| | |

Linzen salade met geroosterde nectarine, geitenkaas en balsamico crème

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijke combinatie van zoet en hartig. Rijpe nectarines die nog extra zoet en zacht smaken door het grillen, afgetopt met balsamico crème. En zachte, licht zoute geitenkaas. Om er een echte maaltijd van de te maken heb ik het gecombineerd met linzen en gemengde sla met een klein beetje basilicum erdoor. Als je wilt kun je er nog walnoten of pijnboompitjes bij roosteren.

Balsamico crème

Balsamico crème is een zoetzure dikke dressing. Het lijkt wat op stroop en bestaat uit ingekookte balsamico azijn met druivenmost en vaak een beetje maïs zetmeel. Verder hoort er geen suiker aan toegevoegd te zijn. Bij Puur Mieke kun je een mooie balsamico crème kopen van Terrasana (5% welkomstkorting voor nieuwe klanten met code Eetlekkeranders5). In de supermarkt is de biologische balsamico crème van Mazzetti een goede keuze. Let op dat sommige andere balsamico crèmes toegevoegde suiker en sulfiet kunnen bevatten.

Suikervrij alternatief balsamico crème

Hoewel aan een goede balsamico crème geen extra suiker wordt toegevoegd bevatten zowel balsamico azijn als druivenmost van zichzelf al suikers. Dat wordt in verhouding meer door het inkoken. Wil je suikervrij eten dan kun je zoetstof met karamel smaak nemen en een beetje gewone azijn. Caramel Crush van Steviala is erg lekker. Te koop bij Lowcarbcenter. Let er wel op dat siropen met zoetstof een stuk beperkter zijn dan pure erythritol. Eet dit dus met mate.

Bruine linzen

Linzen zijn zeer voedzaam en zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft. Ze zijn van nature glutenvrij en passen in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar omdat het peulvruchten zijn passen ze niet in een paleo dieet.

Linzen uit blik of pot

In salades kies ik graag een blikje of pot. Dan heb ik geen zin om te koken en wil ik toch iets gezonds. Zeker als alle andere ingrediënten ook snel klaar zijn. Het voordeel is dat voorgekookte linzen ook vaak net wat minder anti-nutriënten bevatten. Wel even uit laten lekken en afspoelen voor gebruik.

Bruine linzen zelf koken

Op zich is er niets mis met linzen uit blik, maar zelf ‘vers’ koken is wel lekkerder. Bruine linzen blijven lekker stevig. Ze zijn daardoor erg geschikt voor een salade, maar het betekent ook dat je ze van alle linzen het langst moeten koken én dat je ze van te voren moet weken. Week de linzen minimaal 4 uur. Kook ze daarna een half uur. Dat mag in water, of eventueel in bouillon. Gedroogde linzen nemen uiteindelijk één keer hun eigen gewicht op in water. Je neemt dus van gedroogde linzen de helft van het gewicht van een portie gekookte linzen.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatbeperkt.

Linzen salade met geroosterde nectarine, geitenkaas en balsamico crème

Marjolein
Zoete, gerilde nectarines met balsamico crème en geitenkaas. Met bruine linzen, gemengde sla en een beetje verse basilicum. Naar smaak aan te vullen met pijnboompitten of walnoten.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Lente en zomer
Gang Salades
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 393 kcal

Benodigdheden

  • grilpan of BBQ
  • zeefje
  • kookpan als je de linzen zelf kookt

Ingrediënten
  

Voor strikter kun en suikervrij

Optioneel

  • 3 el pijnboompitten geroosterd
  • of 1 flinke hand walnoten verkruimeld en geroosterd

Bereiding
 

  • Warm de grilpan op.
  • Was de nectarines en snij in plakken. Smeer ze in met een beetje olie en gril de plakken op redelijk hoog vuur 2 minuten per kant. Niet te hoog vuur want je wilt de nectarines tijd geven om warm te worden en een beetje te karameliseren.
  • Spoel de linzen ondertussen af en laat uitlekken.
  • Meng de linzen in een kom met de extra vierge olijfolie en de mosterd. Voeg de sla toe. Scheur de basilicum in kleine stukjes en voeg toe.
  • Als je een rol geiten kaas heb snij deze dan in plakjes. Heb je een grote plak, snij in mooie stukken. Dat staat straks wat leuker met de balsamico crème dan wanneer je het verkruimelt.
  • Verdeel over de borden. Leg de de nectarines erover en daarop de geitenkaas.
  • Top af met de balsamico crème. Vind je dit toch net te veel koolhydraten? Meng dan een karamel vloeistof met een klein beetje azijn voor een vergelijkbaar effect.
  • Eventueel aftoppen met geroosterde pijnboompitten of walnoten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 393kcal | Koolhydraten: 16gr | Eiwitten: 27gr | Vetten: 18gr | Verzadigd vet: 11g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 15gr | Vitamine A: 1066IU | Vitamine B1: 0.5mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 3mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 293mg | Magnesium: 74mg | Kalium: 516mg | Calcium: 136mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 249µg | IJzer: 5mg | Fosfor: 421mg | Selenium: 7µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven