Kipdijfilet met noodles, paksoi, prei en taugé
Een simpel en snel basisreceptje voor noodles met kip en groente. Het is een Aziatisch geïnspireerd gerechtje zonder sojasaus. Ik maak deze noodles voor mijn dochter om als lunch mee naar school te nemen. Voor de noodles kun je kiezen tussen glutenvrije rijstnoodles en koolhydraatarme konjac of kelp noodles. Lees hier meer over konjac en kelp noodles.
Deze combinatie van kip en groente is ook erg geschikt om summer rolls mee te maken. Dat zijn verse loempia’s gerold in rijstvellen.
Een oude basis van kip en groente
De basis bestaat uit kippendijen. De groente bestaan uit paksoi, prei en taugé. Goede vervangers zijn witte kool en rode ui. De specerijen zijn laos, gember, citroengras, korianderzaad en voor een beetje pit chilipoeder. Omdat het bedoeld is als snel te maken gebruik ik in dit recept gedroogde kruiden. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor verse kruiden!
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept heeft 3 varianten op de basis ingrediëntenlijst: voor laag histamine, voor laag oxalaat en voor laag salicylaat. Let goed op dat je de juiste lijst voor jouw dieet gebruikt.
Koolhydraatarm. Paleo en ‘vrij van’ nachtschade zonder cayenne of chili. Voor de kruiden en specerijen zijn er variaties per dieet.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Zorg ervoor dat de groenten, maar met name de kip vers zijn. Haal de kip bij de poelier halen. Vermijd voorverpakte kip.
Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip komt het snelst in aanmerking. Kippendijen zijn wat vetter, daardoor smaakvoller en minder droog, maar lokken mogelijk ook iets eerder een reactie uit. Kun je dit niet verdragen neem dan kipfilet of kalkoen. Neem het in ieder geval zonder vel en bot en zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.
Prei heeft een SIGHI 1 score maar zal meestal wel verdragen worden. Je kunt het eventueel vervangen door rode ui. Dat staat niet op de SIGHI lijst maar heeft waarschijnlijk minder of dezelfde vrijmakende eigenschappen als de gewone (gele) ui (SIGHI 1) en bevat quercetine. Op MC360 wordt het daarom aangeraden.
Paprikapoeder kan in het algemeen goed verdragen worden. Gebruik geen gerookte of pittige paprikapoeder. Korianderzaad (SIGHI 0) kan vaak in kleine hoeveelheden verdragen worden, staats soms op onbekend, soms afgeraden. Gember en knoflook scoren 1 op de SIGHI lijst, aangeraden bij MC360. Alleen gebruiken als je weet dat je dit kunt verdragen. Het originele basisrecept bevat ook laos en citroengras. Deze staan niet op de SIGHI lijst en zijn in de laag histamine variant dan ook weggelaten.
Kipdijfilet met noodles, paksoi, prei en taugé
Benodigdheden
- grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- spatel
Ingrediënten
- 2 (échte scharrel) kipdijfilet
- 1 groot blad paksoi 100 gr
- ½ prei 60 gr
- 1 handje taugé 60 gr
- 1 tl korianderzaad gemalen, ketoembar
- 1 tl gemberpoeder djahe
- 1 tl citroengras sereh
- 1 tl laos
- 1 tl chilivlokken of cayennepeper
- 1 el kokosolie om in te bakken
- of 1 el milde olijfolie om in te bakken
Noodles
- 1 portie rijst- of glasnoodles voor glutenvrij
- of 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles voor koolhydraatarm en paleo
Voor 'vrij van' zaden
- variant GEEN korianderzaad
Voor strikt paleo en 'vrij van' nachtschade
- variant GEEN cayenne of chilipoeder
Variant laag histamine
- 2 (échte scharrel) kipdijfilet 100 gr
- 1 blad paksoi 100 gr
- ½ prei SIGHI 1
- of 1 kleine rode ui
- 60 gr taugé SIGHI ?
- o 60 gr witte kool
- 1 tl paprikapoeder
- 1 portie rijst- of glasnoodles
- korianderzaad SIGHI ?, soms afgeraden
- 2 teentjes knoflook SIGHI 1, MC360 aangeraden
- 1 tl verse gember SIGHI 1, MC360 aangeraden
- 1 el kokosolie om in te bakken
- 1 el milde olijfolie om in te bakken
Variant laag oxalaat
- 2 (échte scharrel) kipdijfilet
- 1 blad paksoi 100 gr
- 2 sjalotje (ui) vervangt de prei
- 60 gr witte kool vervangt de taugé
- 2 teentje knoflook
- 1 tl gember
- 1 tl paprikapoeder
- 1 portie rijst- of glasnoodles
- 1 el kokosolie om in te bakken
- of 1 el milde olijfolie om in te bakken
Variant laag salicylaat
- 2 (échte scharrel) kipdijfilet
- 2 teentje knoflook
- ½ prei
- 60 gr witte kool vervangt de paksoi
- 60 gr taugé
- 1 portie rijst- of glasnoodles
- 1 el zonnebloem- of koolzaadolie juist geen olijfolie of kokosolie
Bereiding
- Warm de olie op in de pan. Snij (of knip) de kip in kleine reepjes en voeg toe. Zet het vuur niet te hoog maar zorg wel dat je de stukjes rondom bakt.
- Voeg de gedroogde specerijen toe.
- Snij de prei (of ui/sjalot) in ringetjes en voeg toe. Als je verse knoflook of gember gebruikt: snij in stukjes en voeg toe. Persen mag ook, maar dit verbrandt sneller. Laat samen garen op niet te hoog vuur.
- Was en snij de paksoi (en als je dit gebruikt de witte kool) in reepjes en voeg toe.
- Voor rijstnoodles: leg in heet water en laat weken. Voor konjac noodles: goed uitspoelen onder de koude kraan (kan in een vergiet). Laat uitlekken en voeg toe.. Trek de noodles eventueel wat uit elkaar (met 2 spatels) en roer alles nog een paar keer goed om.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!