Mokka lijnzaadpap met pompoen en cacaonibs
Heerlijke koolhydraatarme mokka lijnzaadpap, met kokosmelk. Koffie en warme pap ineen, heerlijk om de dag mee te beginnen. Helemaal zonder suiker, wel met een gezonde zoetstof. Natuurlijk glutenvrij en zuivelvrij, maar ook paleo en vegan.
Lijnzaad
Een deel van de stevigheid in de bowl komt van lijnzaad. Dit is te vervangen door chiazaad.
Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Malen gaat het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van affiliate linkPrincess. Kijk hier voor affiliate linkandere elektrische koffiemolentjes.
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Dieet en ‘vrij van’
De basis van de pap is koolhydraatarm. Behalve de notenpasta. Helaas is notenpasta vaak meer dan 5 gr khd per 100 gram. Onder de 10: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).
Er zijn verschillende soorten cacaonibs. Sommige zijn absoluut niet kha. Ik gebruik rauwe en pure nibs van Pit&Pit (4,9 khd per 100 gram).
De muskaat en flespompoen die op dit moment bij de supermarkt te koop zijn (vers en in blokjes), zijn 1,8 tot 2 gr khd per 100 gram.

Mokka lijnzaadpap met pompoen en cacaonibs
Benodigdheden
- (steel)pannetje (voor de pap)
- affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan (voor de pompoen)
- (houten) lepel (om mee te roeren)
Ingrediënten
- 200 ml koffie ongeveer 2 koppen filterkoffie
- 150 ml kokosmelk dikke uit blik
- 34 el affiliate linklijnzaad
- 2×1 el affiliate linkerythritol
- 75 gr pompoen in blokjes
- 1 handje amandelschaafsel
- 1 tl cacaonibs
- 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- kokosolie om de pompoen te bakken
Optioneel
- 1 tl amandelpasta khb
Bereiding
- Maal of vijzel het lijnzaad (ik heb daarvoor een elektrisch koffiemolentje gekocht). Zet het even weg in de (dikke) kokosmelk (minimaal 10 minuten). Dat kan gewoon in het steelpannetje dat je straks gaat gebruiken. Even goed door elkaar roeren.
- Zet koffie, je hebt ongeveer 2 normale kopjes nodig. Hou je van sterk dan kun je iets meer nemen, verminder dan de kokosmelk met evenveel.
- Rooster een handje amandelschaafsel in een koekenpan, leg daarna even apart.
- Snij de pompoen in kleine stukjes en bak met een lepel erythritol en wat kokosolie in de koekenpan.
- Warm de kokosmelk met het lijnzaad op (als het goed is is het al wat dikker geworden). Voeg de koffie en een lepel erythritol toe. Roer even door. Mix daarna lobbig met de staafmixer.
- Schenk de pap in een kom en garneer met de gebakken pompoen en de geschaafde amandelen. Voeg eventueel een schepje notenpasta en de cacaonibs toe.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?Op deze pagina staan affiliate links van Bol.com. Lees meer over deze samenwerking.


Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!