Middenoosters stoofvlees met groene linzen
Heerlijk Middenoosters stoofpotje van doorregen runderlappen en groene linzen. Mmm, al die specerijen! Lekker met een friszoete salade van rode kool, appel en komkommer met een honing en (plantaardige) yoghurtdressing.
Erg lekker met gefermenteerde bloemkool met ui en harissa! Ook lekker met knoflooksaus, vegan tzaziki of een simpele ‘yoghurtdip’.
Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Dieet en ‘vrij van’
Niet paleo door de linzen en niet koolhydraatbeperkt door het tapiocameel en de honing. Stoofvlees is door de lange bereidingstijd hoog in histamine.
Middenoosters stoofvlees met groene linzen
Benodigdheden
- 1 gietijzeren (braad)pan met deksel
- 1 grote PFAS vrije bakpan of ook gietijzer
- 2 spatels
- vergiet
- knoflookpers
- rasp
- 2 kommen
Ingrediënten
Runderstoof
- 300 gr riblappen of stooflappen doorregen
- 150 gr groene linzen
- 2 rode ui
- 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje verse gember
- 500 ml bouillon
- scheutje witte azijn of appelazijn
- of 2 limoen, sap van
- 1 el tapioca of maïzena/aardappelzetmeel
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl paprikapoeder
- snuf zwarte peper korrels
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
- milde olijfolie om in te bakken
- of (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Salade
- ½ rode kool
- 1 appel met schil
- ¼ komkommer
- 2 el yoghurt, zuivel of plantaardig
- 1 el rauwe honing
Bereiding
- Zet alles klaar zodat je straks lekker door kunt werken. Begin met twee pannen uitkiezen. Het liefst 1 grote met een dikke bodem (bijvoorbeeld gietijzer) zodat straks de stoofpot mooi gelijkmatig verwarmd wordt. In die grote pan maak je de stoof. En een 2e kleinere die je kunt gebruiken om het vlees rondom goed aan te braden.
- Snij de ui en het pepertje, pers de knoflook en rasp de gember. Meet de specerijen, de suiker en de tapioca af. Zet 500 ml warme bouillon klaar. Pers de limoen (als je die gebruikt).
- Verwarm de pannen. Doe de olie in de grootste pan. Bak daarin de ui, de knoflook en de rode peper.
- Doe in de andere pan de boter of olie (hoog vuur). Kruid het vlees met de zwarte peper, de paprikapoeder en het zout. Braad het vlees rondom. Zodra het dichtgeschroeid is leg je het in de pan bij de uien.
- Schraap de aanbaksels los en doe de bouillon erbij. Voeg de suiker, de gember, de azijn en het limoensap toe. Verwarm goed, maar het hoeft niet te koken (het gaat erom dat je geen koude vloeistof over het vlees giet). Giet het mengsel over in de grote pan met het vlees en de uien. Zet het vuur onder de grote pan laag, maar laat het net een beetje pruttelen. Het kleine pannetje is niet meer nodig.
- Na een uurtje voeg je het tapioca meel toe. Dan kan het vuur nog wat lager en doe je een deksel erop. Laat alles nog minimaal 2 uur op zacht vuur stoven.
- Een kleine anderhalf uur voor je gaat eten begin je met de linzen. Groene linzen hoef je niet te weken, maar het mag wel. Persoonlijk doe ik dat wel. Een uurtje voor je ze gaat gebruiken week je ze in een grote bak water. Daarna afspoelen en nog een minuutje of 20 meekoken. Als je ze niet weekt minimaal een half uur laten meekoken.
- Ondertussen kun je de salade maken van dun gesneden rode kool (kan ook met mandoline of geraspt). Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes. Rasp een stuk komkommer. Maak een dressing van (plantaardige) yoghurt en honing.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!