Lowcarb linzenstoof met chorizo en paprika
Makkelijk te maken Spaans stoofpotje met chorizo en linzen. Eet je koolhydraatbewust? Dan kun je gierst nemen, zoals op de foto. Eet je strikter? Dan kun je bloemkoolrijst nemen. Het is een éénpansgerecht dat je kunt maken met gedroogde linzen. Linzen zijn koolhydraatbeperkt. Dan heb je het (na het weken) in een half uur op tafel. Of voor nog sneller resultaat (zonder weken) kun je linzen uit pot of blik gebruiken. Stoven kan in bouillon. Ik had kip, maar rund of paddenstoelen is ook prima. Eventueel kun je zelfs alleen water gebruiken.

Zijn bruine linzen lowcarb?
Er is wel wat disduccie over, maar linzen zijn gekookt rond de 15 gram koolhydraten per 100 gram. Ongeveer net zoveel als kikkererwten. Over het algemeen worden dus gezien als lowcarb. Maar dan wel koolhydraatbeperkt, en niet strikt koolhydraatarm. Linzen zijn zeer voedzaam en zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft.
Wat zijn linzen
Linzen zijn peulvruchten. Dat zijn eetbare zaden die in lange omhulsels (de peulen) groeien aan bomen of grote struiken. Er zijn heel veel verschillende soorten linzen. De hoofdindeling is redelijk simpel. Er zijn gepelde linzen zoals rode en gele. En ongepelde zoals groene en bruine. De laatste gebruik ik hier omdat die net wat meer bite hebben. Kijk hier voor meer info over linzen: wat zijn linzen en hoe lang moet je ze koken en weken?
Zijn linzen gezond?
Ja. Linzen bevatten veel goede voedingstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1. Ook bevatten ze veel vezels en resistent zetmeel dat dient als prebiotica voor je darmflora.
Gedroogde linzen
Zelfs als je zelf gedroogde linzen kookt, ben je niet veel meer dan half uur kwijt. De linzen moet je dan wel even van tevoren laten weken. Ze hebben zo’n vier uur nodig daarvoor. Doe je dat ’s ochtends of aan het begin van de middag, dan ben je dus prima op tijd.
Is gierst lowcarb?
Gierst is een glutenvrij zaad van een grasachtige plant (Panicum milaceum). Gierst is een pseudograan dat lijkt op quinoa en amaranth. Gierst is vooral perfect als je glutenvrij eet. Net als alle andere pseudogranen bevat het geen gluten. Het is aan het uiterste randje lowcarb, maar dan koolhydraatbewsut. Gierst is namelijk wel erg gezond. Het bevat veel goede voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en B vitamines.
Hoe bereid je gierst?
Voor deze salade hoef je de gierst maar 5 minuutjes te koken. Dan blijven de bolletjes lekker stevig. Bij het koken neemt gierst veel water op. Twee keer het eigen volume. Het is makkelijk dat met een kopje af te meten of met een Amerikaanse standaard cup. Een half kopje per persoon met één kopje water. Ofwel ongeveer 90 gram op 240 ml.
Gierst vervangen door bloemkoolrijst
Je kunt de gierst heel makkelijk vervangen door bloemkool te malen tot bloemkoolrijst. Even 2 tot 3 minuutjes meebakken, niet te lang, anders wordt het te zacht.

Linzenstoof met chorizo en paprika
Benodigdheden
- (gietijzeren) pan met deksel
- of grote PFAS vrije bakpan met deksel
- zeef of vergiet
- (kleine) keukenmachine om bloemkoolrijst te maken
Ingrediënten
- 100 gr bruine linzen gedroogd
- 90 gr gierst niet kha of khb
- ½ bloemkool
- 300 ml bouillon + 50 ml extra water
- 100 gr chorizo
- 1 paprika rood of geel, of halve van beide
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
- 1 flinke scheut extra vierge olijfolie
Linzen uit pot of blik
- 1 klein blikje bruine linzen van 200 gram
- 200 ml bouillon in plaats van 300
Bereiding
- Laat de linzen 4 uur weken in ruim water.
- Snij de ui in ringen en fruit glazig in een flinke scheut olijfolie.
- Pers de knoflook en voeg toe. Net als de specerijen.
- Spoel de linzen af. Dat werkt het best in een zeefje.
- Blus de uien af met de helft van de bouillon. Voeg de linzen toe. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Bij linzen uit blik of pot: afspoelen, toevoegen zonder bouillon en meteen naar de volgende stap.
Met bloemkoolrijst
- Was en snij de paprika. Snij de chorizo in stukjes. Voeg beide toe en laat nog 8 minuten zacht pruttelen.
- Maal de bloemkool tot rijst en laat 2 minuutjes meepruttelen. Niet te lang! Anders wort het te zacht.
Met gierst
- Spoel de gierst af, voeg toe met de rest van de bouillon. Schep goed om zodat alle gierst onder staat. Doe de deksel weer op de pan.
- Was en snij de paprika. Snij de chorizo in stukjes. Voeg beide toe en laat nog 10 minuten zacht pruttelen.
- Af en toe even omscheppen. En eventueel het extra water toevoegen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!