| | | | |

Mokka overnight oats met aardbeien

Overnight oats is een bekend Amerikaans ontbijtje. Het is heerlijk koel en makkelijk te maken. ’s Avonds meng je wat havermout met een scheutje (plantaardige) melk of andere vloeistof en dat zet je weg in de koelkast (overnight). ’s Ochtends hoef je de oats alleen maar even om te roeren en je favoriete toppings erop te doen. Ik gebruik hier koffie om de havermout een superkick mee te geven.

Verhoudingen overnight oats

De verhouding tussen haver en vloeistof is bij een overnight oats ongeveer 1 op 2. Ik reken het liefst in eetlepels. Want om vlak voordat ik naar bed ga nog in de weer te zijn met een weegschaal en maatbeker zie ik niet zitten. Dus gewoon 1 lepel havermout op 2 lepels vloeistof. In dit geval is dat karnemelk, maar je kunt ook amandelmelk, koffie, yoghurt of vruchtensap gebruiken. Bij sap of koffie gebruik je net wat minder vloeistof, bij dikke yoghurt net wat meer.

Je kunt aan je haver ook wat chia- of lijnzaad toevoegen. Maar dat neemt meer vocht op dan haver. Voor een overnight chiapudding gebruik je de verhouding 1 op 3.

Is haver glutenvrij?

Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij! Dit geldt overigens niet alleen voor havermout of havermeel, maar ook voor havermelk of -yoghurt. Zo zijn de drinks en yoghurt van Oatly niet glutenvrij, maar die van AH wel.

Fytinezuur

Er zijn meerdere redenen om geen haver te eten. Zo eet je in een paleo dieet helemaal geen graan. Granen zijn vaak doorgekweekt en zelfs genetisch gemodificeerd, daarbij gaat het met name om tarwe, rijst en maïs. Verder bevatten granen anti-nutriënten als lectines. Dat zijn stoffen die van nature in planten voorkomen. Ze worden wel gezien als het verdedigingsmechanisme van planten. Sommige mensen hebben meer last van deze stoffen dan anderen. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om carnivoor te eten.

Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar ook haver bevat natuurlijke anti-nutriënten. Het belangrijkste anti-nutriënt in haver is fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden. Dat is de reden dat noten en zaden in een Auto Immuun Paleo in de eerste fase ook worden weggelaten.

Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.

Glyfosaat in haver?

Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.

Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.

Is haver goed voor je?

Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.

Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.

Pure chocola

Pure chocola wordt over het algemeen gemaakt met weinig suiker, maar meestal bevat het toch wel iets. Iedere vorm van suiker is zonde als je echt zo koolhydraatarm mogelijk wilt eten. Er is speciale keto én vegan chocola op de markt: hier zit geen suiker in maar erythritol. De melk is vervangen door kokosmelk en MCT olie. Je kunt deze met 10% korting bestellen bij Funky Fat Choc: alleen pure chocola of een box met verschillende smaken zoals puur, hazelnoot, koffie en kokosoot (kortingscode Eetlekkeranders10).

Eet je wel suiker en liever geen erythritol? Kies dan voor pure chocola die bij jou past.

Dieet en ‘vrij van’

Haver past met mate in een koolhydraatbeperkt dieet. Granen eet je niet als je koolhydraatarm moet of wilt eten. Granen bevatten namelijk veel zetmeel, zo bestaat wit brood bijna alleen maar uit zetmeel en dus koolhydraten. Haver komt van alle (pseudo)granen het eerst in aanmerking als je koolhydraatbeperkt eet. Maar wel met mate! Lees meer over het verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt.

Haver past niet in een paleo of AIP dieet.

Mokka overnight oats met aardbeien en pure chocola

Marjolein
Snelle en makkelijke overnight oats van havermout met koffie en een klein beetje chiazaad. Met een topping van aardbeien en stukjes pure chocola.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
koelkast 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Vrij van A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt, Vegan
Trefwoord Lente en zomer, Valentijnsdag
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 62 kcal

Benodigdheden

  • koelkast
  • glaasje

Ingrediënten
  

  • 4 el havermout of grove havervlokken
  • 2 el chiazaad
  • 12 el koffie
  • 75 gr aardbeien
  • 1 tl rauwe honing
  • flinke snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
  • 2 tl pure chocola suikervrij, keto en vegan 10% korting met code Eetlekkeranders10

Bereiding
 

  • Meng de haver met het chiazaad en het zout. Meng daar de koffie en honing door. Zet minimaal 3 uur weg in de koelkast. Liefst een nachtje.
  • Haal uit de koelkast en roer door.
  • Was en snij de aardbeien en leg bovenop. Schaaf een klein stukje pure chocola en maak je topping af.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 62kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 2gr | Vetten: 2gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 1g | EO vet: 0.4g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 10IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.04mg | Vitamine B6: 0.04mg | Vitamine C: 44mg | Vitamine E: 0.3mg | Natrium: 2mg | Magnesium: 23mg | Kalium: 143mg | Calcium: 27mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 21µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 55mg | Selenium: 1µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept