Middenoosters stoofvlees met groene linzen
Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.
Heerlijk Middenoosters stoofpotje van doorregen runderlappen en groene linzen. Mmm, al die specerijen! Lekker met een friszoete salade van rode kool, appel en komkommer met een honing en (plantaardige) yoghurtdressing.
Erg lekker met gefermenteerde bloemkool met ui en harissa! Ook lekker met knoflooksaus, vegan tzaziki of een simpele ‘yoghurtdip’. Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?

Middenoosters stoofvlees met groene linzen
Een heerlijke stoofpot van rundvlees met groene linzen en Middenoosterse specerijen. Lekker met een friszoete rode koolsalade met appel en honing.
Benodigdheden
- 1 gietijzeren (braad)pan met deksel
- 1 grote PFAS vrije bakpan of ook gietijzer
- 2 spatels
- vergiet
- knoflookpers
- rasp
- 2 kommen
Ingrediënten
Runderstoof
- 300 gr riblappen of stooflappen doorregen
- 150 gr groene linzen
- 2 rode ui
- 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje verse gember
- 500 ml bouillon
- scheutje witte azijn of appelazijn
- of 2 limoen, sap van
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl paprikapoeder
- snuf zwarte peper korrels
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
- milde olijfolie om in te bakken
- of (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Salade
- ½ rode kool
- 1 appel met schil
- ¼ komkommer
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el vloeibare zoetstof met honingsmaak
Bereiding
- Zet alles klaar zodat je straks lekker door kunt werken. Begin met twee pannen uitkiezen. Het liefst 1 grote met een dikke bodem (bijvoorbeeld gietijzer) zodat straks de stoofpot mooi gelijkmatig verwarmd wordt. In die grote pan maak je de stoof. En een 2e kleinere die je kunt gebruiken om het vlees rondom goed aan te braden.
- Snij de ui en het pepertje, pers de knoflook en rasp de gember. Meet de specerijen, de suiker en de tapioca af. Zet 500 ml warme bouillon klaar. Pers de limoen (als je die gebruikt).
- Verwarm de pannen. Doe de olie in de grootste pan. Bak daarin de ui, de knoflook en de rode peper.
- Doe in de andere pan de boter of olie (hoog vuur). Kruid het vlees met de zwarte peper, de paprikapoeder en het zout. Braad het vlees rondom. Zodra het dichtgeschroeid is leg je het in de pan bij de uien.
- Schraap de aanbaksels los en doe de bouillon erbij. Voeg de suiker, de gember, de azijn en het limoensap toe. Verwarm goed, maar het hoeft niet te koken (het gaat erom dat je geen koude vloeistof over het vlees giet). Giet het mengsel over in de grote pan met het vlees en de uien. Zet het vuur onder de grote pan laag, maar laat het net een beetje pruttelen. Het kleine pannetje is niet meer nodig.
- Laat minimaal 4 uur op zacht vuur stoven.
- Een kleine anderhalf uur voor je gaat eten begin je met de linzen. Groene linzen hoef je niet te weken, maar het mag wel. Persoonlijk doe ik dat wel. Een uurtje voor je ze gaat gebruiken week je ze in een grote bak water. Daarna afspoelen en nog een minuutje of 20 meekoken. Als je ze niet weekt minimaal een half uur laten meekoken.
- Ondertussen kun je de salade maken van dun gesneden rode kool (kan ook met mandoline of geraspt). Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes. Rasp een stuk komkommer. Maak een dressing van (plantaardige) yoghurt en honing.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Erg lekker met gefermenteerde bloemkool met ui en harissa!
Ook lekker met knoflooksaus, vegan tzaziki of een simpele ‘yoghurt’dip (diverse recepten om zelf te maken).
Neem goed doorregen runderlappen, het vet zorgt ervoor dat het vlees malser wordt en het geeft smaak af.
Voedingswaarde
Calorieën: 793kcal | Koolhydraten: 60gr | Eiwitten: 58gr | Vetten: 24gr | Verzadigd vet: 10g | MO vet: 2g | EO vet: 11g | Vezels: 33gr | Vitamine A: 2956IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B6: 2mg | Vitamine B12: 3µg | Vitamine C: 179mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 1289mg | Magnesium: 196mg | Kalium: 2240mg | Calcium: 224mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 444µg | IJzer: 12mg | Fosfor: 727mg | Selenium: 47µg | Zink: 12mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!