Ontbijt recepten met banaan

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

12x glutenvrij en zuivelvrij ontbijten met banaan

Gezonde, glutenvrije én zuivelvrije ontbijtjes die zoet zijn zonder toegevoegde, witte suiker! Banaan bevat van nature suikers (koolhydraten) en is dan ook niet koolhydraatarm. Maar de suikers in een banaan zijn verpakt in een gezond pakketje van vezels, vitamines en mineralen. Daardoor past banaan wel in een paleo of koolhydraatbeperkt dieet. Ik heb 12 ontbijt recepten met banaan voor je verzameld.

Van koekjes en ontbijttaartjes tot poffertjes en pannenkoeken. Maar ook pap, een smoothiebowl en een smoothie! Alle recepten zijn glutenvrij. En zuivelvrij te maken door te kiezen voor plantaardige melk. De meeste zijn paleo, maar sommige bevatten havermout. Twee zijn AIP proof (dus zonder granen, noten, zaden en ei). Sommige zijn vegan, maar er zijn er ook een paar met ei.

Is banaan gezond?

Bananen bevatten vooral veel vezels, B vitamines, magnesium en kalium. Vooral van die laatste twee micro-nutrienten kan je nog wel eens te kort komen als je een restrictief dieet volgt. Daarnaast bevat banaan veel zetmeel. Bij minder rijpe banaan zijn deze zetmelen nog deels resistent. Als de banaan rijper wordt, worden deze zetmelen omgezet in suikers en smaakt een banaan ook zoeter. Lees meer over bananen bij het Voedingscentrum of ontbijten met banaan in dit artikel van Juglen Zwaan op aHealthylife.nl.

Is banaan koolhydraatarm?

Banaan wordt meestal wel beschouwd als lowcarb (koolhydraatbeperkt tot koolhydraatbewust). Maar op het randje. In ieder geval is banaan niet strikt koolhydraatarm en zeker niet geschikt binnen een ketogeen dieet. Maar is jouw doel vooral om minder (toegevoegde of witte) suiker eten? Dan is banaan juist zeer geschikt!

Banaan en histamine

Rijpe bananen bevatten veel histamine. Soms kunnen mensen met histamine problemen nog wel minder rijpe bananen verdragen. Maar… Histamine problemen kúnnen getriggerd worden door oxalaat of salicylaat. En deze stoffen zitten juist weer meer in ónrijpe bananen en verminderen als de banaan rijper wordt. Of je er tegen kunt en welke rijpheid je kunt verdragen is dus erg persoonlijk.

Banaan = vegan ei

Als je bakt kan een banaan deels eieren vervangen. Het geeft namelijk een lichte binding en een smeuïge structuur. Het geeft alleen niet zoveel luchtigheid en rijst daardoor ook een stuk minder dan een echt ei. Ik gebruik de eivervang truuk vooral in AIP recepten zoals de kokoskoekjes en de tijgernoten poffertjes.

Eet smakelijk. En vooral: lekker anders!

Recepten
1. Sesam banaan crackers
Makkelijke crackers van alleen sesam en banaan. Stevig en krokant, maar wat minder knapperig of luchtig dan een cracker van alleen zaden of tarwemeel.
2. Kokoskoekjes van kokosrasp met banaan en rozijnen
Simpele koekjes met maar 3 ingrediënten: kokosrasp, banaan en rozijnen. Geen meel, geen granen, geen noten, geen zuivel en geen ei. Dus niet alleen glutenvrij en vegan maar ook AIP.
3. Havermoutkoekjes met banaan en amandelpasta
Gezonde koekjes van havermout met banaan en amandelpasta. Zonder extra suiker. Boordevol vezels, vitamines en mineralen. Je hebt verder ook geen ei nodig en de koekjes zijn zuivelvrij en vegan.
4. Bananenbrood ontbijttaartje van amandelmeel
Makkelijk en voedzaam ontbijttaartje van banaan, ei, amandelmeel en amandelpasta. Naar eigen smaak met of zonder natuurlijke suiker of zoetstof. Met of zonder topping van pure chocola.
5. Bananencake ontbijttaartje met kokosmeel, tapioca en ei
Heerlijk zachte en luchtige cake van kokosmeel met banaan.
6. Havermoutpap met amandelpasta en gebakken banaan – van zelfgemaakte havermelk
Heerlijk warm ontbijten met deze voedzame glutenvrije en zuivelvrije pap. Van zelfgemaakte havermelk (heel simpel!) en met een topping van gebakken banaan, een honing-notenpasta en wat geschaafde amandelen.
7. Smoothie van spinazie, bleekselderij en banaan
Eenvoudige smoothie van spinazie voor het groen, banaan voor het zoetje en de stevigheid, bleekselderij voor het zoutige smaakje en amandelmelk als vloeistof.
8. Pannenkoeken van banaan en ei, zonder meel
Voor deze glutenvrije en zuivelvrije fluffy pancakes gebruik je maar 2 ingrediënten: banaan en ei. Erg fijn bij een intolerantie voor verschillende meelsoorten!
9. Poffertjes van tijgernotenmeel: zonder ei, granen en zaden
Poffertjes van chufameel (tijgernoten), tapioca en banaan. Geen granen, peulvruchten, noten, zaden of ei.
10. Bananenbrood ontbijttaartje van havermout
Gezond en robuust ontbijttaartje van havermout, banaan en ei. Een simpel basisrecept waar je naar smaak een topping of specerijen aan toe kunt voegen. Ik had koek- en speculaaskruiden, vanille en pure chocola.
11. Smoothiebowl van pompoen en banaan
Heerlijke herfst smoothiebowl van pompoen. Koolhydraatbeperkt door de banaan. Met kaneel of koek- en speculaaskruiden en vanille.
12. Muesli ontbijtkoeken van havermout, banaan, amandelpasta en pecannoten
Gezonde koeken van havermout met banaan, amandelpasta, pecannoten en gedroogde vruchten. Dat kunnen cranberries zijn maar ook rozijnen of goji bessen.. Zonder extra suiker. Boordevol vezels, vitamines en mineralen. Je hebt verder ook geen ei nodig en de koeken zijn zuivelvrij en vegan.

Boeken

Meer lezen over ontbijten zonder brood? Natuurlijk ook meer dan alleen met banaan, maar dit zijn mijn favorieten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *