| | | | |

Matcha granola met pistache, hennep en cacaoboter (glutenvrij en koolhydraatarm)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk glutenvrij én koolhydraatarm ontbijten met deze granola van matcha, pistache, hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten. Ook nog eens gecombineerd met de gezonde vetten van cacaoboter. Granola is zo ontzettend lekker! Fijn als ontbijtje om de dag mee te beginnen over een bakje yoghurt of smoothiebowl. De meeste granola’s uit de winkel worden gemaakt van graan en bevatten veel suiker. Wil je een echte gezonde granola zonder suiker en met alleen pitten en zaden? Dan kun je hem dus beter zelf maken!

Samenwerking met Crunchy Granola

Dit recept is geïnspireerd op de granola’s van Christel van Crunchy Granola. Zij maakt de lekkerste en gezondste granola’s die ik ken. Haar recepten bieden een enorme diversiteit en de meest waanzinnige smaakcombinaties. Ze geeft ook hele goede tips. Omdat ik ze zelf niet beter kan verzinnen heb ik Christel gevraagd om met mij samen te werken.

Meer granola ideeën

Op mijn website vind je een aantal links naar de website van Crunchy Granola. Zo heeft zij een keto granola met cacaoboter, een tahingranola met miso en een tijgernotengranola met aardbei en kokosdrizzle. En ik heb zelf op basis van haar tips twee nieuwe granola’s verzonnen. Naast deze matcha granola ook een keto granola met pompoen en pure chocola.

Wat is cacaoboter?

Cacaoboter is het vet dat van nature voorkomt in de cacaoboon. Mag je geen cacao? Dan kun je wellicht wel genieten van de boter. Want het leuke is dat in de boter juist helemaal geen cacaopoeder meer zit! Cacaoboter kun je kopen in pastilles die je makkelijk zelf weer kunt smelten om te verwerken in gerechten. Het handigst is om dat au bain Marie te doen.

Wat is au bain Marie?

Als je het nog nooit gedaan hebt klinkt het altijd wat ingewikkeld. Maar laat je niet afschrikken. Op deze manier cacaoboter of chocola smelten is juist heel makkelijk. Je zorgt er namelijk voor dat datgene wat je smelt nooit te heet wordt en aanbrandt.

Ik gebruik zelf een pannetje waar net een kom in past. Dat kan een glazen kom zijn, ik gebruik gewoon zo’n aluminium schaal van Ikea. In je pannetje doe je een laagje water. Dat laat je net niet koken. Liever je vuurtje iets te laag zetten dan te hoog. Dan komt er best al wel wat warme damp vanaf, en dat verwarmt je kom. Eigenlijk moet de kom in het water hangen, dan garandeer je dat de temperatuur niet boven de 100 graden komt. Ik ben wat gemakzuchtig daarin, damp werkt prima en de kans op morsen of jezelf branden aan het water is zo een stuk minder.

Dieet en ‘vrij van’

Deze granola is lowcarb. Niet strikt koolhydraatarm, maar koolhydraatbeperkt (door de pistachenoten). Verder paleo en vegan.

Matcha granola met pistache, hennepzaad en cacaoboter

Marjolein
Knapperige granola met noten, zaden en cacaoboter. Met de verrassende smaak van matcha.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Oven 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Out of the box, Valentijnsdag
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 6 porties
Calorieën 311.4 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 120 graden.
  • Smelt de cacaoboter au bain Marie in een kom.
  • Pel de pistachenoten. Doe samen met de matcha in de keukenmachine en maal samen met het hennepzaad, de zonnebloem- en pompoenpitten kort tot grove stukken.
  • Voeg de pistache pasta toe aan de gesmolten cacao. Voeg daarna ook het noten-zadenmengel toe.
  • Spreid uit op de bakplaat en druk aan. Zet eerst een uur in de oven op 120 graden, daarna een half uur op 80 graden.
  • Zet na het verstrijken van de tijd de oven en de deur op een kier en laat de granola langzaam afkoelen. Deze granola heeft daar echt even de tijd voor nodig.
  • Doe de granola in een pot. Je houdt bij deze granola geen grote stukken over. Hij blijft vrij los maar vormt door de cacaoboter wel kleine clustertjes. Je haalt obegveer 6 porties uit één recept.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 311.4kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven