Bakken met lupinemeel en kikkererwtenmeel (glutenvrij en lowcarb)

Lupinemeel en kikkererwtenmeel zijn glutenvrije melen die zeer geschikt zijn om mee te bakken. Het zijn peulvruchten en daarmee zijn ze niet geschikt voor een paleo of AIP dieet. Ze zijn ook niet strikt koolhydraatarm maar wel lowcarb. Ze passen namelijk in een minder strikt koolhydraatbeperkt dieet.

Wat is lupine?

Lupine is misschien het meest bekend als de tuinplant met de mooie witte of blauwe bloemen. Wat minder bekend is is dat de zaden van de lupine peulvruchten zijn. Het mooie van lupine is dat dat het gewoon in Nederland geteeld kan worden.

Je schijnt de zaadjes (of eigenlijk bonen) geroosterd te kunnen eten. En dan zouden ze op pinda’s moeten lijken. Ik heb ze nog niet geprobeerd, maar ik weet wel dat ik voorzichtig ga zijn met mijn pinda allergie. Lupine allergie komt namelijk bijna net zo vaak voor.

Voedingswaarde lupine

Lupine heeft van alle peulvruchten de minste koolhydraten.

Per 100 gram (op basis van het meel van de Notenshop):

Calorieën: 332
Koolhydraten: van 7,5 tot 15 gram
Vetten: 8 gram
Eiwitten: 40 gram
Vezels: 36 gram

Wat is lupinemeel?

Lupinemeel zijn gemalen lupine bonen. Het wordt al langere tijd gebruikt als bindmiddel in brood. Maar het is vooral bekend geworden als vleesvervanger.

Inmiddels is het ook steeds meer in opkomst als koolhydraatarm meel. Het bevat weliswaar net wat meer koolhydraten dan de grens van 5 gram per 100 gram. Het verschilt per merk en oogst. Maar het bevat soms zelfs minder koolhydraten dan kokosmeel. En ook sommige soorten amandelmeel kunnen meer bevatten dan lupine. Het meel van De Notenshop is het laagst met 7,5. Lowcarbcenter zit daar net boven met 11.

Ik heb zelf nog niet gebakken met lupine. Het staat al wel in de voorraadkast, dus ik kom zo snel mogelijk met tips en recepten! Een collega blogger (con-serveert.nl) heeft al wel heerlijke recepten: kijk eens naar haar keto bolletjes of naar haar eiwitrijke brood.

Kikkererwten

Kikkererwten zijn peulvruchten die ook nog redelijk laag zijn in koolhydraten. Gekookte kikkererwten bevatten 15 gr khd per 100 gram.

Voedingswaarde kikkererwten

Per 100 gram:

Calorieën: 600
Koolhydraten: gekookt 16, meel 60
Vetten: gekookt 3, meel 6,3
Eiwitten: gekookt 7,6, meel 21
Vezels: gekookt 8,8, meel 5

Kikkererwtenmeel

Gekookte kikkererwten bevatten meer dan 2/3 water. Kikkererwtenmeel is gedroogd en bevat in verhouding veel meer koolhydraten dan kikkererwten. Wel is het goed om te weten dat het nog veel vocht opneemt. Aan meel voeg je wel 2 tot 3x zoveel van het gewicht aan water toe waardoor het koolhydraatgehalte in verhouding weer afneemt.

Kikkererwten geven gedeeltelijk binding van zichzelf. Het voordeel van kikkererwten is dat je weinig tot geen bindmiddel nodig hebt. Zelfs ei is niet strikt noodzakelijk. Een mooi voorbeeld is de farinata, een traditioneel Italiaanse vegan hartige taart. Ook bij ‘gewone’ pannenkoeken werkt dat goed.

Meer lezen?

Terug naar meel vervangen.

Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?

Soorten melen:

Reacties uitgeschakeld voor Bakken met lupinemeel en kikkererwtenmeel (glutenvrij en lowcarb)