Paasstol van kokosmeel (zonder noten)
Wat hoort, behalve eieren, nou echt bij Pasen? Een overheerlijke stol. Een stol bevat meestal tarwemeel van en een spijs van noten (amandelen). Maar als je beide niet mag of kunt eten wordt het lastig. Daarom heb ik een glutenvrije, zuivelvrije paasstol gemaak die ook nog eens vrij is van noten. Deze paasstol is ook suikervrij, want gezoet met erythritol. Met een koolhydraatarme en een paleo variant.
Rozijnen…
Koolhydraatarm? Met rozijnen? Nee, eerlijk gezegd zijn rozijnen niet koolhydraatarm, eigenlijk zelfs niet koolhydraatbeperkt. Maar ze horen wél bij een Paaststol.
Om de paasstol toch zo koolhydraatarm mogelijk te maken heb ik wat minder rozijnen gebruikt en heb ik gekonfijte citroen toegevoegd. Je zou daar ook nog iets meer van kunnen gebruiken en de rozijnen helemaal weg kunnen laten.
Gekonfijte citroen…?
Voor mij was het ook nieuw. Een paar maanden terug kwam ik het tegen. Van Souq, gewoon bij Albert Heijn te koop. Ik wist niet wat het was, ik had er nog nooit van gehoord en ik wist ook niet wat ik ermee kon doen. Maar ik wilde het gewoon hebben. Anderen hebben dat wellicht met kleding of schoenen. Ik met eten!
Een tijdje terug heb ik het potje voor het eerst opengemaakt en geproefd. Heel bijzonder. Ik had heel veel zoetigheid verwacht vanwege de naam. Ik associeer gekonfijt met ingekookt fruit waar nog extra suiker aan toegevoegd is. Ik zou het persoonlijk ingemaakte citroen noemen.
In eerste instantie proef je gewoon citroen maar daarna lijkt de smaak wat dieper en breder. De schil, inclusief het witte gedeelte, kun je gewoon eten. In tegenstelling tot dat van verse citroen smaakt het witte niet bitter. Door de textuur heb je toch het idee van rozijnen in de stol!
Spijs…?
Enne, die spijs dan…? Spijs wordt toch gemaakt van amandelen, hoe kan dat nu notenvrij zijn?
Ik heb de noten vervangen door kikkererwten. Deze kun je net als amandelen heel smeuïg fijn malen. Net als bij gewone spijs voeg ik eigeel toe en wat citroenrasp. En als zoetje heb ik erythritol gebruikt.
Omdat er ook mensen zijn die geen kikkererwten eten maar juist wel amandelen heb ik er ook een variant met amandelspijs gemaakt. Deze is ook gezoet met erythritol.
Dieet en ‘vrij van’
De basis van deze paasstol is koolhydraatarm door het gebruik van kokosmeel. Maar door rozijnen te gebruiken wordt de stol natuurlijk wel minder koolhydraatarm. Speel zelf met de verhouding citroen en rozijn.
Als je het aantal koolhydraten nog verder naar beneden wilt halen, én als je noten mag eten, raad ik aan om de spijs gewoon van amandelen te maken. Kikkererwten zijn namelijk niet koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt.
De paasstol is paleo bij gebruik van amandelspijs in plaats van kikkererwten.
Paasstol van kokosmeel (zonder noten)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- rasp
- kom, lepel, bakjes
Ingrediënten
Brood
- 100 gr kokosmeel Steviala = het laagst in koolhydraten (8,9 gr)
- 1 el psylliumvezels
- 2 tl xanthaangom
- 4 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 15 gr erythritol poedersuiker
- 75 gr kokosyoghurt
- 2 el kokosolie
- 4 ei
- 1 eiwit heb je over van de spijs
- 50 gr gekonfijte citroen
- 60 gr rozijnen
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Spijs van kikkererwten
- 100 gr kikkererwten gekookt, mag uit blik/pot
- 1 eidooier heb je over van het brood
- ½ citroen, rasp van
- 15 gr erythritol poedersuiker
Variant: gewone amandelspijs
- 125 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 1 ei hier dus niet alleen het geel
- ½ citroen, rasp en sap van
- 15 gr erythritol poedersuiker
- 2 tot 3 druppels amandelextract optioneel
Bereiding
- Snij de gekonfijte citroen in stukjes (je gebruikt ongeveer 2 partjes zoals ze in het potje zitten). Verwijder alle pitjes zorgvuldig. Laat de kikkererwten uitlekken. Dep beide droog en leg even weg op wat keukenpapier.
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar, bedekt met bakpapier. Smelt de kokosolie.
- Rasp de ongeveer de helft van een verse citroen. Meng dit samen met de kikkererwten, de erythritol en een eigeel in een kleine keukenmachine of met een staafmixer. Vul een spuitzak en leg in de koelkast.Voor spijs van amandelen is het proces hetzelfde. Alleen gebruik je een heel ei en ook het sap van de halve citroen. Optioneel wat amandelextract toevoegen.
- Meng het kokosmeel met de gesmolten kokosolie, de erythritol, het bakpoeder, de psyllium, de xanthaangom en een snuf zout.
- Voeg de yoghurt, de eieren en het overgebleven eiwit toe en meng door elkaar. Meng de rozijnen en de stukjes citroen erdoor. Het wordt een stevig en plakkerig deeg.
- Neem ongeveer 2/3 van het deeg en kneed er een ovale, licht platte vorm van. Ongeveer ter grootte van een hand. Vouw de randjes iets omhoog en maak in het midden een geultje.
- Spuit de spijs in de geul. Bouw de rest van het deeg erover. Maak je handen licht vochtig en strijk de naden dicht. Strijk ook de bovenkant glad. Hoeft niet heel netjes, maar grote naden zullen nog wat grotere scheuren worden. Een beetje scheuren is rustiek, maar het moet niet te veel worden.
- Zet 45 minuten in de oven. Laat minimaal een uur afkoelen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Bedankt voor dit recept!
Waarmee kan ik de xanthaangom vervangen? Met johannesbroodpitmeel misschien? Zelfde hoeveelheid dan?
Ik ga deze proberen te maken
Hé superleuk om te horen dat je deze gaat maken! De xanthaangom is om te voorkomen dat het te veel gaat brokkelen. Waarmee je het kan vervangen hangt een beetje af van wat je intoleranties zijn. Toen ik nog niet koolhydraatarm at nam ik vaak tapiocameel. Hoog in zetmelen. Maar Johannesbrood heeft inderdaad ook een vergelijkbare werking. Ik denk dat je dan wel een eetlepel zou kunnen nemen. Andere opties zijn arrowroot (khb) of andere ‘gommen’ (Arabisch, guar). Eventueel is zelfs weglaten nog een optie, dan wel lastiger te snijden. Of nog wat extra eiwit. Maar dan de kans op wat meer eismaak. Het is altijd een beetje balanceren 😉
Bedankt!
Waar gebruik je de kokosolie voor?
Komt niet terug in recept
O sorry, dat is wel heel slordig van mij… Je voegt het toe aan het meel, bij stap 4. Ik pas het aan!