| | | |

Kipdijfilet met konjac noodles, paksoi, prei en taugé

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een simpel en snel basisreceptje voor noodles met kip en groente. Het is een Aziatisch geïnspireerd gerechtje zonder sojasaus. Ik maak deze noodles voor mijn dochter om als lunch mee naar school te nemen. Voor haar gebruik ik glutenvrije rijstnoodles. Voor koolhydraatarm kies je konjac en kelp noodles.

Een oude basis van kip en groente

De basis bestaat uit kippendijen. De gebruikte groente zijn paksoi, prei en taugé. Goede vervangers zijn eventueel witte kool en rode ui. De specerijen zijn laos, gember, citroengras, korianderzaad en voor een beetje pit chilipoeder. Omdat het bedoeld is als snel te maken gebruik ik in dit recept gedroogde kruiden. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor verse kruiden!

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Zorg ervoor dat de groenten, maar met name de kip vers zijn. Haal de kip bij de poelier halen. Vermijd voorverpakte kip.

Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip komt het snelst in aanmerking. Kippendijen zijn wat vetter, daardoor smaakvoller en minder droog, maar lokken mogelijk ook iets eerder een reactie uit. Kun je dit niet verdragen neem dan kipfilet of kalkoen. Neem het in ieder geval zonder vel en bot en zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.

Prei heeft een SIGHI 1 score maar zal meestal wel verdragen worden. Je kunt het eventueel vervangen door rode ui. Dat staat niet op de SIGHI lijst maar heeft waarschijnlijk minder of dezelfde vrijmakende eigenschappen als de gewone (gele) ui (SIGHI 1) en bevat quercetine. Op MC360 wordt het daarom aangeraden.

Paprikapoeder kan in het algemeen goed verdragen worden. Gebruik geen gerookte of pittige paprikapoeder. Korianderzaad (SIGHI 0) kan vaak in kleine hoeveelheden verdragen worden, staats soms op onbekend, soms afgeraden. Gember en knoflook scoren 1 op de SIGHI lijst, aangeraden bij MC360. Alleen gebruiken als je weet dat je dit kunt verdragen. Het originele basisrecept bevat ook laos en citroengras. Deze staan niet op de SIGHI lijst en zijn in de laag histamine variant dan ook weggelaten.

Kipdijfilet met noodles, paksoi, prei en taugé

Marjolein
Een snel en eenvoudig basisreceptje voor Aziatische noodles met kip en groente. Als je glutenvrij eet kun je rijstnoodles gebruiken. Voor koolhydraatarm neem je konjac noodles.
Het recept heeft een variant voor laag histamine.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 1 persoon
Calorieën 551 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Variant laag histamine

  • 2 (échte scharrel) kipdijfilet 100 gr
  • 1 portie rijst- of glasnoodles
  • 1 blad paksoi 100 gr
  • 1 kleine rode ui ipv prei (SIGHI 1)
  • 60 gr taugé SIGHI ?
  • 60 gr witte kool
  • 1 tl paprikapoeder
  • korianderzaad SIGHI ?, soms afgeraden
  • 2 teentjes knoflook SIGHI 1, MC360 aangeraden
  • 1 tl verse gember SIGHI 1, MC360 aangeraden
  • 1 el kokosolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Warm de olie op in de pan. Snij (of knip) de kip in kleine reepjes en voeg toe. Zet het vuur niet te hoog maar zorg wel dat je de stukjes rondom bakt.
  • Voeg de gedroogde specerijen toe.
  • Snij de prei (of ui/sjalot) in ringetjes en voeg toe. Als je verse knoflook of gember gebruikt: snij in stukjes en voeg toe. Persen mag ook, maar dit verbrandt sneller. Laat samen garen op niet te hoog vuur.
  • Was en snij de paksoi (en als je dit gebruikt de witte kool) in reepjes en voeg toe.
  • Voor rijstnoodles: leg in heet water en laat weken. Voor konjac noodles: goed uitspoelen onder de koude kraan (kan in een vergiet). Laat uitlekken en voeg toe.. Trek de noodles eventueel wat uit elkaar (met 2 spatels) en roer alles nog een paar keer goed om.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 551kcal | Koolhydraten: 7gr | Eiwitten: 38gr | Vetten: 40gr | Verzadigd vet: 11g | MO vet: 8g | EO vet: 17g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 1260IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 6mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 201mg | Magnesium: 63mg | Kalium: 600mg | Calcium: 58mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 38µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 383mg | Selenium: 44µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven