Oosterse salade met garnalen, spinazie en sesam
Een Japans geïnspireerde salade met garnalen. Bomvol groente zoals spinazie, paksoi, courgette, taugé en paprika. Met een pittige wasabi dressing, gecombineerd met een koolhydraatarme chilisaus. Een heerlijke frisse salade met Oosterse smaken. De verschillende onderdelen van de salade krijgen hun eigen smaak mee door verschillende soorten dressing.
De chilisaus kun je zelf maken. Kijk hier voor het recept. Fan van garnalen met een Japans tintje? Kijk dan ook eens bij deze garnalen met groene aspergetips op de Yakiniku.
Wasabi
De wasabi die wij in Nederland bij de supermarkt kopen bevat meestal GEEN echte wasabi maar mierikswortelpoeder. Helaas bevat het ook verdikkingsmiddelen met zetmeel, vaak mais. Daardoor is het niet paleo. Ook bevat het onverwacht veel koolhydraten (39 gr per 100 gram). Nou zal je er nooit heel veel van eten, dan komt het letterlijk je neus uit, maar koolhydraatarm is het dus zeker niet.
Daarom meng ik gewoon mayonaise met wasabipoeder of mierikswortelpoeder.
Dieet en ‘vrij van’
Heel strikt bekeken is dit recept koolhydraatbeperkt door het sesamzaad (6 gr khd per 100 gram). Maar je gebruikt daar erg weinig van. Voor volledig koolhydraatarm kun je ze weglaten en meer lijnzaad gebruiken.
Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s in plaats van sojasaus.
Voor alleen glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij (niet in de supermarkt wel online, bv van Pit&Pit of Ahealthylife).
Oosterse salade met garnalen, spinazie, courgette en sesam
Benodigdheden
- kom, kommetjes, mes, dunschiller
Ingrediënten
- 50 gr garnalen
- 100 gr verse spinazie
- 1 rode paprika
- ½ courgette
- 1 blad paksoi
- 2 flinke handjes taugé
- 1 bosje verse koriander
- 1 citroen, sap van
- of 1 el witte azijn of appelazijn
- 2 el (koolhydraatarme) chilisaus zelfgemaakt
- 1 el (glutenvrije) sojasaus, tamari of kokosamino’s
- 1 el mayonaise
- 1 tl mierikswortelpoeder
- of 1 tl wasabipoeder
- 1 tl sesamolie
- 1 el sesamzaad
- 1 el lijnzaad
Bereiding
- Was de courgette en schaaf er plakjes van. Leg ze in een bakje en pers het citroensap erover (of doe de azijn erover). Laat even staan. Je eet de courgette straks rauw, door het zuur wordt het zachter (bijna een soort garing).
- Was de spinazie en doe in een grote kom, eventueel grote blaadjes en steeltjes scheuren.
- Maak een dressing van 2 eetlepels chilisaus en 1 el sojasaus of kokosamino's. Meng door de spinazie heen.
- Was en snij de paksoi en de paprika en meng door de spinazie. Knip de koriander en doe erbij. Haal de courgette plakjes uit het citroensap en snij in handzame stukjes. Doe ook in de sla.
- Meng de mayonaise, sesamolie en de wasabi/mierikswortel in het achtergebleven citroensap en meng daar de taugé en de garnalen door. Meng alles vervolgens door de sla. Maak af met de sesamzaadjes en het lijnzaad (lijnzaad eerst even licht vijzelen).
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!