Algemeen ‘natuur’ dieet
Een gezond natuurdieet is een leefstijl waarbij je zo dicht mogelijk bij de natuur blijft. Voeding zoals het bedoeld is. Waarbij je ‘anders’ eet om zo gezond mogelijk te worden of te blijven.
Persoonlijke leefstijl
Bij een gezond dieet gaat het erom je lichaam te voeden, in plaats van te ‘vullen’. Je eet om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die jouw lichaamsprocessen ondersteunen en bevorderen. En je mijdt voedingsstoffen die schadelijk zijn. In het algemeen of door persoonlijke intoleranties
Als je dit doet op basis van persoonlijke tests wordt dit ook wel een orthomoleculair dieet genoemd.
Vers en gevarieerd
Alle gezonde ‘natuur’ diëten promoten verse en zo gevarieerd mogelijke voeding. Dat betekent niet uit pakjes en zakjes koken en niet te veel voorgesneden of bewerkte producten gebruiken. Niet geloven in de schreeuwerige reclame op de voorkant van een pak maar altijd naar de ingrediëntenlijst kijken op de achterkant.
Vers betekent niet per sé dat het direct uit de grond moet komen. Ook vers geoogste groente die direct wordt ingevroren valt daaronder. Of wild gevangen vis uit de diepvries. Het gaat vooral om volwaardige producten.
Vers betekent wel zoveel mogelijk onbewerkt en liefst biologisch. Geen sterk geraffineerde producten, zoals witte suiker. En geen bespoten groente en fruit. Of vlees, melk en eieren van dieren die eenzijdige voeding of antibiotica gekregen hebben.
Je eet vooral groente, fruit, noten en zaden. Vlees van gezonde grasgevoerde runderen en varkens die in de modder hebben mogen wroeten, eieren van kippen die buiten lopen, vis uit wilde vangst.
Meer groente… of niet altijd?
De bekende diëten zoals koolhydraatarm, paleo en vegan promoten allemaal het eten van groente, specerijen en in meer of mindere mate fruit.
Groente is gezond omdat het voedingsstoffen bevat die je lichaam hard nodig heeft (micro-nutriënten zoals vitaminen en mineralen). Het advies van het voedingscentrum is om elke dag 250 gram groente te eten en 200 gram fruit. Bij bijna alle (natuur)diëten is het aandeel groente hoger: rond de 300 tot wel 700 gram groente.
Maar toch is er een keerzijde. Naast nutriënten bevat groente ook anti-nutriënten. Dit zijn stoffen die je juist niet in je lichaam wilt hebben. Vaak maakt een plant deze stoffen aan met de reden zichzelf te beschermen. Ook kan het gehalte aan anti-nutriënten verhoogd worden door de manier waarop we gewassen verbouwen. Sommige mensen kunnen door het eten van deze anti-nutriënten ernstige problemen krijgen. Bekende zijn oxalaat, salicylaat, sulfiet en lectines.
Sommige groenten en fruit bevatten veel histamine of kunnen histamine vrijmaken. Deze worden gemeden in een laag histamine dieet. Bij paleo worden soms groenten gemeden uit de nachtschade familie.
Ook moeten sommige mensen bepaalde suikers in groenten en fruit vermijden (low FODMAP dieet). Bij koolhydraatarme diëten let je bij groente en fruit op de suikers die erin zitten.
Koolhydraten en vet
De calorieën in je voeding kunnen bestaan uit koolhydraten (suikers), vetten en eiwitten. Dit zijn je macro nutriënten. Oftewel macro’s. De traditionele opvatting is dat je matig vet moet eten en het grootste deel van je energie moet halen uit koolhydraten. De Gezondheidsraad adviseert tussen de 40% tot 70%. Dat is 200 tot 350 gram per dag. Vet eet je matig, soms wordt het zelfs gezien als gevaarlijk.
Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is er ook een andere stroming ontstaan. Bij het Atkins dieet werd voor het eerst gewezen op de gevaren van koolhydraten en het nut van vet. Dat was nog een eenzijdig dieet, waarbij helemaal geen koolhydraten gegeten werden en veel slechte vetten. Bij het South Beach dieet veranderde dat al. Dat maakte voor het eerst onderscheid gemaakt tussen goede en foute vetten en goede en foute koolhydraten.
Bij veel moderne diëten zie je dit principe terugkomen. Koolhydraten met mate. En dan alleen de goede, langzame koolhydraten verpakt in volwaardige, pure voeding met een hoge voedingswaarde en voldoende vezels. En juist ook veel goede vetten.
Meer lezen en handige lijstjes
In mijn eigen zoektocht heb ik veel gehad aan mensen die niet één product of dieet promoten, maar die een eerlijk verhaal vertellen. het meeste heb ik gehad aan:
- de website van Rineke Dijkinga
- de artikelen van Juglen Zwaan op Ahealthylife
Ook interessant zijn Meukvrij van Monique van der Vloed en OERsterk.
Tot slot zijn er een paar handige sites met ‘lijstjes’:
- Nevo online: hier kun je de voesingswaarde opzoeken van de meest voorkomende ingrediënten en producten.
- Een lijst met rode E-nummers die je beter kunt vermijden vind je op Ahealthylife.

