| |

Nasi goreng met ui en haricots verts (glutenvrij, met sojavrije variant)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Snel en gezond receptje voor nasi goreng. Traditioneel (en bij voorkeur) gemaakt van een restje rijst van de vorige dag. Dit is een stuk lekkerder dan met vers gekookte rijst! Dat komt doordat de gewone zetmelen deels worden omgezet. Indonesische nasi bevat ketjap en daarmee gluten en soja. Maar daar zijn alternatieven voor!

Haricots verts en ui waren groente die mijn dochter van jongs af aan lekker vond. Deze nasi goreng is er dus eentje die we vaak aten. Ook nu mijn dochter wat meer lust blijft hij favoriet.

Makkelijk en snel

Omdat je het liefst een restje rest gebruikt hoef je alleen wat groente te bakken en smaakmakers toe te voegen. Met een goede sambal, ketjap en wat extra knoflook kom je al een heel eind. Zonder uren in de keuken te staan!

Sambal badjak (liefst zelfgemaakt!) en ketjap manis heb ik altijd wel staan, waardoor ik in een handomdraai een lunchgerechtje of een bijgerechtje hebt voor een Indonesische rijsttafel.

Trassie en kemirie noten staan bij optioneel. Die heb je misschien niet in huis of je kent het nog niet. Dan kun je het weglaten. Al klinkt dan mij meteen het Indische ‘gezegde’ door mijn hoofd: geen nasi zonder trassie!

Trassie

Trassie is gefermenteerde en tot een blok geperste garnalenpasta. Ik koop dat in de toko, online of bij Jumbo.

Let op: trassie trafasie bevat ook garnalen, maar ook suiker en nog wat meer toevoegingen. Het is niet hetzelfde als gewone Indonesische trassie en wordt vaak in de Surinaamse keuken gebruikt.

Kemirie

Kemirie noten zijn Indonesische noten die je alleen bij de toko vindt. Rooster ze eerst of verwarm ze goed: rauw zijn ze giftig

Nasi goreng = gebakken rijst

Nasi goreng betekent gewoon gebakken rijst. Meestal bak je groente mee. Dat kan eigenlijk alle groente zijn die je nog in de koelkast hebt liggen. Vaak gebruik ik wel wat stevigere groente zoals prei, doperwtjes wortel of kool. Zachtere bladgroente zoals paksoi doe ik zelf meestal in een lichtere, meer Thais geinspireerde ‘fried rice’. Maar whats in a name… Dus doe wat je zelf lekker vindt!

Ui karamelliseert lekker. En boontje geven een mooie bite. Boontjes gingen er vroeger niet in bij ons thus. Haricots verts wel… Ik weet ook niet waarom. Ik vond het wel makkelijk: ze zijn namelijk lekker snel klaar als je ze bakt.

Sambal zelf maken

In sambal uit de supermarkt zit altijd veel onnodige zooi en suiker. In sambal oelek valt het mee, dat is vaak alleen rode peper. Maar badjak is gebakken sambal en heeft meer smaak, maar soms ook smaakversterkers die ik liever mijd.

Zelf kies ik ervoor de sambal badjak zelf te maken, soms zonder suiker, soms met kokosbloesemsuiker. Maar altijd met pure ingrediënten.

Ketjap

Ketjap is een dikke, zoete saus die heerlijk is aan smaak. De basis met suiker of melasse ingekookte sojasaus. Dat betekent dat gewone ketjap altijd suiker en gluten bevat.

Ketjap wordt gemaakt van sojasaus. Als er niets op de fles staat vermeld moet je ervan uitgaan dat het gluten bevat. Gelukkig is er ook glutenvrije ketjap, vaak zelfs in de meeste supermarkten.

Glutenvrije ketjap

Ketjap heeft een typisch Indonesische smaak. Het wordt ingekookt en er worden specerijen en vooral kokosbloesemsuiker of melasse aan toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. In het Engels heet ketjap ook wel sweet soy sauce.

Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden.

Suikervrije ketjap

Als ik in periodes koolhydraatarm eet maak ik ook mijn eigen koolhydraatarme ketjap.

Ketjap zonder soja

Ik ken nog geen ketjap zonder soja. Maar er is wel een ‘soja’saus zonder soja. Dat is kokosamino’s. Deze is te koop bij Puur Mieke. Nieuwe klanten krijgen 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.

Met kokosamino’s kun je zelf sojavrije ketjap maken. Maar je kunt ook gewoon kokosamino’s met wat kokosbloesemsuiker gebruiken in dit recept.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij met glutenvrije ketjap.

Sojavrij met kokosamino’s.

Nasi goreng met ui en haricots verts (glutenvrij, met sojavrije variant)

Marjolein
Makkelijke en snelle Indonesische nasi goreng. Eenvoudig en snel te maken met een restje rijst van de vorige, groente die je in de groentela hebt en wat sambal badjak en ketjap manis. De ketjap kun je glutenvrij en sojavrij kopen of zelf maken.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Paleo
Trefwoord Basisrecept, Eénpans
Gang Bijgerechten
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon
Calorieën 1413 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 150 tot 200 gr rijst voorgekookt, liefst dag van tevoren
  • 100 gr haricots verts of sperziebonen
  • 2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el (glutenvrije) ketjap manis
  • 1 flinke el sambal badjak
  • kokosolie om in te bakken
  • milde olijfolie om in te bakken

Optioneel

  • 1 stukje trassie
  • 2 kemirie noten

Voor suikervrij

Voor sojavrij

Bereiding
 

  • Gebruik je kemirie? Vijzel deze dan en rooster in de pan voordat je iets anders toevoegt. Kemirie is giftig als het rauw eet.
  • Was en snij de boontjes in stukjes en bak in de olie. Afhankelijk van je smaak laat je dit wel een minuut of 10 bakken (voor zacht) of korter voor beetgaar.
  • Snij de ui en pers of snij de knoflook en voeg toe. De ui moet wat glazig worden en al een klein beetje bruin kleuren.
  • Gebruik je trassie? Vijzel dit lucht of verkruimel zo veel mogelijk en bak mee.
  • Bak dan een flinke eetlepel sambal mee.
  • Voeg daarna de rijst toe aan dit prutje en meng nog even goed door. Eventueel wat extra olie toevoegen. Voeg naar smaak de ketjap toe.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Voor mij geen nasi zonder trassie en kemirie noten. Omdat ik zelf mijn sambal maak met deze twee ingrediënten voeg ik dat vanzelf toe. Gebruik je andere sambal voeg dan een kruimeltje trassie toe (halve centimeter/halve theelepel is al voldoende) en 1 of 2 kemirie noten. Verhit de kemirie wel even goed, ze zijn giftig als je ze raus eet.

Voedingswaarde

Calorieën: 1413kcal | Koolhydraten: 297gr | Eiwitten: 30gr | Vetten: 4gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 1g | EO vet: 1g | Vezels: 11gr | Vitamine A: 697IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 29mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 68mg | Magnesium: 143mg | Kalium: 964mg | Calcium: 196mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 103µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 529mg | Selenium: 55µg | Zink: 4mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven