Overige diëten
Overzicht van diëten waar ‘Eet lekker anders’ geen rekening mee houdt. De diëten waar ik wel rekening mee hou staan uitgebreider beschreven onder Info & uitleg.
Onderstaande diëten staan niet benoemd in de recepten. Je kunt hier ook niet op zoeken binnen de recepten. Maar soms kom je het ergens tegen. en wil je misschien toch weten wat het inhoudt en wat mag je daarbij wel en niet kunt eten.
Voor de volledighied ook een kort overzicht van de Schijf van Vijf.
Schijf van Vijf
De schijf van vijf is opgesteld door het Voedingscentrum. Hierbij volgt het Voedingscentrum de adviezen van de Gezondheidsraad. De schijf van vijf bestaat uit 5 categorieën:
1. groente en fruit: 250 gram groente en 200 gram fruit per dag
2. vetten: plantaardige olie, zachte en vloeibare margarine
3. eiwitten: 2x vlees, 2x gevogelte, 1x noten, 1x vis, 1x peulvruchten
4. volkoren graanproducten en aardappelen
5. dranken: water, thee, en beperkt kruidenthee en koffie
Mijden: aangeraden wordt om maximaal 3 tot 5x iets kleins buiten de schijf van 5 te eten en 3x per week iets groots. Buiten de schijf vallen bewerkt vlees en producten met veel suiker zoals frisdrank, snoep, koekjes, honing, zoet broodbeleg, vla en wit brood. Mager vlees 500 gram per week, waarvan 300 gram rood vlees.
Meer info: www.voedingscentrum.nl
Medical Medium
Gebaseerd op het boek van Anthony William ‘Medical Medium’ en aanvullende boeken zoals ‘Life-changing foods’. De focus ligt op de genezende kracht van plantaardige voeding. Het eerste boek gaat vooral over het Epstein-Barr virus dat volgens William ten grondslag ligt aan veel andere onbegrepen en slopende aandoeningen. Het tweede boek is wat breder en geeft gedetailleerde informatie over over de genezende werking van groente, fruit, kruiden en specerijen, met name als je dit ‘wild’ eet (zoals wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen). Er is kritiek op dit dieet is omdat de focus op bepaalde voedingsmiddelen onvoldoende onderbouwd wordt maar verklaard doordat het komt van de ‘Spirit’. Daarbij worden andere diëten onterecht als irrelevant weggezet: zoals een laag FODMAP, histamine, oxalaten of salicylaten dieet. De focus op alleen EBV wordt gezien als te beperkt en een ontkenning van de specifieke eigenschappen van sommige aandoeningen.
Sommigen zijn lyrisch over het dieet, dus ben je nieuwsgierig, verdiep je erin en misschien is het wat voor je. Anderen zeggen niets nieuws onder zon, het is gewoon gezond eten, dus de meeste adviezen kunnen geen kwaad. Zo worden bewerkt voedsel, geraffineerde suiker, mais, soja en oliën als raapzaadolie in de meeste diëten al afgeraden. Gluten en zuivel worden ook in een paleo dieet weggelaten. Belangrijkste verschil met keto en paleo is de verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Zien we bij paleo en keto een verschuiving naar meer vet en minder koolhydraten, bij Medical Medium worden juist meer suikers uit groenten en fruit (ook gedroogd fruit zoals dadels) gegeten en juist minder vet en eiwitten. Afwijkend is verder dat ei gemeden wordt, dat is één van de hoofdbestanddelen van een paleo en ketogeen dieet. Het weglaten van ei komt wel weer overeen met het AIP dieet. Tot slot is afwijkend van paleo dat peulvruchten, glutenvrije (pseudo)granen en nachtschades juist weer wel gegeten worden. Vlees (behalve varkensvlees) wordt beperkt gegeten, het wordt niet gezien als schadelijk, maar ook niet als genezend. Tijdens een detox maand wordt het niet gegeten.
Eten: vaste dagindeling waarbij je in de ochtend begint met ontgiften en bleekselderijsap. In de loop van de dag ligt de focus op groenten en fruit, aangevuld met (pseudo)granen en peulvruchten. Vlees, gevogelte en vis mag, wordt niet als helend gezien. Vet van plantaardige oorsprong en zo laat mogelijk op de dag om je lever te ontlasten.
Mijden: bewerkt voedsel (met name monosodium glutamaat en kunstmatige voedingszuren), geraffineerde suiker, gluten, zuivel, ei, koolzaad- en raapzaadolie, varkensvlees, kweekvis, gemodificeerde producten zoals mais, tarwe en soja.
Meer info: www.medicalmedium.com (in het engels)
Raw food
Eten: onbewerkt en rauw (niet verhit boven de 42 graden) met de nadruk op groente (met name ook zeewier), fruit, noten, zaden. Soms strikt veganistisch. Soms beperkt zuivel indien rauw (ongepasteuriseerd), soms vlees of vis.
Mijden: alles wat verhit wordt door koken, bakken, frituren en roken. Granen en peulvruchten.
Alkaline dieet
ok wel basisch dieet. Voedingspatroon dat een gezond evenwicht nastreeft tussen zure en alkalische reststoffen die achterblijven na verbranding van voedingsstoffen in je lichaam. Verzuring van het lichaam wordt gezien als gevolg van te veel zuurvormend voedsel. Het streven is een verhouding van 80% basisch en 20% zuurvormend.
Eten: vooral (de meeste) groenten en fruit.
Mijden: te veel zuurvormend voedsel zoals geraffineerde suikers, vlees, vis, kaas en gluten.
Sirtfood
Dit dieet is gebaseerd rond ‘sirtfoods’. Dat zijn voedingsmiddelen die sirtuïnes opwekken. Dat zijn eiwitten die de vetverbranding stimuleren en de ouderdom vertragen. In fase 1 beperk je de inname van calorieën en in fase 2 en 3 zorg je dat je in je menu voldoende sirtfoods opneemt. Sirtfoods komen veel voor in de mediterrane keuken, maar ook als je Paleo eet of een Orthomoleculair dieet volgt zal je er veel herkennen. De top 20 van sirtfoods is: groene thee, rucola, boerenkool, rode pepers, donkere chocolade, aardbeien, lavas, dadels, rode lof, boekweit, selderij, peterselie, kappertjes, rode wijn, blauwe bessen, kurkuma, rode ui, walnoten, koffie en extra virgine olijfolie.

