Mokka lijnzaadpap met pompoen en cacaonibs
Heerlijke koolhydraatarme mokka lijnzaadpap, met kokosmelk. Koffie en warme pap ineen, heerlijk om de dag mee te beginnen. Helemaal zonder suiker, en met een gezonde zoetstof.
Lijnzaad
Een deel van de stevigheid in de bowl komt van lijnzaad. Dit is te vervangen door chiazaad. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Heel lijnzaad of gebroken?
Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Lijnzaad malen
Malen gaat het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.
Hoe koolhydraatarm is deze pap?
De basis van de pap is koolhydraatarm. De muskaat en flespompoen die op dit moment bij de supermarkt te koop zijn (vers en in blokjes), zijn 1,8 tot 2 gr khd per 100 gram.
Is notenpasta koolhydraatarm?
Helaas is notenpasta vaak meer dan 5 gr khd per 100 gram, toch wordt het meestal wel als kha gezien Onder de 10 gram per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).
Zijn cacaonibs koolhydraatarm
Er zijn verschillende soorten cacaonibs. Sommige zijn absoluut niet kha. Ik gebruik rauwe en pure nibs van Pit&Pit (4,9 khd per 100 gram).
Mokka lijnzaadpap met pompoen en cacaonibs
Benodigdheden
- (steel)pannetje (voor de pap)
- kleine PFAS vrije bakpan (voor de pompoen)
- (houten) lepel (om mee te roeren)
Ingrediënten
- 200 ml koffie ongeveer 2 koppen filterkoffie
- 150 ml kokosmelk dikke uit blik
- 34 el lijnzaad
- 2×1 el erythritol
- 75 gr pompoen in blokjes
- 1 handje amandelschaafsel
- 1 tl cacaonibs
- 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- kokosolie om de pompoen te bakken
Optioneel
- 1 tl amandelpasta khb
Bereiding
- Maal of vijzel het lijnzaad (ik heb daarvoor een elektrisch koffiemolentje gekocht). Zet het even weg in de (dikke) kokosmelk (minimaal 10 minuten). Dat kan gewoon in het steelpannetje dat je straks gaat gebruiken. Even goed door elkaar roeren.
- Zet koffie, je hebt ongeveer 2 normale kopjes nodig. Hou je van sterk dan kun je iets meer nemen, verminder dan de kokosmelk met evenveel.
- Rooster een handje amandelschaafsel in een koekenpan, leg daarna even apart.
- Snij de pompoen in kleine stukjes en bak met een lepel erythritol en wat kokosolie in de koekenpan.
- Warm de kokosmelk met het lijnzaad op (als het goed is is het al wat dikker geworden). Voeg de koffie en een lepel erythritol toe. Roer even door. Mix daarna lobbig met de staafmixer.
- Schenk de pap in een kom en garneer met de gebakken pompoen en de geschaafde amandelen. Voeg eventueel een schepje notenpasta en de cacaonibs toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Op deze pagina staan affiliate links van Bol.com. Lees meer over deze samenwerking.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!