Lijnzaadcrackers
Gezonde, makkelijke crackers van vier soorten zaden: lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Je hebt door het gebruik lijnzaad geen ei of andere bindmiddelen nodig. En je gebruikt ook geen meel. Hierdoor zijn de crackers geschikt voor een glutenvrij, koolhydraatarm, paleo én vegan dieet.
Zorg ervoor dat de helft (100 gram) van het deeg uit lijnzaad bestaat. Chiazaad kan het lijnzaad vervangen. Lijn zaad en chiazaad zorgen beide voor binding. Voor de andere helft kun je alle andere zaden kiezen die je zelf lekker vindt. Hennpezaad en pompoenpitten zijn koolhydraatarm.
Makkelijk rollen
Om het deeg makkelijk uit te rollen en mooie randjes te krijgen kun je een vel bakpapier gebruiken. Dat vouw je eerst op de gewenste maat (hier 20×30 cm). Even goed de randjes dichtvouwen. Als het deeg klaar is vouw je het deegpapier weer even open, deeg erin platdrukken, dan goed afsluiten en omkeren (vouwrandjes naar beneden op je werkbank). Tot slot met de deegroller erover. Bekijk het filmpje voor een impressie.
Omega 3
In een koolhydraatarm dieet eet je zoveel mogelijk goede vetten. Eén van de belangrijkste is omega 3. En je moet echt flink je best doen om daar voldoende van binnen te krijgen, vooral in verhouding met omega 6 (waar je al snel te veel van eet). Lijnzaad is één van de weinige producten van het land waar omega 3 in zit. Andere zijn chiazaad en walnoten.
Vezels!
Lijnzaad bevat veel goede vezels. En het kan erg behulpzaam zijn bij de stoelgang. Niet onbelangrijk als je koolhydraatarm eet… Maar, wel genoeg erbij drinken. Anders werkt het averechts.
Niet té veel lijnzaad
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks gemiddeld 3 tot 4 eetlepels (= 30 tot 45 gram). Eén wrap bevat 50 gram, dat betekent de volgende dag gewoon even wat minder lijnzaad eten!
Lijnzaad zelf malen
Chiazaad kun je gebruiken zoals je het gekocht hebt, het heeft van tevoren geen bewerking nodig. Lijnzaad kun je het beste heel kopen, bijvoorbeeld deze van Lowcarbcenter. Heel lijnzaad moet je altijd wel eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het zelf ver van tevoren in bulk, dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Voor de wraps maal je het lijnzaad net iets langer door dan alleen ‘breken’. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.
Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Dieet en ‘vrij van’
De crackers zijn glutenvrij, koolhydraatarm, paleo en vegan. Niet AIP. Laag histamine voor bepaalde zaden.
Lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten en hennepzaad zijn strikt koolhydraatarm. Als je koolhydraatbeperkt eet kun je ook kiezen voor sesam en zonnebloempitten.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Let op dat veel mensen die gevoelig zijn voor histamine ook niet goed tegen oxalaat of salicylaat kunnen. Voor laag salicylaat vallen helaas alle zaden af! Voor laag oxalaat kan lijnzaad wel, combineer dan met een beetje pompoenpitten en verder kikkererwtenmeel. Maar hou je consumptie beperkt.
Lijnzaad staat niet vermeld in de SIGHI lijst, maar wordt op MC360 aangeraden. Verder zijn pompoenzaad of hennepzaad geschikt. Liever geen zonnebloempitten (SIGHI 2). Op MC360 geschikt, maar mogelijk niet voor MCAS vanwege lectines.
Lijnzaadcrackers
Benodigdheden
- oven op 200 graden, bakplaat, bakpapier
Ingrediënten
- 100 gr lijnzaad
- of 100 gr chiazaad
- 50 gr pompoenpitten
- 50 gr hennepzaad
- 175 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
Bereiding
- Vijzel of maal de pompoenpitten en het lijnzaad (ik gebruik daarvoor een elektrische koffiemolentje).
- Meng samen met het hennepzaad en het chiazaad in een kom. Voeg een snufje zout toe.
- Voeg de amandelmelk toe en laat een uurtje staan. Dit is nodig om het lijn- en chiazaad het vocht op te laten nemen.
- Warm de oven voor op 200 graden. Zet de bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
- Vouw een tweede vel bakpapier dubbel. Vouw de randjes (ongeveer een centimeter) zodat je een vlak krijgt van 20 bij 30 cm. Vouw het papier weer open. Zie filmpje.
- Leg het deeg op het papier en vorm grofweg een plak. Vouw het papier weer dicht. Draai om met de vouwen naar beneden. Rol het deeg met een deegroller naar de randen. Vouw open en snij een patroon voor 9 stukken.
- Zet in de oven voor 20 minuten. Haal dan de plaat even uit de oven. Breek de crackers in stukken en draai deze om. Zet terug in de oven voor 10 minuten.
- Je kunt de crackers 3 tot 4 dagen bewaren. Doe het niet in een plastic zak, dan wordt het zacht en taai. Ik bewaar ze door het gebruikte bakpapier in 8 kleine en een groter stuk te knippen, de kleintjes voor tussen de crackers en de grote wikkel ik er omheen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!