Miso dipsaus
Een super lekkere umami dip van kikkererwten en… miso! Aangemaakt met wat knoflook, rode peper en milde olijfolie. Een echte smaakexplosie en super simpel te maken.
Er zijn 2 varianten: een wat dikkere dip die je ook kunt gebruiken als spread. Deze lijkt erg op gewone hummus. Als je wat limoensap toevoegt krijg je een dunnere dip die je eventueel ook als dressing kunt gebruiken over een pokebowl of een stevige salade.
Wat is miso?
Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Het proces is vergelijkbaar met dat van tamari sojasaus. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.
Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst.
Is miso glutenvrij?
In het fermentatieproces worden granen toegevoegd. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij.
Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.
Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije Saitaku miso een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat daardoor behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus (wat ook gefermenteerde soja is). Maar in principe wordt, net als bij sojasaus, geen extra suiker toegevoegd.
Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Dieet en ‘vrij van’
Omdat miso gemaakt wordt van soja is het niet geschikt voor mensen die soja mijden. Daarnaast bevat de dip kikkererwten. Peulvruchten, waaronder soja en kikkererwten, passen niet in een paleo dieet.
Kikkererwten en miso zijn beide naar koolhydraatarm maar -beperkt.
Miso dipsaus
Benodigdheden
- mes, knoflookpers
Ingrediënten
Voor een dikkere dip of spread
- 100 gr kikkererwten gekookt, mag uit blik of pot
- 1 flinke eetlepel (glutenvrije) witte miso
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper (Chili of Spaanse) zonder zaadjes
- 4 el milde olijfolie
- 4 el water
Voor een dunnere dip of dressing
- 2 limoen, sap van
- 1 el milde olijfolie
- water eventueel wat extra
Voor vrij van nachtschade
- variant GEEN rode peper
Bereiding
- Pers de knoflook en snij het halve rode pepertje in stukjes. Zou je deze in zijn geheel toevoegen heb je kans dat grove stukken in je dip krijgt. Ik hou van knoflook en ik hou van pit, maar graag goed gemengd 😉
- Doe samen met de kikkererwten, de miso en de olijfolie in een (kleine) keukenmachine. Blenden.
- Tussendoor even de consistentie checken. Waarschijnlijk heb je nog zo'n 4 eetlepels nodig voor een smeuïge dip.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Leuk recept? Laat een reactie achter!