Linzen stoof met chorizo, gierst en paprika
Spaans stoofgerecht met chorizo, linzen en een verrassend ingrediënt: gierst. Makkelijk en snel te maken eenpansgerecht. Als je wilt met linzen uit blik. Maar zelfs als je zelf gedroogde linzen kookt, ben je niet veel meer dan half uur kwijt. De linzen moet je dan wel even van tevoren laten weken. Ze hebben zo’n vier uur nodig daarvoor. Doe je dat ’s ochtends of aan het begin van de middag, dan ben je dus prima op tijd. Verder gebruikte ik chorizo, paprika en een rode ui. Stoven kan in bouillon. Ik had kip, maar rund of paddenstoelen is ook prima. Eventueel kun je ook alleen water gebruiken.
Meer recepten met gierst? Kijk dan ook eens bij deze rucolasalade met zongedroogde tomaat, gierst en geschaafde amandelen.
Linzen
Linzen zijn peulvruchten. Dat zijn eetbare zaden die in lange omhulsels (de peulen) groeien aan bomen of grote struiken. Er zijn heel veel verschillende soorten linzen. De hoofdindeling is redelijk simpel. Er zijn gepelde linzen zoals rode en gele. En ongepelde zoals groene en bruine. De laatste gebruik ik hier omdat die net wat meer bite hebben. Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Zijn linzen gezond?
Ja. Linzen bevatten veel goede voedingstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1. Ook bevatten ze veel vezels en resistent zetmeel dat dient als prebiotica voor je darmflora.
Maar, linzen worden niet door iedereen gegeten omdat ze ook anti-nutriënten bevatten. In ieder geval eet je geen peulvruchten, en dus ook geen linzen, als je strikt paleo eet of tijdens de eliminatiefase van AIP. In een Mediterraan dieet eet je juist wél peulvruchten. Door een goede bereiding en door ze te combineren met andere volwaardige voeding valt het effect van anti-nutriënten wel mee. Door ze eerst te weken en daarna te koken neem je de anti-nutriënten voor een deel weg. Ook linzen in blik of pot bevatten iets minder anti-nutriënten.
Wat is gierst
Gierst is een glutenvrij zaad van een grasachtige plant (Panicum milaceum). Gierst is een pseudograan dat lijkt op quinoa en amaranth. Het gebruik is heel divers. Je kunt ervoor kiezen het kort te koken om de bolletjes net iets steviger houden: tussen rijst en noten of zaden in. En als je het langer kookt kun je het juist heel zacht maken en er papvan maken.
Is gierst gezond?
Gierst bevat veel goede voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en B vitamines. Maar let op: het is niet paleo of AIP, omdat daarbij alle (pseudo)granen worden gemeden die je moet koken. In een Mediterraan dieet wordt het net als andere volkoren (pseudo)granen juist wél gegeten. Granen kunnen zeer gezond zijn, zeker als je kiest voor volkoren en varieert met (oer)granen.
Is gierst glutenvrij en koolhydraatarm?
Gierst is perfect als je glutenvrij eet. Net als alle andere pseudogranen bevat het geen gluten. Maar het bevat wel veel koolhydraten: iets meer dan 60 per 100 gram. Het is dus zeker niet koolhydraatarm en eigenlijk ook niet koolhydraatbeperkt, al eet ik het zelf wel.
Hoe bereid je gierst?
Voor deze salade hoef je de gierst maar 5 minuutjes te koken. Dan blijven de bolletjes lekker stevig. Bij het koken neemt gierst veel water op. Twee keer het eigen volume. Het is makkelijk dat met een kopje af te meten of met een Amerikaanse standaard cup. Een half kopje per persoon met één kopje water. Ofwel ongeveer 90 gram op 240 ml.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en zuivelvrij.
Linzen stoof met chorizo, gierst en paprika
Benodigdheden
- (gietijzeren) pan met deksel
- of grote PFAS vrije bakpan met deksel
Ingrediënten
- 100 gr bruine linzen gedroogd
- 90 gr gierst
- 300 ml bouillon + 50 ml extra water
- 100 gr chorizo
- 1 paprika rood of geel, of halve van beide
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- 1 flinke scheut extra vierge olijfolie
Linzen uit pot of blik
- 1 klein blikje bruine linzen van 200 gram
- 200 ml bouillon in plaats van 300
Bereiding
- Laat de linzen 4 uur weken in ruim water.
- Snij de ui in ringen en fruit glazig in een flinke scheut olijfolie.
- Pers de knoflook en voeg toe. Net als de specerijen.
- Spoel de gedroogde linzen af.
- Blus de uien af met de helft van de bouillon. Voeg de linzen toe. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Bij linzen uit blik of pot: afspoelen, toevoegen zonder bouillon en meteen naar de volgende stap.
- Spoel de gierst af, voeg toe met de rest van de bouillon. Schep goed om zodat alle gierst onder staat. Doe de deksel weer op de pan.
- Was en snij de paprika. Snij de chorizo in stukjes. Voeg beide toe en laat nog 10 minuten zacht pruttelen.
- Af en toe even omscheppen. En eventueel het extra water toevoegen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!