Nasi goreng

Snel en gezond receptje voor nasi goreng. Traditioneel (en bij voorkeur!) gemaakt van een restje rijst van de vorige dag. Dit is een stuk lekkerder dan met vers gekookte rijst! En sambal badjak en ketjap manis heb ik altijd wel staan waardoor je in een handomdraai een lunchgerechtje of een bijgerechtje hebt voor je Indonesische rijsttafel. Nasi goreng betekent gewoon gebakken rijst. Meestal bak je groente mee die je nog in de koelkast hebt liggen. Vaak gebruik ik wel wat stevigere groente zoals prei, doperwtjes wortel of kool. Zachtere bladgroente zoals paksoi doe ik zelf meestal in een lichtere, meer Thais geinspireerde ‘fried rice’. Maar whats in a name… Dus doe wat je zelf lekker vindt!

In sambal uit de supermarkt zit altijd veel onnodige zooi en suiker. In ketjap manis zit vanzelfsprekend ook suiker. Zelf kies ik ervoor de sambal badjak zelf te maken, zonder suiker. Ook de ketjap maak ik zelf (koolhydraatarm), maar in de winkel is ook glutenvrije ketjap te koop.

Nasi goreng

Marjolein
Gewoon een heerlijke Indonesische nasi goreng. Eenvoudig en snel te maken met een restje rijst van de vorige, groente die je in de groentela hebt en wat sambal badjak en ketjap manis.
No ratings yet
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Bijgerechten
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon
Calorieën

Benodigdheden

  • koekenpan, spatel, mesje

Ingrediënten
  

  • 150 tot 200 gr rijst voorgekookt
  • 100 gr sperziebonen of haricots verts
  • 2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm
  • 1 flinke el sambal badjak
  • kokosolie om in te bakken
  • milde olijfolie om in te bakken

Optioneel

  • 1 stukje trassie
  • 2 kemirie noot

Bereiding
 

  • Was en snij de boontjes in stukjes en bak in de olie. Afhankelijk van je smaak laat je dit wel een minuut of 10 bakken (voor zacht) of korter voor beetgaar.
  • Snij de ui en pers of snij de knoflook en voeg toe. De ui moet wat glazig worden en al een klein beetje bruin kleuren. Bak dan een flinke eetlepel sambal mee.
  • Voeg daarna de rijst toe aan dit prutje en meng nog even goed door. Eventueel wat extra olie toevoegen. Voeg naar smaak de ketjap toe.

Notities

Voor mij geen nasi zonder trassie en kemirie noten. Omdat ik zelf mijn sambal maak met deze twee ingrediënten voeg ik dat vanzelf toe. Gebruik je andere sambal voeg dan een kruimeltje trassie toe (halve centimeter/halve theelepel is al voldoende) en 1 of 2 kemirie noten. Verhit de kemirie wel even goed, ze zijn giftig als je ze raus eet.

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept