Mokka havermoutpap
Havermoutpap gemaakt van koffie: dat is nog eens lekker wakker worden. Met een topping van geschaafde amandelen, cacaonibs en een honing-notenpasta. Een heerlijk voedzaam ontbijtje dat helemaal glutenvrij en zuivelvrij is. Voor suikervrij en vegan kun je de kokosbloesemsuiker en honing vervangen door erythritol (Ery Bronze/Steviala Gold en Steviala Sweet Bee).
Is haver glutenvrij?
Ja, haver is van nature glutenvrij. Maar het kan verwerkt zijn in een omgeving met gluten. Voor gegarandeerd 100% glutenvrije haver moet dit vermeld staan op het pak.
Fytinezuur en weken
In veel recepten wordt aangegeven dat je haver moet weken én daarna spoelen vanwege fytinezuur. Ik doe dat niet omdat uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid fytinezuur daarmee niet drastisch verlaagd wordt en juist ook goede stoffen verloren gaan. Maar op basis van persoonlijke toleranties kan weken (en wegooien van het weekwater) wel een goede optie zijn. Maak daarin je eigen keuze.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij.
Of haver koolhydraatbeperkt is? Daar zijn de meningen over verdeeld. Nee, volgens sommige deskundigen bevatten alle (pseudo)granen te veel khd per 100 gram (haver >56 gr). Ja, volgens anderen bevat het veel vezels en vooral langzame khd. Maak zelf hierin je keuze, maar let wel op je dagwaarden.
Er zijn verschillende soorten cacaonibs. Sommige zijn absoluut niet koolhydraatarm (tot wel 27 gr khd per 100 gr). Ik gebruik rauwe en pure nibs van Pit&Pit. Deze zijn 4,9 en passen binnen een kha dieet (en dus ook khb).
Alle notenpasta’s zijn khb, maar de meeste pasta’s zijn niet kha. Notenpasta’s onder de 10 gr khd per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).
Mokka havermoutpap
Benodigdheden
- 1 (steel)pannetje voor de pap
- 1 kleine PFAS vrije bakpan + spatel, voor het amandelschaafsel
- (houten) lepel om te roeren
Ingrediënten
- 75 gr havermout of grove havervlokken
- 150 ml melk, zuivel of plantaardig
- 100 ml koffie 1 kop filterkoffie
- 1 el kokosbloesemsuiker
- of 1 el Ery Bronze (bruine erythritol) khb
Topping
- 1 el amandelpasta
- 1 el rauwe honing
- of Ery Bronze (bruine erythritol) khb/vegan
- 2 el amandelschaafsel
- 1 el cacaonibs
Bereiding
- Laat de haver weken in de melk zodat het alvast wat zachter wordt. Zet een kop koffie, ik heb ongeveer 1 kopje gewone filterkoffie gebruikt (100 ml). Je kunt ook iets meer koffie nemen als je van sterk houdt, verminder dan de melk evenredig.
- Rooster de amandelen in de koekenpan. Hiervoor gebruik je geen olie. Als ze licht bruin geworden zijn leg je ze even apart.
- Meng de notenpasta met de honing, dit kun je eventueel ook even warm maken.
- Doe de haver met de melk, de koffie en de kokosbloesemsuiker of erythritol in een steelpannetje. Laat warm worden op half hoog vuur. Ook weer niet te hard, het kan snel aanbranden. Goed roeren met een lepel die over de bodem mag gaan. Kook zo'n 2 tot 5 minuten, afhankelijk van hoe zacht je de vlokken wilt hebben.
- Serveer de pap met de cacaonibs, de geroosterde amandelen en de honing-notenpasta.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!