Lijnzaadmeel
De perfecte binder om mee te bakken en nog gezond ook!
Lijnzaadmeel is gemalen lijnzaad. Het wordt meestal samen met ander meel of samen met een basis van groente of fruit gebruikt. Het geeft dan stevigheid, structuur en binding.
Wat is lijnzaad?
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Het wordt ook wel vlaszaad genoemd. In het engels heet het ‘flaxseed’. Ik gebruik zelf meestal lijnzaad van Pit&Pit.
Lijnzaad moet je altijd overigens altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken (ook als je geen meel wilt). Als je het heel laat wordt het namelijk niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Wat is lijnzaadmeel?
Om lijnzaadmeel te krijgen hoef je niet anders te doen dan lijnzaad fijnmalen. Dit kan bijvoorbeeld met een (elektrisch) koffiemolentje. Voor meel maal je iets langer dan voor ‘gebroken’ lijnzaad. Vijzelen is niet echt een optie, dan hou je te grote stukjes. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Voedingswaarde
Per 100 gram (1 flinke eetlepel = 10 gram):
Calorieën: 477
Koolhydraten: 13 gram
Vetten: 31 gram
Eiwitten: 19 gram
Vezels: 35 gram
Lijnzaad bevat veel vezels, goede eiwitten (aminozuren) en goede omega 3 vetten. Hoewel het best wat koolhydraten bevat wordt het daarom toch gegeten in een koolhydraatarm dieet. Het is namelijk één van de weinige goede bronnen van omega 3, naast walnoten, chiazaad, algen en vette vis. En het is goed voor de stoelgang, wat erg belangrijk kan zijn bij koolhydraatarm eten.
Lijnzaad is erg gezond maar bevat ook anti-nutriënten (met name cyanogene stoffen). Je gebruikt het daarom in kleine hoeveelheden. Het advies is om gemiddeld maximaal 3 eetlepels per dag te eten. Meestal gebruik je lijnzaad ook niet als enige meel in een recept. Ook als je lijnzaad in je granola gebruikt combineer je het vaak met andere noten en zaden.
Is lijnzaadmeel glutenvrij?
Ja! Omdat lijnzaad zaden zijn en geen granen, bevat amandelmeel van nature geen gluten.
Is lijnzaadmeel paleo?
Ja! Bakken met alles soorten zaden past prima in een paleo dieet. Het is alleen niet geschikt voor de eliminatiefase van het AIP dieet.
Is lijnzaadmeel koolhydraatarm?
Ja! Lijnzaad bevat relatief weinig koolhydraten en veel goede Omega 3 vetten.
Hoe gebruik je lijnzaadmeel?
Lijnzaadmeel is erg plakkerig. Het neemt zeer goed vocht op en kan deeg of beslag daardoor veel binding geven. In de vegan keuken gebruik je het zelfs om ei te vervangen. Lijnzaadmeel kan je gerecht wel erg donker kleuren. Om dat te voorkomen kun je ook blond lijnzaad gebruiken. Dat is niet bruin maar veel lichter, maar goudkleurig bijna geel.
Lijnzaadmeel voeg je toe aan meel dat van zichzelf geen of weinig binding heeft. Voorbeeld: ongeveer 1 eetlepel op 1 ei en 100 gram amandelmeel. Na toevoegen laat je je beslag even rusten. Lijnzaad heeft even tijd nodig om het vocht op te nemen. Gebruik daarom ook nooit in één keer heel veel: kijk even rustig wat er gebeurt.
Lijnzaadmeel vervangen
De beste vervanger van lijn zaad is chiazaad. Dit hoef je niet te malen, maar het gedraagt zich verder vergelijkbaar.
Andere alternatieven zijn psylliumvezels, arrowroot en gommen als xanthaangom en Johannesbrood. Psylliumvezels gedragen zich redelijk vergelijkbaar en kun je 1 op 1 vervangen. Ook daarbij even geduld hebben en het vocht goed op laten nemen. Arrowroot is een goede optie als je koolhydraatbeperkt of paleo eet. Meestal gebruik je net iets minder dan lijnzaad (in gewicht gerekend). Xanthaangom en Johannesbrood gebruik je in nog kleinere hoeveelheden. Een eetlepel lijnzaad vertaalt zich in nog geen theelepel xanthaangom. Te veel xanthaangom kan een baksel namelijk erg slijmerig maken.
Meer lezen?
Terug naar meel vervangen.
Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?
Soorten melen: