| | | | |

Zelf glutenvrije en sojavrije ketjap manis maken (paleo en AIP)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Ketjap manis is helaas niet altijd glutenvrij. En het past ook niet in een paleo dieet. De meeste ketjap die je in de winkel kunt kopen bevat namelijk graan (tarwe). En alle ketjap die ik ken bevat soja. Het wordt namelijk standaard gemaakt van sojasaus. Maar gelukkig kun je ketjap manis wel vervangen. Hoe? Door gewoon zelf glutenvrije en eventueel zelfs sojavrije ketjap te maken! Daarmee is deze ketjap manis ook paleo proof.

Ook koolhydraatarme ketjap manis?

Dit recept is NIET koolhydraatarm. Het bevat flink veel suiker in de vorm van kokosbloesemsuiker. Dat is gezondere, want natuurlijke en niet geraffineerde suiker. Maar het blijft suiker. Eet je keto, koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt? Kijk dan hier voor het recept van koolhydraatarme ketjap zónder suiker.

Wat is ketjap manis?

Ketjap is eigenlijk niet meer dan ingekookte sojasaus met melasse, kokosbloesem- of palmsuiker. Daaraan worden smaken toegvoegd als steranijs, knoflook en gember.

Glutenvrije ketjap

Gelukkig komt er steeds meer glutenvrije ketjap in de schappen. Deze ketjap wordt over het algemeen gemaakt van tamari. Dat is ook sojasaus, maar een soort sojasaus waarvoor bij het fermentatieproces geen tarwe wordt gebruikt. Maar ook tamari heeft als basis soja en is dus niet geschikt voor een paleo dieet.

Sojavrije ‘sojasaus’

Sojasaus zonder soja…? Dat klinkt een beetje als een suikervrije suikerspin. Maar het bestaat. Hét sojavrije alternatief voor sojasaus is kokosamino’s. Dat is ook gefermenteerd en heeft een vergelijkbare umami smaak. Maar de basis is het sap van de kokosbloem.

Zelf ketjap manis maken

Ik ken nog geen ketjap manis in de winkel die gemaakt wordt van kokosamino’s. Maar het is gelukkig best makkelijk om zelf te maken. Het enige waar je echt even op moet letten is dat de saus ontzettend heet wordt en ook niet snel afkoelt. Vergelijkbaar met wanneer je zelf karamel maakt.

Variaties richting hoisin en oestersaus

Ik heb ketjap inmiddels in verschillende varianten gemaakt. Juist omdat je de ketjap helemaal zelf maakt kun je ook bepalen welke smaken je toevoegt. Daarmee kun je de smaak Indonesisch houden maar ook een Japanse of Chinese twist geven. Het basisrecept gaat uit van een simpele ketjap waar je alle kanten mee op kunt.

Wil je een diepere Indische smaak? Vijzel dan 1 of 2 kemirie noten en voeg toe samen met een stukje trassie en Indonesische laurier (daun salaam). Let op: kemirie noten zijn giftig en kun je niet rauw eten! Het aan de kook brengen is dus niet alleen van belang voor het indikken van de saus, maar ook om te zorgen dat de kemirie noten onschadelijk worden!

Voor een frissere en tegelijk pittige smaak (wat meer Thais) kun je denken aan wat kaffir limoenblaadjes (djeroek petoet), limoenrasp, een gekneusde stengel sereh (citroengras) en als je af en toe nachtschade eet wat rode peper of chiliflakes.

Wil je een diepere Chinese smaak? Gebruik dan een combi van zwarte en Szechuan peper met korianderzaad, een kruidnagel en een klein stukje van een kaneelstokje. Het liefst allemaal hele korrels of zaden die je zelf maalt (bijvoorbeeld in een elektrisch koffiemolentje). Oestersaus krijg je door een beetje arrowroot toe te voegen en wat vissaus. Voor hoisin kun je denken aan amandelpasta.

Voor een Japanse twist kun je denken aan wat druppeltjes sesamolie. Voeg die dan pas op het laatst toe anders verbrandt de olie. Sesamolie kun je niet heel hoog verhitten.

Dieet en ‘vrij van’

Je kunt voor glutenvrije én sojavrije ketjap kokos amino’s nemen (niet in de supermarkt wel online, bijvoorbeeld van Pit&Pit, Puur Mieke of Ahealthylife). Bij Puur Mieke krijg je 5% welkomstkorting met de code Eetlekkeranders5.

Je kunt ook tamari gebruiken. Dit is glutenvrije sojasaus en dus vrij van soja. Kikkoman heeft glutenvrije sojasaus waar alleen water, soja, zout en azijn in zit (blauwe dop).

Glutenvrije en sojavrije ketjap manis (paleo)

Marjolein
Recept om zelf ketjap manis te maken die past binnen een paleo dieet. En dus zowel glutenvrij is als vrij van soja.
5 van 4 stemmen
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Borrelen, Umami
Gang Sauzen & dips
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 flesje/potje
Calorieën 718 kcal

Benodigdheden

  • (steel)pannetje

Ingrediënten
  

  • 200 ml kokosamino's of tamari (glutenvrije sojasaus) als je wél soja eet maar geen gluten
  • 150 tot 200 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el verse laos galanga
  • 1 el verse gember djahé
  • 1 steranijs

Variatie (zie tekst boven recept)

  • 2 kaffir limoenblaadjes (djeroek poetoet)
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl korianderzaad niet AIP
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl chilivlokken niet strikt paleo/AIP
  • 1 tl Szechuan peper niet AIP
  • paar druppeltjes sesamolie pas aan het eind toevoegen!

Bereiding
 

  • Schenk de kokosamino's (of tamari) in het steelpannetje.
  • Schil en rasp de gember en de laos. Pers de knoflook. Voeg alles toe, samen met de suiker. De basis is nu klaar. Je hoeft de saus alleen nog wat dikker te maken.
  • Breng de saus aan de kook. Zet daarna zacht. Je mag af en toe een blupje zien.
  • Voeg nu de steranijs toe. Ook als je andere specerijen gebruikt (zie tekst boven het recept), voeg je deze nu toe. Bijvoorbeeld een kaneelstokje, limoen- of laurierblaadjes.
  • Laat een kwartiertje tot 29 minuten op zacht vuur inkoken. Blijf er niet te lang van weg. Af en toe roeren is belangrijk.
  • Laat daarna afkoelen, ook nog even roeren zo nu en dan. Giet in een afsluitbare fles of pot. Eventueel even zeven voor de steranijs en andere specerijen, maar deze kun je ook gewoon meeschenken in de pot.
  • Zet in de voorraadkast of koelkast.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Bestel je de kokosamino’s bij Puur Mieke? Dan krijg je 5% welkomstkorting (nieuwe klanten) met de code Eetlekkeranders5.
De voedingswaarde is berekend voor het volledige recept, dus een heel flesje.

Voedingswaarde

Calorieën: 718kcal | Koolhydraten: 174gr | Eiwitten: 1gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.1g | MO vet: 0.2g | EO vet: 0.3g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 316IU | Vitamine B2: 0.01mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 4898mg | Magnesium: 12mg | Kalium: 91mg | Calcium: 63mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 19mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept