Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas
Heerlijk basisreceptje voor glutenvrije én koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas. Verder voeg je alleen eieren toe en eventueel wat smaakmakers zoals zout, specerijen (vanille, kaneel) of citroenrasp. Ook lekker met een sausje, bijvoorbeeld: bosbessensaus met amandelpasta of kokosroom, bramensaus met arrowroot of yoghurt/slagroom met stukjes fruit.
Fan van de combinatie van amandelmeel met roomkaas? Kijk dan ook eens naar:
- de poffertjes van amandelmeel, roomkaas en pompoen, of naar
- de keto chaffle poffertjes (waar zelfs helemaal geen meel in zit).
Let op: in tegenstelling tot veel van mijn recepten is dit recept niet zuivelvrij. Kijk hier voor:
- de ‘gewone’ pannenkoeken met amandelmeel (zonder roomkaas), of
- de American pancakes van amandelmeel en bosbessen.
Roomkaas
Amandel pannenkoeken kunnen erg droog zijn. Door roomkaas toe te voegen worden ze net iets smeuïger. Je kunt iedere witte roomkaas gebruiken zonder verdere toevoegingen, eventueel ook een smeerbare variant. Paturain of boursin zijn wat minder geschikt, tenzij je een hartige, gekruide pannenkoek wilt maken.
Tips
Amandelmeel bakt wat brokkeliger dan gewoon meel of bijvoorbeeld boekweitmeel of kastanjemeel. Dit vang je voor een groot deel op door het gebruik van de roomkaas. Maar verwacht nog steeds geen superdunne flensjes. Hou de pannenkoek net ietsje dikker dan een ‘normale’ pannenkoek.
Je kunt het beste kiezen voor een wat kleinere pan (22/24 cm). Dat is waar het formaat soep opscheplepel mooi in past. Een kleinere pannenkoek maakt het net iets makkelijker om de pannenkoek om te draaien.
Bij pannenkoeken van amandelmeel moet je op iets lager vuur bakken dan bij gewone pannenkoeken. Amandelmeel brandt sneller aan én je moet je pannenkoek wat meer tijd geven om stevig te worden. Die stevigheid krijg je door naar verhouding iets meer ei toe te voegen aan je beslag. Ook weer niet te veel, het moet geen omelet worden.
Welke pan?
Als je zelf goed bent in pannenkoeken bakken dan kun je wellicht ook een authentieke gietijzeren crêpe pan gebruiken. De moeder van alle gietijzeren crêpe pannen is natuurlijk deze van Le Creuset. Wel aan de prijs… Misschien een mooi cadeau voor een bruiloft, jubileum of kerst.
Ik heb het zelf lekker ‘foolproof’ gedaan met een keramische anti-aanbakpan. Ik gebruikte een gemiddelde maat. Namelijk deze Greenpan van 24 cm (de bodem en je pannenkoeken zijn 20 cm). Een vergelijkbare Greenpan zit ook in het AH spaarprogramma (najaar 2023).
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Niet paleo door de roomkaas. Niet AIP door de roomkaas, eieren en amandelen. Niet vegan door de eieren en roomkaas.
Als je koolhydraatarm eet wel even letten op het koolhydraatgehalte van je meel. Neem meel dat zo laag mogelijk laag is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Ook lowcarbcenter heeft meel laag in khd.
Vaak worden kokosmeel en lupinemeel genoemd als koolhydraatarme alternatieven. Maar weet dan wel dat dit min of meer ‘gedoogde’ opties zijn die net boven de 5 gram koolhydraten per 100 gram zitten. Kokos is minimaal 7 (Steviala) maar soms wel boven de 20. Lupine begint bij 7,5 (de Notenshop) maar zit meestal rond de 15.

Koolhydraatarme pannenkoeken van amandelmeel met roomkaas
Benodigdheden
- kleine PFAS vrije bakpan met bodem van 22 tot 24 cm
- kom + mixer
Ingrediënten
- 50 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
- 100 gr roomkaas ik had mascarpone
- 3 ei
- snufje zout
- 3x (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Variatie in smaken
- ½ tl koek- en speculaaskruiden
- ½ tl Bourbon vanille poeder
- 2 druppels amandelextract voor bitterkoekjessmaak
- ½ citroen, rasp van
Bereiding
- Mix de roomkaas met de eieren luchtig.
- Voeg het meel, het zout en eventuele smaakmakers toe.
- Warm de pan op. Doe de boter erin.
- Doe een schep (formaat soep opscheplepel) in de pan en laat uitlopen.
- Na een minuut of twee omdraaien en bakken aan de andere kant.
- Herhaal nog 2 keer zodat je 3 pannenkoeken krijgt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
- Bosbessensaus met amadandelpasta of kokosroom
- Bramensaus met arrowroot
- Yoghurt met stukjes fruit
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!