|

Lupinemeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Lupinemeel is een glutenvrije meel. Het is gemaakt peulvruchten en daarmee zijn ze niet geschikt voor een paleo of AIP dieet. Ze zijn op het randje koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt.

Wat is lupine?

Lupine is misschien het meest bekend als de tuinplant met de mooie witte of blauwe bloemen. Wat minder bekend is is dat de zaden van de lupine peulvruchten zijn. Het mooie van lupine is dat dat het gewoon in Nederland geteeld kan worden.

Je schijnt de zaadjes (of eigenlijk bonen) geroosterd te kunnen eten. En dan zouden ze op pinda’s moeten lijken. Ik heb ze nog niet geprobeerd, maar ik weet wel dat ik voorzichtig ga zijn met mijn pinda allergie. Lupine allergie komt namelijk bijna net zo vaak voor.

Wat is lupinemeel?

Lupinemeel zijn gemalen lupine bonen. Het wordt al langere tijd gebruikt als bindmiddel in brood. Maar het is vooral bekend geworden als vleesvervanger.

Inmiddels is het ook steeds meer in opkomst als koolhydraatarm meel. Het bevat weliswaar net wat meer koolhydraten dan de grens van 5 gram per 100 gram. Het verschilt per merk en oogst. Maar het bevat soms zelfs minder koolhydraten dan kokosmeel. En ook sommige soorten amandelmeel kunnen meer bevatten dan lupine. Het meel van De Notenshop is het laagst met 7,5. Lowcarbcenter zit daar net boven met 11.

Ik heb zelf nog niet gebakken met lupine. Het staat al wel in de voorraadkast, dus ik kom zo snel mogelijk met tips en recepten! Een collega blogger (con-serveert.nl) heeft al wel heerlijke recepten: kijk eens naar haar keto bolletjes of naar haar eiwitrijke brood.

Voedingswaarde lupine

Lupine heeft van alle peulvruchten de minste koolhydraten. Verse, gekookte lupine is verkrijgbaar onder de 5 gr khd per 100 gram.

Het meel per 100 gram (op basis van het meel van de Notenshop):

Calorieën: 332
Koolhydraten: van 7,5 tot 15 gram
Vetten: 8 gram
Eiwitten: 40 gram
Vezels: 36 gram

Meer lezen?

Terug naar meel vervangen.

Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?

Soorten melen:

Paleo
AIP
Laag histamine
Koolhydraatbeperkt
Koolhydraatarm