiezen voor een wat kleinere pan (22/24 cm). Dat is waar het formaat soep opscheplepel mooi in past. Een kleinere pannenkoek maakt het net iets makkelijker om de pannenkoek om te draaien.

Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas en ei

Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas

Marjolein
Heerlijk en makkelijk basisrecept voor pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas en ei.
5 van 4 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Pannenkoeken & poffertjes
Gang Brood & deeg, Lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 426 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 50 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
  • 100 gr roomkaas ik had mascarpone
  • 3 ei
  • snufje zout
  • 3x (grasgevoerde) roomboter om in te bakken

Variatie in smaken

Bereiding
 

  • Mix de roomkaas met de eieren luchtig.
  • Voeg het meel, het zout en eventuele smaakmakers toe.
  • Warm de pan op. Doe de boter erin.
  • Doe een schep (formaat soep opscheplepel) in de pan en laat uitlopen.
  • Na een minuut of twee omdraaien en bakken aan de andere kant.
  • Herhaal nog 2 keer zodat je 3 pannenkoeken krijgt.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Lekker sausjes:
Genoemde aantal calorieën is voor een portie van 1,5 pannenkoek. Berekend met Pit&Pit amandelmeel.

Voedingswaarde

Calorieën: 426kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 17gr | Vetten: 37gr | Verzadigd vet: 14g | MO vet: 2g | EO vet: 7g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 1067IU | Vitamine B1: 0.04mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 1mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 648mg | Magnesium: 13mg | Kalium: 162mg | Calcium: 142mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 36µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 185mg | Selenium: 25µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven