Linzen: recepten en tips
Hoe kook je met linzen? Tips en recepten voor deze glutenvrije en koolhydraatarme pareltjes!
Linzen zijn een fijn alternatief om mee te koken als je glutenvrij of lowcarb (koolhydraatbeperkt) eet. Maar hoe maak je lekkere linzen klaar? En moet je nou wel of niet weken? En zijn ze eigenlijk wel zo gezond?
Recepten met linzen
Inspiratie nodig voor koken met linzen? Kijk dan eens naar deze recepten.
1. Linzen salade met watermeloen, Serranoham, kalamata olijven, pistache en kappertjes
2. Linzen stoof met chorizo, gierst en paprika
3. Libanese groene linzensoep met koriander en citroen (adas bhamod)
4. Indiase curry van rode linzen (masoor dahl)
5. Salade van bruine linzen
6. Curry van rode linzen met boerenkool (variant op Indiase dahl)
7. Sri Lankaanse curry van rode linzen met rode biet
8. Middenoosters stoofvlees met groene linzen
9. Bieten salade met bruine linzen, geroosterde wortel en blauwe kaas
10. Linzen salade met geroosterde nectarine, geitenkaas en balsamico crème
Wat zijn linzen?
Linzen zijn peulvruchten. Dat zijn eetbare zaden die in in lange omhulsels (de peulen) groeien aan bomen of grote struiken.
Er zijn heel.veel verschillende soorten linzen. De hoofdindeling is redelijk simpel. Er zijn gepelde linzen zoals rode en gele. En ongepelde zoals groene en bruine.
Zijn linzen gezond?
Linzen worden over de hele wereld gegeten. Je komt ze tegen in het dieet van alle Blue Zones en ze zijn een belangrijk onderdeel van een Mediterraan dieet. Ze bevatten veel vezels en eiwitten. Ze zijn dan ook een belangrijke vleesvervanger als je vegan of vegetarisch eet.
Linzen bevatten wel wat koolhydraten: zo’n 20 gram per 100 gram. Ze zijn daarom zeker niet koolhydraatarm. Maar je kunt ze wel met mate toevoegen aan een koolhydraatbeperkt dieet. Al komen kikkererwten, tuinbonen of tempeh dan eerder in aanmerking.
Peulvruchten zijn echter niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen missen bepaalde enzymen om de stoffen in peulvruchten af te breken. Waaronder bepaalde suikers. Peulvruchten zijn FODMAPs.
Peulvruchten passen ook niet in een paleo dieet. Persoonlijk eet ik ze met mate.
Hoeveel in een portie?
Ik neem als uitgangspunt voor een portie linzen 75 gram. Na koken (en eventueel weken) nemen ze ongeveer hun eigen gewicht aan vocht op. Dus voor linzen uit blik of pot kun je rekenen op 150 gram uitlekgewicht.
Zitten de linzen verwerkt in een grote stoof met meer eiwitbronnen dan verlaag je richting de 50 gram. Is het het belangrijkste onderdeel van een grote hoofdmaaltijd? Dan kun je verhogen naar 100 gram.
Gedroogd of uit blik?
Je kunt linzen in blik of pot kopen. Deze zijn al gekookt. Je hoeft ze alleen nog even af te spoelen. Daarna kun je ze meteen verwerken. Linzen uit pit zijn vooral makkelijk als je een snelle salade klaarmaakt.
Kort mee verwarmen in een soep of curry is eigenlijk zonde. Want de meeste linzen hebben een korte bereidingstijd. Rode linzen zijn zelfs in tien minuten al gaar. En werken met gedroogde linzen is veel lekkerder!
Moet je linzen weken?
De meeste peulvruchten moet je een nachtje weken en daarna nog een uurtje koken. Linzen vormen daarop de uitzondering. De meeste linzen hoef je niet te weken en je hoeft ze slechts kort te koken.
Rode en gele linzen zijn gepeld en vallen uit elkaar als je ze weekt. Niet doen dus. Groene linzen kun je wel weken maar het hoeft niet. Het voordeel van werken is dat je een aantal anti-nutrienten uit de linzen haalt, maar helaas ook wat goede voedingsstoffen. Bruine linzen kun je beter altijd weken.
Wel altijd alle linzen even goed uitspoelen, er kunnen steentjes tussen zitten.
Hoe linzen koken?
Linzen koken doe je in ruim koud water. Het gaat lekker schuimen, dus een te kleine pan kookt geheid ver. De linzen nemen ongeveer hun eigen gewicht in vocht op. Om droog koken te voorkomen kun je rekenen met ongeveer 2x zoveel water als de hoeveelheid linzen.
Hoe lang koken en weken?
In onderstaand schema kun je zien hoe lang je linzen moet weken en koken.
weken | koken (zonder weken) | koken (met weken) | |
rode linzen | niet | 10-15 min | |
gele linzen | niet | 15-20 min | |
groene linzen | 4 uur | half uur | 20 min |
bruine linzen | 4 uur | half uur |