Mango salsa met watermeloen, rode peper, rode ui en verse koriander
Heerlijk frisse salsa van mango. Vaak is een salsa met tomaat, deze heb ik vervangen door watermeloen. Verder gebruik je een fijn gesnipperd uitje, een rood pepertje en wat verse koriander. Hou je niet van koriander? Neem dan munt en een beetje platte peterselie.
Wat is salsa?
Salsa is een fris pittig Mexicaans bijgerecht. Vaak van tomaat en komkommer. Alles wordt heel fijn gesneden zodat je een salsa als als dip kunt gebruiken. Salsa betekent saus, maar het lijkt ook vaak op een salade. Ik heb de salsa op de foto wat grover gehouden op het formaat gesneden van een ‘gewone’ salade. Maar gebruik je hem als dip of saus? Maak je blokjes mango en watermeloen dan wat kleiner.
Rode peper
Peper is een nachtschade. In een strikte opvatting van paleo kunnen nachtschades niet gegeten worden. Vanwege aanwezige anti-nutriënten en omdat ze uit ‘De Nieuwe Wereld’ komen. In steeds meer opvattingen van paleo worden wel rode paprika en pepers gegeten, net als goed rijpe (liefst door de zon gerijpt) tomaten. Maak daarin je eigen keuzes. Voor AIP laat je de rode peper wel weg.
Koolhydraten in mango en watermeloen
Mango en watermeloen bevatten beide best wat suikers en dus koolhydraten. Mango 14 gr khd per 100 gram en watermeloen 8. Deze salsa is dan ook niet strikt koolhydraatarm (kha). Voor een koolhydraatbeperkt dieet kan het wel, maar let goed op je dagwaarden.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij, ruim koolhydraatbeperkt. Paleo, maar niet strikt door de rode peper. AIP zonder de rode peper.
Mango salsa met watermeloen, rode peper, rode ui en verse koriander
Benodigdheden
- kom
- mes
Ingrediënten
- 200 gr mango = ongeveer 1 mango
- 150 gr watermeloen
- 1 kleine rode ui
- 1 rode peper halveren voor minder pittig
- 1 el avocado olie of extra vierge olijfolie
- 1 el limoen, sap van = ongeveer een halve limoen
- 2 snufjes (Keltisch zee)zout
Bereiding
- Snij de mango en watermeloen in stukjes. Zoals op de foto voor een salade als bijgerecht. Fijner voor een salsa als dip.
- Snipper de ui en snij de rode ui. Beide fijn.
- Scheur de koriander in stukjes. Laat wat blaadjes heel als topping. Meng alles door elkaar.
- Maak een dressing van de olie, het limoensap en het zout. Meng alles door elkaar.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!