Glutenvrije en sojavrije ketjap manis (paleo en AIP)
Ketjap manis past helaas niet in een paleo dieet. De meeste ketjap die je in de winkel kunt kopen bevat graan (tarwe). En alle ketjap die ik ken bevat soja. Het wordt namelijk gemaakt van sojasaus. Maar gelukkig kun je ketjap manis wel vervangen. Hoe? Door gewoon zelf glutenvrije en sojavrije ketjap te maken!
Ook koolhydraatarme ketjap manis?
Dit recept is NIET koolhydraatarm. Het bevat flink veel suiker in de vorm van kokosbloesemsuiker. Dat is gezondere, want natuurlijke en niet geraffineerde suiker. Maar het blijft suiker. Eet je keto, koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt? Kijk dan hier voor het recept van koolhydraatarme ketjap zónder suiker.
Wat is ketjap manis?
Ketjap is eigenlijk niet meer dan ingekookte sojasaus met melasse, kokosbloesem- of palmsuiker. Daaraan worden smaken toegvoegd als steranijs, knoflook en gember.
Glutenvrije ketjap
Gelukkig komt er steeds meer glutenvrije ketjap in de schappen. Deze ketjap wordt over het algemeen gemaakt van tamari. Dat is ook sojasaus, maar een soort sojasaus waarvoor bij het fermentatieproces geen tarwe wordt gebruikt. Maar ook tamari heeft als basis soja en is dus niet geschikt voor een paleo dieet.
Sojavrije ‘sojasaus’
Sojasaus zonder soja…? Dat klinkt een beetje als een suikervrije suikerspin. Maar het bestaat. Hét sojavrije alternatief voor sojasaus is kokosamino’s. Dat is ook gefermenteerd en heeft een vergelijkbare umami smaak. Maar de basis is het sap van de kokosbloem.
Zelf ketjap manis maken
Ik ken nog geen ketjap manis in de winkel die gemaakt wordt van kokosamino’s. Maar het is gelukkig best makkelijk om zelf te maken. Het enige waar je echt even op moet letten is dat de saus ontzettend heet wordt en ook niet snel afkoelt. Vergelijkbaar met wanneer je zelf karamel maakt.
Variaties richting hoisin en oestersaus
Ik heb ketjap inmiddels in verschillende varianten gemaakt. Juist omdat je de ketjap helemaal zelf maakt kun je ook bepalen welke smaken je toevoegt. Daarmee kun je de smaak Indonesisch houden maar ook een Japanse of Chinese twist geven. Het basisrecept gaat uit van een simpele ketjap waar je alle kanten mee op kunt.
Wil je een diepere Indische smaak? Vijzel dan 1 of 2 kemirie noten en voeg toe samen met een stukje trassie en Indonesische laurier (daun salaam). Let op: kemirie noten zijn giftig en kun je niet rauw eten! Het aan de kook brengen is dus niet alleen van belang voor het indikken van de saus, maar ook om te zorgen dat de kemirie noten onschadelijk worden!
Voor een frissere en tegelijk pittige smaak (wat meer Thais) kun je denken aan wat kaffir limoenblaadjes (djeroek petoet), limoenrasp, een gekneusde stengel sereh (citroengras) en als je af en toe nachtschade eet wat rode peper of chiliflakes.
Wil je een diepere Chinese smaak? Gebruik dan een combi van zwarte en Szechuan peper met korianderzaad, een kruidnagel en een klein stukje van een kaneelstokje. Het liefst allemaal hele korrels of zaden die je zelf maalt (bijvoorbeeld in een affiliate linkelektrisch koffiemolentje). Oestersaus krijg je door een beetje arrowroot toe te voegen en wat vissaus. Voor hoisin kun je denken aan amandelpasta.
Voor een Japanse twist kun je denken aan wat druppeltjes sesamolie. Voeg die dan pas op het laatst toe anders verbrandt de olie. Sesamolie kun je niet heel hoog verhitten.
Dieet en ‘vrij van’
Je kunt de ketjap maken van tamari (glutenvrije sojasaus) of kokos amino’s. Kikkoman heeft glutenvrije sojasaus waar alleen water, soja, zout en azijn in zit (blauwe dop). Je kunt ook kokos amino’s nemen (niet in de supermarkt wel online, bijvoorbeeld van Pit&Pit, Puur Mieke of Ahealthylife).

Glutenvrije en sojavrije ketjap manis (paleo)
Benodigdheden
- (steel)pannetje
Ingrediënten
- 200 ml tamari of kokosamino's
- 150 tot 200 gr affiliate linkkokosbloesemsuiker
- 2 teentjes knoflook
- 1 el verse laos galanga
- 1 el verse gember djahé
- 1 steranijs
Variatie (zie tekst boven recept)
- 2 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet)
- 2 kruidnagels
- 1 tl korianderzaad niet AIP
- 1 kaneelstokje
- 1 tl chilivlokken niet strikt paleo/AIP
- 1 tl affiliate linkSzechuan peper niet AIP
- paar druppeltjes sesamolie pas aan het eind toevoegen!
Bereiding
- Schenk de tamari of de kokosamino's in het steelpannetje.
- Schil en rasp de gember en de laos. Pers de knoflook. Voeg alles toe, samen met de suiker. De basis is nu klaar. Je hoeft de saus alleen nog wat dikker te maken.
- Breng de saus aan de kook. Zet daarna zacht. Je mag af en toe een blupje zien.
- Voeg nu de steranijs toe. Ook als je andere specerijen gebruikt (zie tekst boven het recept), voeg je deze nu toe. Bijvoorbeeld een kaneelstokje, limoen- of laurierblaadjes.
- Laat een kwartiertje tot 29 minuten op zacht vuur inkoken. Blijf er niet te lang van weg. Af en toe roeren is belangrijk.
- Laat daarna afkoelen, ook nog even roeren zo nu en dan. Giet in een afsluitbare fles of pot. Eventueel even zeven voor de steranijs en andere specerijen, maar deze kun je ook gewoon meeschenken in de pot.
- Zet in de voorraadkast of koelkast.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

4 reacties
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Mirella
Heerlijk, dankjewel l! Zo gemakkelijk kan het soms zijn, maar je moet er maar net even op komen!
Z.Jin
Dankjewel. Lang geen ketjap gegeten. Hij was heerlijk.
Marjolein
Fijn om te horen! Heel graag gedaan ♥️