Aïoli of toum: makkelijk en snel te maken
Knoflooksaus zónder ei of yoghurt!
Aïoli is voor mij de koningin van de knoflooksaus, gemaakt van alléén knoflook en olie. Aïoli is de Spaanse variant. De Libanese keuken kent een vergelijkbare saus: toum. Aïloli is een zeer smaakvolle en pure saus die helaas vaak wordt gegeten als een soort mayonaise. Maar aïoli hoort gemaakt te worden zonder ei. Je maakt namelijk gebruik van de emulsie die ontstaat als je knoflook mixt met citroensap en olie. Vaak wordt dat met de hand gedaan. Maar ik ben ontzettend blij dat ik een makkelijke en snelle manier van aïoli maken gevonden heb! Gewoon met de staafmixer in nog geen 5 minuten klaar!
Snel en makkelijk met de staafmixer
Het maken van aïoli was mij nooit goed gelukt. Het is een intensief proces waarbij je de knoflook fijn stampt en dan de olie er stevig doorheen klopt. Tegen de tijd dat het dan dik zou moeten worden heb ik een lamme arm. Met altijd een olieachtige substantie tot gevolg. Die wel lekker was, perfect om te bakken of een salade op te maken. Maar het was geen lekkere dikke dip. Geen aïoli dus.
Een tijdje terug heb ik een makkelijke manier geleerd om Hollandaise saus te maken. Gewoon met de staafmixer. En ook mayonaise kan je op die manier maken. En eigenlijk is het emulerende effect van de knoflook hetzelfde als dat van een eidooier… Zou het dan ook zo kunnen? Ja. Volmondig ja!
Knoflook, citroen, olie
Meer gaat er dus niet in! De verhoudingen zijn makkelijk te onthouden: 1 bol knoflook, 1 citroen, 1 eetlepel water op 100 ml olijfolie. Op mijn Instagram account staat een filmpje. Daar kun je zien hoe makkelijk en hoe snel je zelf aïoli kunt maken.
‘Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan.
Aïoli of toum: makkelijk en snel te maken
Benodigdheden
- beker van de staafmixer
Ingrediënten
- 1 bol knoflook 30 gr
- 1 citroen, sap van 30 ml sap/vloeistof
- of 3 el witte azijn of appelazijn 30 ml sap/vloeistof
- 1 el water
- 100 ml milde olijfolie
- 1 snufje zout
Optioneel
- scheut extra vierge olijfolie
Bereiding
- Ontvel de knoflook en snij in iets kleine stukken. Dat maak he wat makkelijker voor de staafmixer.
- Doe de knoflook, het zout, het citroensap, het water en een scheutje olie in de beker van de staafmixer.
- Duw de staafmixer strak op de bodem. Haal niet van de bodem af. Zet aan. De knoflook gaat emuleren (dat wil zeggen: het wordt wit en dik).
- Giet steeds een beetje olijfolie erbij. Haal nog steeds de staafmixer niet van de bodem.
- Als alle olie in de beker zit kun je langzaam de staafmixer wat omhoog halen. Zo trek je de resterende olie naar de knoflook toe. Niet te snel. Er mag niet te veel olie in 1x bij de knoflook komen.
- Je hebt nu een dikke luchtige saus. Bestrijk je kipkluifjes of ribbetje daarmee en je BBQ feestje is een succes 😉
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!